[NBA] [NBA] 競猜2022NBA總冠軍

火.. [複製鏈接]

今年勇士進入季後賽嘅排名係自居里仔首次奪冠後最低,所以今年勇士唔再係大熱門,反而係underdog 。當然更重要係居里、Thompson和Green三兄弟再次合體出現係季後賽去拼可能係佢哋三位一齊打波嘅最後總冠軍之路,佢哋嘅對手已經唔係占士、CP3、Durant等嘅老對手,變咗Jovic、Morant、Doncic、Tatum等新生代陌生臉孔。世代交替大勢之下,三位好兄弟一齊係唔被看好之下奪冠,唔感動就假啦。

其實近年要做到總冠軍三連霸真係好難,占士做唔到,Kobe仔單核帶隊都做唔到,始終季後賽每個系列賽最多打七場,嬴輸好多偶然性。例如2019年季後賽Leonard 咁嘅神級表現,就算Durant和Thompson冇傷,勇士都未必有得打;再回前幾年,2016年嘅73勝無敵勇,場數已經領先3:1,就係輸比突然遇神殺神嘅占士。

另外我想講勇士再奪冠,管理層嘅功勞好重要,因為2019/2020球季,居里和Thompson重傷,又唔知到康復後返唔返到以前嘅水準,Durant又離隊,管理層真係可以考慮推倒重建勇士。好彩佢哋仍然有信心以三老做核心搏一搏,睇返今年勇士奪冠陣容,除了三老之外,Poole和Looney同樣係球隊自己養成,GP2喺去年從G league簽嚟,Porter喺老將底薪合約,Wiggins喺從Durant交易得到嘅Russell trade返嚟,一睇就知佢哋建隊嘅眼光非常獨到。
回覆 使用道具

Winston91 發表於 2022-6-18 12:13
今年勇士進入季後賽嘅排名係自居里仔首次奪冠後最低,所以今年勇士唔再係大熱門,反而係underdog 。當然 ...

比較過去六次進入 Finals 的勇士,今屆的班底好似缺乏了過去的華麗感!

不過就打法而言,今時今日的金州勇士,與過去大家所認知的『浪花兄弟』時代,是有些不同了......

過去的勇士,整個進攻體系是十分依靠 Curry 和 KT 的三分球來牽制對手,其他隊員則不停進行無球走位和傳切製造機會。所以好多時會聽到因為『浪花兄弟』手感不佳而輸掉球賽。另外,過去的 Curry 在防守端亦是很大的破綻,往往被對手重點進攻。

今屆的勇士,隨著『咖哩仔』已變成『居里叔』,隊中亦沒有如 Durrant 殺神級的球星。但現在 Curry 的打法其實已經改變。這年頭他增磅和增肌,使到他自己防守能力大幅度提升。看看 Curry 季後賽的 match-up,就知道他已經是一位好好的守將!在進攻方面,不單居里,整隊勇士很大程度已經成為由內線帶動外投的隊伍。當然這跟對手因要防他們的三分波有關。從他們進級過程中,顏色地帶的攻力就可知一二。而他們的得分點亦變得更闊。

絕對點讚的是勇士總經理 Bob Myers 的操作。令勇士隊的板凳深度大大提升!這亦是勇士贏綠軍的關鍵位!塞爾特人出晒都係 7-8 個人,而勇士則有 10 個以上的人腳!這去到第六場特別明顯!其中最欣賞的是 Myers 選 GPII 而棄球員傾向的 Avery Bradley。在頒獎時,coach Kerr 第一時間把個 merit 全給他!

至於 2016 年和 2019 年這兩年的總決賽,故仔真係有排講,既是觀點與角度,亦有些事後孔明.....

2016 年,常規賽 73 勝的勇士與騎士打完 G4,領先 3:1 後;如果 Draymond Green 唔係在 G4 因被 LB James『跨過』而動氣對他出拳,因而被聯盟禁賽 G5;如果老將 Bogut 唔係因 Green 被禁賽而在 G5 勞損傷出,因而無法在 G6 和 G7 出戰,結果好可能已經改寫。

2019 年,兩屆 FMVP Durant 在踏入 Conference Finals 時已經未能健康上陣,去到總決賽 G5 才勉強上陣,狀態當然唔好,最後只打了約 12 分鐘就傷出;KT 在 G6 的勇戰受傷更是無奈......而勇士在缺少了主將的情況下分差並不太大。雖然受傷是比賽的一部份,但若兩隊在完全健康的狀態下對戰,勝負亦未可料。

今屆 NBA 雖然曲終人散,但背後各隊已經有不少操作在進行中,而下週新秀選秀會亦將會舉行。看來下季聯盟又將會有另一番新景象!
回覆 使用道具

Curry now can rank as one of the elites
回覆 使用道具

阿島 發表於 2022-6-19 05:15
比較過去六次進入 Finals 的勇士,今屆的班底好似缺乏了過去的華麗感!

不過就打法而言,今時今日的金州 ...

明天早上NBA選秀,狀元可能係
Duke 小前 Paolo Banchero 和
Gonzaga 大前 Chet Holmgren
二選一,唔知魔術點揀?

回覆 使用道具

Winston91 發表於 2022-6-23 13:28
明天早上NBA選秀,狀元可能係
Duke 小前 Paolo Banchero 和
Gonzaga 大前 Chet Holmgren

雖然奧蘭多魔術隊獲首輪第一順位,但輪最多首輪選秀籤的球隊則是OKC,他們不單獲得第二籤,同時還有原本屬於快艇的第12順位籤及原本屬於太陽的第30順位籤。另外,若計算次輪選秀籤的話,他們還擁有第二輪34順位籤。

今年的狀元,似乎走不出以三位『長人』

包括是 Chet Holmgren、Paolo Banchero 和 Jabari Smith。

我就睇好 Jabari Smith 成為狀元。
(雖然今年的球員質素相對沒有被看好)

另外,有趣的是,勇士隊又獲得第 28 順位。2019 年勇士就是憑 28 順位選中 Jordan Poole 的。唔知歷史又會唔會重演呢?
回覆 使用道具