[無恥政府] 房委建屋慢 研罰代付輪候津貼

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

來自信報新聞
香港公屋輪候時間不斷拉長,市民平均需等候5.8年才能上樓。行政長官林鄭月娥昨日在電視節目中表示,若香港房屋委員會(房委會)建屋太慢,正構思由房委會代政府向輪候公屋的市民支付現金津貼,以建立問責精神,加快建屋流程。

截至6月底,本港有超過25萬宗公屋申請,而過去一年獲安置入住公屋的一般申請者平均輪候時間長達5.8年。公屋輪候時間逐年上升,林鄭在《施政報告》中稱,未來10年預計可興建約33萬個公營房屋單位,但建屋量會「頭輕尾重」,可能只有三分一在首5年落成,已督促運房局局長竭力壓縮房委會的建屋程序,爭取盡快建成更多單位。

讀後感係, 政府每次搬龍門, 都有一個理由
不久之前先將大部份公屋, 改成居屋出售.  今年依然賣緊......  唔夠三個月, 又搬另一套出黎, 怪房委會建屋太慢
即係神又係佢, 鬼又係佢.  彈出彈入, 總有一個理由....
房委會建屋走數唔 L 得呀?唔收番個單程証審判權,係咁放D低端人落嚟,起幾 L 快都唔夠。
回覆 讚好 不讚 使用道具

我相信近期美國加強管控留學生入境
批人唔轉移香港入學漂白
再轉過去美國咩

一定有價有市

不久之前先將大部份公屋, 改成居屋出售.  今年依然賣緊......  唔夠三個月, 又搬另一套出黎, 怪房委會建屋太慢
即係神又係佢, 鬼又係佢.  彈出彈入, 總有一個理由....

LasCases 發表於 2021-10-11 13:21
房委會建屋走數唔 L 得呀?唔收番個單程証審判權,係咁放D低端人落嚟,起幾 L 快都唔夠。

冇得搞,粉嶺,古洞,新田,洪水橋全部預設同胞居港地為多,新移民估計都會安排響果一帶嘅公屋,本身是高知識高薪金人仕人才,是土豪級別自然會在那邊購入豪宅

唔好有乜太高期望!

屎橋多羅羅, 講多过做, 做错多过講, 條臭乜都快去瞓床, 由得佢9嗡.

林太已澄清只是空想,不會實行,但卻製造一場鬧劇