[貨幣外匯] 香港硬幣供應量不跌反升 每名港人平均收埋幾多個銀仔?

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

登錄/註冊後可看大圖

最近留意到台灣出咗硬幣ATM,方便台灣民眾將銀仔存入銀行,而這邊廂嘅香港就因為疫情關係暫停收銀車服務,而大家無咩事都唔會攞啲銀仔入銀行,博畀人收手續費咩!唔知大家會唔會因為咁多咗啲銀仔喺身呢?

或者大家會話其實都無咩分別,因為唔好話銀仔,事實係連ATM都撳少咗好多,受波叔嘅推動,邊個無八達通/Alipay/WeChat Pay呢?𠵱家連搭的士都用信用卡/八達通啦!

不過大家有無諗過以香港As a whole咁嚟睇,喺FPS+e-Wallet+消費券推動之下,香港過去10年銀仔嘅數目到底係多咗定少咗呢?邊個面值嘅銀仔喺去10年增長咗60%咁多呢?香港人又平均收埋幾個多銀仔喺屋企呢?呢堆神沙加埋又值幾錢呢?你又係咪屬於多銀一族呢?

今日同大家一齊銀行閑閑談一吓喇!

GDP多咗、嘢貴咗,錢就自然都多咗啦

如果以總體貨幣供應量嚟講(先唔好理咩M1、M2先啦),Econ 101話畀我哋知QV=PT,假如Velocity變動唔大,喺過去10年GDP同物價都明顯上漲下,Money Supply增加都係意料中事啦!

當然「貨幣供應」增加又唔等於「銀仔量」增加嘅,話唔定因為電子支付,加上物價上漲下一毫子根本粒糖都買唔到(真係跌落地都未必會執),大家根本都唔需要用到銀仔,銀仔量會跌都未定。

咁即係多咗定少咗呢?

多咗定少咗?HKMA年報有答案

所以我搵咗2010–2020年總共20年HKMA嘅年報(2021年未出呀老友!),每年喺「貨幣穩定」嘅章節都係詳細講到嗰年嘅紙幣同硬幣供應量。

原來過去10年所有面值銀仔嘅供應量近乎「從來無下跌過」,而就算香港人口由2010年嘅702.4萬上升到2020年嘅748.2 萬,所有面值銀仔嘅人均數量都無跌過,即係話原來「銀仔增長速度」比「人口增長速度」仲要快,畀幾張圖大家睇吓。

銀仔11年上升30%、人口上升10%

睇返年報,原來過去10年升咗30%咁多,由2010年52.2億個上升至2020年73.6億個,升幅超過30%。而就算PayMe同FPS喺2017、2018年相繼出台,銀仔量仍然升得快過人口㗎!

所以話就算𠵱家大家都慣晒電子支付,對金管局嚟講銀仔仍然屬於「淨流出」,銀仔未有咁快絕種喇!

邊種銀仔係「罪魁禍首」呢?

咁喺過去10年邊種面值嘅銀仔增長量最多呢?我Plot咗張Graph同大家睇吓。

原來5蚊同2蚊係增長嘅原動力,過去10年增長咗超過60%!而跌落地都唔會執嘅1毫子雖然較為遜色,但喺過去10年都增長咗超過20%,我都覺得好神奇,證明商戶仍然有找續1毫子嘅需要,但係呢啲1毫子就極少進入返銀行體系,所以一路都係淨流出喇!

香港人平均收埋幾多個銀仔呢?呢堆神沙加埋又值幾錢呢?

要回答「香港人平均收埋幾多個銀仔」呢個問題,首先要為商用、遺失、民用假設一個比例,因為總有部分銀仔喺惠康百佳手上,又有啲會唔覺意丟咗、食咗、燒咗之類,唔會所有「流通銀仔」都喺市民手上嘅。

我嘅不負責任估計比例就係商用、遺失、民用各佔40:20:40,係無科學根據,所以大家唔信的話,可以自行調節比例,以下總之我就用40%計算喇。

以2020年香港流通硬幣合共69.00億個計算,40%即係27.6億個,以香港2020年人口748.2萬計算,人均原來攞住接近370個銀仔,其中1毫子佔咗接近100個咁多!

咁100個1毫子都係10蚊啫,咁呢堆神沙加埋有幾錢呢?答案係440蚊!嘩,都夠兩口子平平哋食一餐㗎喎!

大家都不妨盤點吓嗰堆從來都唔攞出街嘅神沙,話唔定有餐Free lunch都未定喇!

你又係咪多銀一族?

今篇同大家睇吓過去10年香港銀仔嘅供應量,總體增加咗30%,其中5蚊同2蚊更增加咗60%,同我哋一直以為電子支付會淘汰銀仔嘅觀念背道而馳喇。

喺人均銀仔儲存量方面,如果以40%民用計算,平均每個香港人攞住接近370個銀仔,其中有接近100個1毫子,成堆神沙平均價值440蚊,即係1家4口隨時有過千蚊神沙!

大家係時候攞返出嚟,一齊促進吓香港經濟喇!  

有八達通用少咗銀仔
回覆 讚好 不讚 使用道具

隨著通貨膨脹物價上漲,銀仔的作用越來越小了。。以後可能都看不到了。。收些來做紀念也不錯。。

fortunerfamily 發表於 2022-3-30 13:05
隨著通貨膨脹物價上漲,銀仔的作用越來越小了。。以後可能都看不到了。。收些來做紀念也不錯。。

銀仔喺大馬仲買到好多嘢食!

cegong 發表於 2022-3-30 20:22
銀仔喺大馬仲買到好多嘢食!

卖面包的印度佬嫌五分麻烦不要了。。

回復 joemalee ##1 的帖子

有時金屬嘅價值仲高過硬幣本身嘅價值!