[NBA] [NBA] 競猜2022NBA總冠軍

火.. [複製鏈接]

今早東西區兩場搶七大戰,Luka  Doncic 和字母哥都有出色表現,但結果迴異。獨行俠和塞爾特人分別淘汰太陽和公鹿晉級西區和東區決賽,隨著太陽和公鹿被淘汰,去年東西區決賽四支球隊全部出局,可見NBA今年格局又改變了。

雖然字母哥今個系列賽,成為首位得到200分,100籃板和50助攻嘅球員,但由於隊友Middleton受傷,字母哥雙拳不敵整個塞爾特人的團隊籃球,最後第七場作客被淘汰。

但另一場搶七大戰,新一代巨星Doncic今年季後賽終於證明自己嘅帶隊能力,不單首次突破季後賽第一輪,並且在對太陽嘅系列賽中,在場數0:2落後劣勢之下,追到3:3平手,需要進行搶七大戰。Doncic一向第七場淘汰戰都有驚人表現,今場波半場已經射入27分,相等于太陽整隊得分,帶領獨行俠半場領先太陽30分,半場已經殺死比賽。

東區決賽:熱火vs塞爾特人
西區決賽:勇士vs獨行俠

以上四支球隊各有特色,當中有新生代球員,又有老將回春,大家認為邊隊最有冠軍相?

熱火小前鋒Butler繼續發揮領袖特質,配合中鋒阿德巴約,今年最佳第六人Herro, 還有近期回勇嘅奧拉迪波,加上已經有冠軍指環嘅另一老將羅利,陣容非常深厚。

塞爾特人有新生代雙探花Tatum和Brown作為球隊主力, 加上最佳防守球員Smart, 仲有老大哥Horford有回春表現, 另外塞爾特人團隊防守是全聯盟數一數二。

勇士就不用多説,Curry,Thompson和Green終於可以季後賽合體,能夠被灰熊50分大敗後,下一場反彈嬴波晉級分區決賽就足以證明不能忽視前冠軍嘅實力,今年又有新浪花兄弟Poole嘅出色表現和漸漸適應角色球員身份嘅維金斯,加上聯盟成績第一嘅太陽已經被淘汰,今年可能係Curry再次衝冠嘅好時機。

雖然獨行俠只有Doncic單天至尊,但能夠淘汰聯盟第一嘅太陽,並且搶七大戰平均39分是歴史排第一,足證Doncic是大場面先生,如果勇士被迫到打第七場淘汰賽,形勢就對獨行俠有利,另外丁威迪能否有好表現,也影響獨行俠晉級總決賽嘅機會,始終Doncic也需要幫手。

補充內容 (2022-6-17 12:47):
衆望所歸,勇士封王
單選投票, 共有 101 人參與投票

投票已經結束

65.35% (66)
7.92% (8)
11.88% (12)
14.85% (15)
您所在的用戶組沒有投票權限
我係勇士fan屎, 梗係支持佢哋, 不過佢哋今季有時無原無固突然唔識打波, 有啲擔心
回覆 使用道具

搏冷揀獨行俠
回覆 使用道具

純粹支持獨行俠
不過覺得勇士羸
回覆 使用道具

one vote for the Celtic
回覆 使用道具

支持勇士
回覆 使用道具

理智覺得勇士染指機會最大,但情感上更想見到熱火登頂
回覆 使用道具

回覆 使用道具

4.  塞爾特人
回覆 使用道具

勇士贏總冠軍
回覆 使用道具

今年勇士好大機會 final對熱火我估4:2奪標
回覆 使用道具

回復 Winston91 ##1 的帖子

我撐勇士 !         
回覆 使用道具

Golden warrior
回覆 使用道具

勇士贏賽不是事
回覆 使用道具

勇士 是冠軍
回覆 使用道具

我買勇士。
回覆 使用道具

Winston91 發表於 2022-5-16 13:18
今早東西區兩場搶七大戰,Luka  Doncic 和字母哥都有出色表現,但結果迴異。獨行俠和塞爾特人分別淘汰太陽 ...

我覺得是熱火
回覆 使用道具

冠軍是熱火
回覆 使用道具

都係覺得勇士最好波!
回覆 使用道具

我支持勇士
回覆 使用道具