[新聞時事] 英國警告維權人士 避免前往與中國大陸有引渡協議國家

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

英國警告維權人士    避免前往與中國大陸有引渡協議國家

人權倡議者 布勞德(Bill Browder)今天(9月23日)表示,英國已警告他和其他
批評中國大陸 中共政府人士,避免前往與中國大陸有引渡協議的國家。

中國大陸 中共政府正以本身專制形象改造香港,在港區「國安法」實施後拘捕不少
異議人士,並打壓民主運動。

中國大陸 中共政府聲稱 港區「國安法」擁有普遍管轄權,這意味任何人無論
其國籍或所在地都可能會觸法。

美國出生的英國公民 布勞德(Bill Browder)表示,他最近被英國外交及國協事務部
(Foreign Office)警告,如果他和其他維權人士前往願意將犯嫌引渡至中國大陸
的國家,北京當局可能會鎖定他們。

布勞德(Bill Browder)告訴法新社:「他們向我表示,我應該要小心與香港和中國大陸
簽訂引渡條約的國家,他們還宣讀那些地方的名單。」

中國大陸 中共政府 與約 60國 簽署引渡協議,從民主國家如 西班牙王國 (Kingdom of Spain),
到專制國家像是  伊朗伊斯蘭共和國 (Islamic Republic of Iran)皆有。

在港區「國安法」通過後,有9個西方國家取消與香港的引渡協議,部分是由於港區
「國安法」的治外法權主張。

目前中國大陸 中共政府 當局尚未依 港區「國安法」公開提出引渡要求,不過他們曾以
違反「國安法」為由,要求 以色列網站 將網站內容移除,但遭到拒絕。

布勞德(Bill Browder)說,英國政府通知他的用意在於,提醒他港區「國安法」不僅針對香港人,
還針對居住在香港司法管轄範圍以外人士。他也說,當局表示已聯絡名單上的其他人。

出國轉機必看!   若觸法小心一去不回
全球目前共有39國 已經與中國大陸  中共政府簽有引渡條約,另有19國與香港簽有引渡條約,
未來若有外籍人士涉入「撐港」問題,這些國家都可能配合北京要求而將「逃犯」送至中國大陸。

根據中國大陸  中共政府司法部公告,截至2019年9月為止,與中國簽訂引渡條約且已生效的國家
共39國。已與中國大陸簽署引渡條約,但尚未生效的國家共16國。

根據香港律政司公告,截至2020年4月20日,與香港簽有引渡協定的國家共19 國。

合計起來,至少與中國、香港之一簽約並已生效的國家共53國。

布勞德(Bill Browder).jpg
與中國簽訂引渡條約且已生效的國家共 39國 名單.jpg
火星都去到,仲有邊度可以避!
回覆 讚好 不讚 使用道具

都係祖家啲人有心啲

實在太危險

回復 kingkong_hk ##5 的帖子

你條受英殖民勞化教育洗脑既低端港燦, 你連做甲由既资格都欠奉, 更加唔使諗去大英帝国99震, 乖乖地跪係大湾區等收皮.  

artlo 發表於 2021-10-2 10:59
回復 kingkong_hk ##5 的帖子

你條受英殖民勞化教育洗脑既低端港燦, 你連做甲由既资格都欠奉, 更加唔使諗去大英帝国99震, 乖乖地跪係大湾區等收皮.

早排英國果個紙札太子站刀係我設計

回復 kingkong_hk ##7 的帖子

哈哈, 好野, 連老胡都冇你癫得咁云巡, 唔怪得的企鹅話係北極搭唔到地铁.

artlo 發表於 2021-10-2 20:33
回復 kingkong_hk ##7 的帖子

哈哈, 好野, 連老胡都冇你癫得咁云巡, 唔怪得的企鹅話係北極搭唔到地铁.

係5係好靚呢

不過站口有好多甲由

回復 kingkong_hk ##9 的帖子

食咗藥未 ? 似乎青山的医生診症有多小偏差.

artlo 發表於 2021-10-4 22:30
回復 kingkong_hk ##9 的帖子

食咗藥未 ? 似乎青山的医生診症有多小偏差.

電士刀睇到真係有甲由

回復 kingkong_hk ##11 的帖子

青山的医生可能開小咗藥, 你好自为之.

artlo 發表於 2021-10-5 10:54
回復 kingkong_hk ##11 的帖子

青山的医生可能開小咗藥, 你好自为之.

去青山緊係舉鐵啦

回復 kingkong_hk ##13 的帖子

唔怪得舉到4支發達, 头脑咁簡单, 似乎医生要跟進吓.

artlo 發表於 2021-10-5 20:01
回復 kingkong_hk ##13 的帖子

唔怪得舉到4支發達, 头脑咁簡单, 似乎医生要跟進吓.

咁你5G簡單頭腦法達囉

回復 kingkong_hk ##15 的帖子

知, 点会唔知, 你專業 R 爛腳, 唔驶纳税, 又係零成本, 想唔法達都幾難.

artlo 發表於 2021-10-6 11:15
回復 kingkong_hk ##15 的帖子

知, 点会唔知, 你專業 R 爛腳, 唔驶纳税, 又係零成本, 想唔法達都幾難.

刀話左買煙買波買代JOHN品有比碎

回復 kingkong_hk ##17 的帖子

你去同白粉波 R 爛脚, 乜税都 R 返尼啦.

artlo 發表於 2021-10-6 21:29
回復 kingkong_hk ##17 的帖子

你去同白粉波 R 爛脚, 乜税都 R 返尼啦.

R左啦
琴晚叫佢比左5000萬我

回復 kingkong_hk ##19 的帖子

唔怪得你乃佢乃到 dap dap 声啦, 咁大手筆, 你未上路好駛哂佢, 下边唔啱用.