[足球] 5入決賽激動流淚!安察洛堤無愧「世一」

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

登錄/註冊後可看大圖

皇馬家馬德4日前喺西甲提前封王,教練安察洛堤成為史上首個稱霸5大聯賽嘅主帥,周四(5日)再率皇馬殺入歐聯決賽後再創紀錄,成功超越費格遜、納比同高普,成為首個5度躋身歐聯決賽嘅教練,無愧「世界第一教練」之名!

62歲嘅安察洛堤贏過意甲、德甲、英超、法甲同西甲冠軍,不過仍有球迷質疑佢教嘅都係班霸,認為帶領AC米蘭、拜仁慕尼黑、車路士、巴黎聖日耳門同皇家馬德里奪冠係「人之常情」,但喺競爭激烈嘅歐聯賽場,安察洛堤成為史上第1個5入決賽教頭,如果今屆贏埋冠軍,更會成為首個4奪冠軍主帥,相信冇人敢質疑呢個紀錄嘅權威性。

見慣世面嘅安察洛堤,經歷一場峰迴路轉嘅勝仗後難掩興奮心情,當球證吹完場後,安察洛堤即攬住做助教嘅囝囝Davide,激動流淚喊到面都紅晒,兩父子分享呢個喜悅場面,相當感人。

佢無寶不落。
回覆 讚好 不讚 使用道具

世界第一教練

回復 joemalee ##1 的帖子

肥安唯一輸波嘅決賽,就係那個伊斯坦堡之夜,今次決賽又碰到紅軍,今場要䇔波真係要睇佢功力。

一個字 - 勁