[擴音機/組合] 重有無人玩燈謄…

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

Mullard CV1988 我隻老姣西唔知佢點知呢隻好野, 昨天收到佢送我的....... 真係要好好錫佢。

大哥,係咪原裝未用過的?威x買嘅?
請問,能否介紹下你的Amp 同speaker ?

真係幾叉嘢一支…

聽聲就正過晒我的 6SN7 5692  CV181 … 重有大陸乜鳩波謄。 重可以用 AC 點燈,睇包裝就唔似假野,發晒黃既細坑紙同盒。佢幫個意大利佬買既。

我玩自制土炮,喇叭 Tannoy westminster,  B & W 802 ...... 都係老古董
seafoodfans 發表於 2021-9-12 23:54
聽聲就正過晒我的 6SN7 5692  CV181 … 重有大陸乜鳩波謄。 重可以用 AC 點燈,睇包裝就唔似假野,發晒黃既 ...

師兄,我前後级都係土炮加改機,
用緊德律風根EC83,Mullard 6SN7等,依家唔舍得再買膽了,依家一支4.5k。

之前都有買多一套6L6做spare, 威x 的價格升咗好多…
BiTommy 發表於 2021-9-13 18:59
師兄,我前後级都係土炮加改機,
用緊德律風根EC83,Mullard 6SN7等,依家唔舍得再買膽了,依家一支4.5k。

無係香港大陸買謄好耐,覺得多假野又貴,大陸謄有 d 都做得好,但貴… 我買 d 古董儀器拆零件玩,最近 150 美金買左呢部野 ( 不過揸車去攞來回差不多廿個鐘), 暫時只試左幾支 6922 ,正。 不過因年代久遠,最唔好 d 字幾乎用水洗都甩… 見到有好多支 telefunken 12AX7 ...... 部野重有保養紀綠,d 謄試左幾支都係 strong 到新既一樣。

seafoodfans 發表於 2021-9-13 23:04
無係香港大陸買謄好耐,覺得多假野又貴,大陸謄有 d 都做得好,但貴… 我買 d 古董儀器拆零件玩,最 ...

師兄你犀利!有機會真想見識一下你的寶貝!
有技術,可以自己砌,才是最高境界!
BiTommy 發表於 2021-9-14 00:46
師兄你犀利!有機會真想見識一下你的寶貝!
有技術,可以自己砌,才是最高境界!

大家吹下水啫,我呢 d 老野隻耳聽唔慣而家 d 數碼聲,得閒只有揾番呢 d 老古董玩。
seafoodfans 發表於 2021-9-14 07:41
大家吹下水啫,我呢 d 老野隻耳聽唔慣而家 d 數碼聲,得閒只有揾番呢 d 老古董玩。

韻味!!現代的產品未必有…
以前旺角德發商場有一間專賣古董級音響,真的聽到唔想走,
可惜自己係窮鬼。
係咪近樓梯口果間,好似叫朱記,先幾年行過話準備退休唔做。我約十年前係鴨記地灘執左隻架仔 output 十銀野。跟著用東芝 hifi 版 7189 + 蘇聯 telfon 電容 telfon 鍍銀線推 westminster,聽鄧麗君,葉德嫻好似係你面前唱歌,呼吸嘴郁口水聲都聽到,聽到耳油都出。一直想揾多隻,終於果次比我見到佢有一隻,不過開價殺死人,唯有問有無一對…....
seafoodfans 發表於 2021-9-14 11:11
係咪近樓梯口果間,好似叫朱記,先幾年行過話準備退休唔做。我約十年前係鴨記地灘執左隻架仔 output 十銀野 ...

係呢間,麥景圖老爺膽機推好似係JBL14"單元,果種味道,真的唔想走…
將來退休,我都整一套… 在中山的屋企先夠
BiTommy 發表於 2021-9-14 12:38
係呢間,麥景圖老爺膽機推好似係JBL14"單元,果種味道,真的唔想走…
將來退休,我都整一套… 在中山的屋企先夠

麥景圖最大秘密在其 output ,後來的復克版 275 已經做唔出舊版的味道。 曾經執過部舊版回來改到七彩,後來見炒到天價即還原賣了… 朱記環境麻麻,換過個好環境聽,更殺死人。七十年代周圍吹噓原子粒機,謄概野掉都無人要..... 我無錢就專執黎玩。那時總覺得自已的好聲過人的,但又不敢講,因為自已的都是執番黎或一百幾十,加埋都係幾舊水…  朋友的都是幾千幾萬買來的。
seafoodfans 發表於 2021-9-15 00:05
麥景圖最大秘密在其 output ,後來的復克版 275 已經做唔出舊版的味道。 曾經執過部舊版回來改到七彩,後 ...

275係我的dream amp, 推Tannoy 應該幾正!差啲買咗新款, 正如你所言,新不如舊, 所以當日时忍住唔買…
seafoodfans 發表於 2021-9-14 07:41

我呢 d 老野隻耳聽唔慣而家 d 數碼聲,得閒只有揾番呢 d 老古董玩
ckckck633 發表於 2021-9-16 10:26
我呢 d 老野隻耳聽唔慣而家 d 數碼聲,得閒只有揾番呢 d 老古董玩

前輩,有機會可以聽一下你的正嘢就好啦…
我都51歲了,大家口味相似吧😄

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-4-27 11:25