[手機資訊] iOS 市佔率近年稍升 Android 市佔率跌破七成

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

9c3afd2dcb2e070abbc1be56451b3a1ab4f6f698d3c765df4e46b64593d796ea1650867467367.0.jpg

在智能手機市場,Android 的市佔率一直都是排行首位,不過 iOS 雖然只有一個品牌使用,近年市佔率卻稍升。最近有報告指,iOS 在過去 5 年來市佔率增長有約 6%。

據 StockApps 最新發佈的報告指,過去 5 年來,Android 的市佔率下跌了 5%,在今年 1 月其市佔率為 69.74%,而 iOS 則在 5 年期間睜着約 6%,提升至 25.49%。報告認為,這個變化是因為智能手機系統近年變得更多元化,令競爭加劇所致。

不過雖然市佔率有變化,但大環境在這幾年間都未有特別大的改變,Android 依舊佔有大部分市場,而 iOS 雖然佔有率不足三成,但仍然是 App 開發商不能忽視的系統
各有支持者
回覆 讚好 不讚 使用道具

回復 MANHER ##1 的帖子

我也離開android囉!

我都想試下主機用iphone...

其實iphone有乜好?

回復 MANHER ##1 的帖子

可能是因為華為給打沉了,大陸也多了很多人買蘋果了。

saviochin 發表於 2022-4-30 12:41
其實iphone有乜好?

你淨係單獨講部電話自然唔覺得有乜嘢好
但當配合其他Apple系統打通晒嚟就好好用

例如喺部電話度睇緊邊個email 網頁apple News / send message , 你喺部電腦度可以即時顯示返出嚟
無縫連接繼續做返你喺電話度做緊嘅嘢

例如你裝咗智能門鐘接通左apple homekit
喺Apple TV度睇緊電視煲劇聽歌
可以即時喺電視右上方顯示門口有邊個喺度,
進而操控你嘅智能門鎖開門俾佢又得,
同樣功能亦都適用於iOS macOS watchOS tvOS喺你嘅手錶電話平板電腦可以做返同一樣嘢因為Apple嘅生態系統已經完全打通

Apple Watch又可以接駁Apple TV玩apple fitness + , 咁樣你部電視就會顯示你身體嘅即時數據
跟住佢畫面個好熱血嘅運動課程同個教練一齊做, 好似打機咁做運動都特別有恆心, 唔會好似坊間啲人講買個跑步機買部單車機返嚟玩兩玩就半途而廢
我都係因為咁樣先買咗部健身單車

apple tv + / apple news + / Apple Music / apple fitness 全方位夾攻改善我生活更加美好
由音樂視聽潮流文化運動方便令到我停止再做一個淨係識打機嘅宅男

Apple News + magazine 就有好多高質素原本要續本計你錢嘅雜誌任你睇,政治飲食潮流文化運動時尚藝術旅遊乜都有得你睇,
真係廣闊視野

Apple拍劇方面都有返咁上下你睇過就知,真係幾震撼短短幾年時間可以由零開始追上黎仲要好多劇都好高質素, 講緊煲劇睇片咁個Apple TV app又係超實用,你可以iPad iPhone Mac機 Apple TV睇見有乜嘢劇或者電影啱睇就加入去候播清單,由於Apple TV app已經打通晒咁多間不同串流服務公司嘅app嘅資料庫嘅關係

你唔會再忘記邊個app睇到邊套劇睇到第幾集第幾季

Apple 簡直顛覆咗用家煲劇睇片嘅生活模式 (認真我有時上網睇Blog睇雜誌見到有乜嘢舊片好戲推介都會即刻去開Apple TV app搵一搵先,真係發掘到唔少錯過咗嘅購片好戲 ( 當然我以上所講咁多間不同串流服務公司都要額外交年費月費,我就會交年費攞個八折平啲,再同屋企人夾份睇晒美國咁多間不同串流服務公司, , 都平過香港一個垃圾Now TV月費

講吓打機apple Arcade 你又可以將你個Xbox PS5手掣接駁Apple TV將佢變成一部電視遊戲機
而且由於Apple生態系統嘅關係你可以電視打到電腦打到出街拎住部手機玩返同一隻遊戲同一個進度又得

Henrytest 發表於 2022-6-5 12:47
你淨係單獨講部電話自然唔覺得有乜嘢好
但當配合其他Apple系統打通晒嚟就好好用

入大學必備