HKU微生學教授Dr. Siddharth Sridhar評論最新疫情同香港應對方法

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

為咗等多啲人可以睇到,強行翻譯重點如下:
Dr. Siddharth Sridhar 指出, 只要香港一日繼續堅持「清零」嘅政策,類似倉鼠大屠殺呢一類悲劇將無可避免地再重演。
問題係,「清零」係唔係金科玉律,不可動搖呢? 喺疫情初期即 20-21 年中時,「清零」係有必要嘅,因為大家都買時間等待疫苗出現。但到咗依家 22 年,一方面我哋已經有相當有效嘅疫苗,另一方面 Omicron 病毒亦演化為更具傳染性但冇咁致命, 所以即使係最先爆發嘅南非,佢哋嘅醫療系統都冇癱瘓到。時至今日,世界其他國家都開始學習與病毒共存,香港實在係有必要重新檢視「清零」嘅迷思。
香港政府需要堅持「清零」, 一方面因為老人家嘅疫苗接種率偏低,另一方面因為「通關」嘅需要。但係到咗今日,因應而家流行嘅 Omicron 變種病毒傳染性咁高,大家都應該面對現實,「通關」 只會係海市蜃樓,即使能夠短期開通,亦難以避免好快就因為兩地是但一邊爆發疫情而再次封關。
只要香港政府仍然堅持「清零」,情況只會越來越壞。對世界其他地方來講,2022 年將會迎接疫情嘅終結,但對於香港來講,則仍然有漫漫長路

(原文更精警:As long as Hong Kong has to adhere to zero COVID, expect things to get worse before they get better. For the rest of the world, 2022 is the beginning of the end of the pandemic. For Hong Kong, it is just the end of the beginning. )

傳送門https://www.facebook.com/siddharth.sridhar.5

都硬膠
回覆 讚好 不讚 使用道具

上大人要青檸, 講虎只有跟蟲

香港都幾難清零

回復 atvsmtvb ##1 的帖子

對於香港同大陸一樣,FILO(First-In-Last-Out)

當香港人都死清,就清零

外國勢力