[NBA] [NBA] 競猜2022NBA總冠軍

火.. [複製鏈接]
勇士冠軍sure
回覆 使用道具

支持勇士
回覆 使用道具

勇士贏總冠軍
回覆 使用道具

回復 Winston91 ##39 的帖子

你有道理嘅師兄.....不過最近塞爾特人狀態好好, 雖然少咗Al Horford, 但係有其他人補上
回覆 使用道具

Celtics已經full team上陣,不過熱火唔易應付,好可能要搶七大戰。
回覆 使用道具

Winston91 發表於 2022-5-25 12:46
Celtics已經full team上陣,不過熱火唔易應付,好可能要搶七大戰。

熱火不足省油的灯
回覆 使用道具

熱火
回覆 使用道具

梗係支持勇士f
回覆 使用道具

Winston91 發表於 2022-5-23 12:23
勇士聽牌了,已經領先場數3:0,無論熱火或綠軍邊隊嬴,都可能又傷又疲對勇士。

今日勇士4:1攪掂小牛,八年六次進入總決賽!
更恭喜『咖哩佬』成為第一位分岸Final MVP (Magic Johnson Trophy)

明早看看綠軍可不可以主場掃低熱火,跟勇士一決勝負!
回覆 使用道具

阿島 發表於 2022-5-27 22:59
更恭喜『咖哩佬』成為第一位分岸Final MVP (Magic Johnson  ...

Luka Doncic真係雙拳難敵四手,今日居里仔唔駛出力,輪到湯臣三分雨已經夠殺。
以前熱火嚟到生死戰會打高一班,當年占士係熱火落後塞爾特人場數2:3之下,第六場攻入45分追平,再贏搶七大戰,睇吓今年有冇人會企出嚟?
回覆 使用道具

我支持獨行俠
回覆 使用道具

macaufanhk 發表於 2022-5-28 00:13
我支持獨行俠

獨行俠輸波出局了,不過Doncic仲後生,下年再嚟過。
回覆 使用道具

阿島 發表於 2022-5-27 22:59
更恭喜『咖哩佬』成為第一位分岸Final MVP (Magic Johnson  ...

Jimmy Butler 神級表現,47分9籃板8助攻,周日睇搶七大戰。咁樣益左勇士!
回覆 使用道具

lets go warriors
回覆 使用道具

Winston91 發表於 2022-5-28 11:40
Jimmy Butler 神級表現,47分9籃板8助攻,周日睇搶七大戰。咁樣益左勇士!

第六場綠軍對熱火就係『三英戰呂布』!JB一個打晒

另外,現在東岸的戰情越來越似十年前擁有LB James的熱火大戰KG和Paul Pierce的塞爾特人!
熱火在落後2比3的情況下連追兩場,贏得東岸冠軍,最後更掃低OKC勇奪當年的總冠軍!成為LB James第一冠。

Jimmy Butler去唔去到LB James的水平就唔敢講,但熱火一定要有其他球員如Dwyane Wade同Chris Bosh能企出來!

Adebayo、Kyle Lowry、Tucker甚至Max Strus好可能成為下場的關鍵先生......

不過,仍然個句,綠軍加油!
回覆 使用道具

阿島 發表於 2022-5-29 04:45
第六場綠軍對熱火就係『三英戰呂布』!JB一個打晒

另外,現在東岸的戰情越來越似十年前擁有LB James ...

Lowry有復蘇,下場佢keep住好表現好重要,始終攞過總冠軍,經驗一定好過Celtics班後生仔,始終分區決賽嘅搶七大戰,又要係作客,對班後生仔好大壓力。
回覆 使用道具

都係估勇士。
回覆 使用道具

LasCases 發表於 2022-5-30 16:00
都係估勇士。

總決賽是勇士對塞爾特人,睇吓師兄估唔估中勇士奪冠
回覆 使用道具

Winston91 發表於 2022-5-29 11:58
Lowry有復蘇,下場佢keep住好表現好重要,始終攞過總冠軍,經驗一定好過Celtics班後生仔,始終分區決賽嘅搶七大戰,又要係作客,對班後生仔好大壓力。

終於『雙拳難敵四手』

熱火今場在缺乏得分點(P. J. Tucker 和 Tyler Hero 得分為零),兼大部份主力球員的正負值都是負數的情況下,以4分之差敗給綠軍!

其實在第4節最後18秒,Jimmy Butler拿下籃板後,自己帶波到塞爾特人陣地,竟然唔一鼓作氣,帶波上籃,反而選擇自己不大擅長的3分球,以圖一球打死綠軍,真係有點不太明白。

終於如願以償,金州勇士和塞爾特人在星期五展開7局4勝的Finals!適逢是端午節假期,可以安坐家中,慢慢欣賞!
回覆 使用道具

Winston91 發表於 2022-5-30 16:13
總決賽是勇士對塞爾特人,睇吓師兄估唔估中勇士奪冠

勇士對塞爾特人呢場總決賽,是真正的矛盾對決!

勇士在季後賽的進攻和助攻數據首屆一指!而塞爾特人在常規賽的防守數據是聯盟No. 1 (兼有今年的最佳防守球員『聰明仔』)。

常規賽兩隊各勝一場,而且都是在主場輸波,不分上下(當然勇士輸的那一場,居里是因傷提早離場的......)

暫時牌面上,勇士稍稍佔優!因有主場之利、有較多的休息和備戰時間、傷兵較少等......

拭目以待!
回覆 使用道具