[新聞時事] 全球最大關公像遭拆「身首異處」 大陸民眾:都是白花花的錢啊

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

全球最大關公像遭拆「身首異處」   大陸民眾:都是白花花的錢啊

座落在中國大陸 湖北省 荊州市、標榜全世界最大的關公雕像,總高達57.3公尺,耗資 1.7億元人民幣
打造,因為2020年被中共當局指是違建,破壞了古城風貌和歷史文脈,被專案整改。

荊州市 關公義園於2014年開始動工,2016年6月開園。這座淨高48公尺、重1200餘噸的巨型關公雕像
成為景區最大亮點。雕像下方是一棟兩層建築,名為關公文化展示中心。

目前,雕像高達57.3公尺的 巨型關公雕像遷址工作已經啟動。目前關公義園已經停止向遊客開放。

有中國大陸媒體周日(9月5日)披露,搬移工程專案要花 1.55億元人民幣,目前這座關公雕像的頭部
已經完成拆卸。但有大陸居民指,「拆拆建建又是幾個億,太浪費太可惜了」。

據施工團隊介紹,關公雕塑拆除工作正在進行當中,整體拆除大約需要至少兩個月時間。據湖北省 荊州市
關公義園附近居民指出,從9月1日起,巨型關公雕像的頭部已經完成拆卸。

大陸網友也紛紛熱議,有人寫道這是「關公二失荊州」,但有更多大陸人表示又蓋又拆是「巨大的浪費」,
「就一句話老百姓看著心疼,太浪費了」,還有大陸人直指「多少人的血汗錢就這樣白白浪費了!」

三國英雄末路!
回覆 讚好 不讚 使用道具

塔利班炸佛像。

又身首異處!

冇事儿,换翠翠头像上去唧

個頭去咗曹操度

現代裝飾野, 拆有咩問題?

台場個高達像都拆左安過第2款啦

回復 kingkong_hk ##7 的帖子

糖平啦, 你識條铁咩.

遷拆致「身首異處」極之不吉利

回復 kingkong_hk ##10 的帖子

有乜咁難 ? 小兒科, 你都昂既, 5G奇干度, 係都係警署山顶.

artlo 發表於 2021-9-11 20:03
回復 kingkong_hk ##10 的帖子

有乜咁難 ? 小兒科, 你都昂既, 5G奇干度, 係都係警署山顶.

整左拍片放YOUTUBE

回復 kingkong_hk ##12 的帖子

你慢慢等吓啦, 唔知有冇犯国安法.

artlo 發表於 2021-9-11 21:58
回復 kingkong_hk ##12 的帖子

你慢慢等吓啦, 唔知有冇犯国安法.

你R低?

回復 kingkong_hk ##14 的帖子

梗係啦, 莫需有, 捉你入去坐十碌八碌, 你咁醒, 可以試吓.

artlo 發表於 2021-9-13 10:49
回復 kingkong_hk ##14 的帖子

梗係啦, 莫需有, 捉你入去坐十碌八碌, 你咁醒, 可以試吓.

早響R底就得啦

我5叫你整囉

回復 kingkong_hk ##16 的帖子

R底 ? 你咁夠薑, 去同擺街站班狗奴才口交, 睇吓点.  

artlo 發表於 2021-9-13 12:17
回復 kingkong_hk ##16 的帖子

R底 ? 你咁夠薑, 去同擺街站班狗奴才口交, 睇吓点.

我整ed手工野5靚, 5似樣

回復 kingkong_hk ##18 的帖子

手工野 ? 哦, 你想同擺街站班狗奴才打飛G ? 冇问题, 無任歡迎.  

artlo 發表於 2021-9-13 12:39
回復 kingkong_hk ##18 的帖子

手工野 ? 哦, 你想同擺街站班狗奴才打飛G ? 冇问题, 無任歡迎.

我真係R底驚錯手打4晒佢地

你知我功力高強架啦