搵食機會來了

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

1. 別人恐慌時我貪婪  

2. 美股道瓊斯指數跌九百幾點  

3. 不是叫兄弟立即衝入市   而係搵定個靚位   跌到最殘時入市買call  

4. 例如  騰訊跌到 280元 買六月call  輸有限  贏無限   

5. 又例如  中移動  跌46 ~8 蚊時 沽 PUT 或買 CALL   冇得輸

揾餐茶咁。
回覆 讚好 不讚 使用道具

揾到啖食

等隻9988跌穿90蚊做 Short Put 都應該得

mingliedy 發表於 2022-5-6 01:59
1. 別人恐慌時我貪婪   

2. 美股道瓊斯指數跌九百幾點   

中移跌到幾多先入?

unimix 發表於 2022-5-6 19:40
中移跌到幾多先入?

中移動今日只跌了0.485%, 息率  7.922%,已經係抗跌能力好強,估计差不多見底了。

有心人可以分批 $50.5 入 一注, $49入一注。

mingliedy 發表於 2022-5-6 21:16
中移動今日只跌了0.485%, 息率  7.922%,已經係抗跌能力好強,估计差不多見底了。

有心人可以分批 $50.5 入 一注, $49入一注。

入幾多先啱?一萬50.5?再等49入多一萬?

這樣會好過買年金嗎?

unimix 發表於 2022-5-7 17:06
入幾多先啱?一萬50.5?再等49入多一萬?

這樣會好過買年金嗎?

師兄,我未了解 你对期權熟悉程度 及財政能力 ,每手等於500股。  建議 你買 4手(2000股)先。
買6月份啦,   昨天結算價是  $1.80     即係  $3600

如果跌到   $48~49    再入4手啦       都好穩陣

不過,  跌破 $48 機會不大 .

mingliedy 發表於 2022-5-7 20:26
師兄,我未了解 你对期權熟悉程度 及財政能力 ,每手等於500股。  建議 你買 4手(2000股)先。
買6月份啦, ...

現時美國要中移退市!會有影響嗎?

unimix 發表於 2022-5-8 10:03
現時美國要中移退市!會有影響嗎?

中移動已經不在美國上市了 ,只有在香港及國內上市。

現時息率是7.98%。再插的話,就會變成 8 ~9% 更加吸引長線投資者 入市托住。
而且中移動基本上是好消息 ,找不到什麼 負面 壞消息。

坐看(2110)乘火箭升回正常價位!