[NBA] [NBA] 競猜2022NBA總冠軍

火.. [複製鏈接]

今次睇世代交替,勇士晉級碰到嘅掘金、灰熊同獨行俠,都打嬴班新生代球星,睇吓今次遇上雙探花會唔會又過關?
回覆 使用道具

阿島 發表於 2022-5-30 21:51
終於『雙拳難敵四手』

熱火今場在缺乏得分點(P. J. Tucker 和 Tyler Hero 得分為零),兼大部份主力球員 ...

Butler最尾嗰3分波係咪最好選擇真係事後孔明,進取嘅諗法就選擇投3分,入咗就係返領先1分,加上當時Celtics 已經被追回十多分,剩低嘅短時間未必組織到有效進攻再返超分數,當然攞過easy layup追平打加時比較保險。
回覆 使用道具

Winston91 發表於 2022-5-31 07:50
Butler最尾嗰3分波係咪最好選擇真係事後孔明,進取嘅諗法就選擇投3分,入咗就係返領先1分,加上當時Celti ...

非常同意!現場局勢千變萬化,只有當時人最清楚 --- 而 Jimmy Butler 在賽後記者會亦認為,那時候他射 3 分球比 layup 更有信心,畢竟他已打足 48 分鐘!

自己觀看直播的時候,即時的反應是,無論 Butler 拿下 2 分或 3 分,最後一個攻勢仍然會落在綠軍手,仲有 18 秒之多,而當時防守他的是 Al Horford,正常是擋不了 Butler 由後場殺上去的沖勁。所以才對他的選擇有保留。

Anyway,相對熱火,塞軍對勇士更好睇頭呢!
回覆 使用道具

Winston91 發表於 2022-5-31 07:39
今次睇世代交替,勇士晉級碰到嘅掘金、灰熊同獨行俠,都打嬴班新生代球星,睇吓今次遇上雙探花會唔會又過關?

唔講唔知,原來勇士和塞爾特人都是 NBA 聯盟的創始的球隊!即從第一個賽季就一直存在到今天(還有一隊是New York Knicks)!

所以既是新生代球星上位的機會,亦是傳統勁旅對碰的時間!
回覆 使用道具

阿島 發表於 2022-5-31 21:22
唔講唔知,原來勇士和塞爾特人都是 NBA 聯盟的創始的球隊!即從第一個賽季就一直存在到今天(還有一隊是Ne ...

講番歴史,勇士上次總決賽碰頭塞爾特人要去到1964年,當年兩隊嘅中鋒就分別係Wilt Chamberlain和Bill Russell。雖然宜家NBA嘅戰術已經再唔係靠中鋒主宰油漆區嘅年代,不過當年Chamberlain主攻和Russell專注防守嘅特色就已經承傳咗佢哋嘅後輩。
回覆 使用道具

Winston91 發表於 2022-6-1 10:57
講番歴史,勇士上次總決賽碰頭塞爾特人要去到1964年,當年兩隊嘅中鋒就分別係Wilt Chamberlain和Bill Rus ...

星期五呢場『矛盾對決』勝負相當難估計,今次試試引用另一類『專家』,看看他們點睇......

據世界各地的賭博網站來看,現時的盤路是:
勇士受讓 3.5 至 4.5 分,
勇士獲勝的賠率大約是 1 賠 1.6;
而塞爾特人獲勝的賠率大約是 1 賠 2.45;
以今場是勇士主場計算,勇士只有少許優勢!

小弟從不、亦不主張或鼓勵賭博籃球,但這些『專家』好多時又相當精準的呢......
回覆 使用道具

我check過Chase Center嘅Finals門票, 山頂企位最平美金八舊水!WTF!
回覆 使用道具

HKtraveler 發表於 2022-6-2 14:24
我check過Chase Center嘅Finals門票, 山頂企位最平美金八舊水!WTF!

如果想坐勇士主場的頭排座位,盛惠八萬六(美元)!

而以總決賽計算,Chase Center一場的門券收入,接近美元四千萬!
回覆 使用道具

HKtraveler 發表於 2022-6-2 14:24

三樓太遠,一定要一樓先感受到現場氣氛,遊客嚟講,睇常規賽好啲,價錢可以接受範圍內,仲可以張就自己行程。
回覆 使用道具

Winston91 發表於 2022-6-3 01:18
三樓太遠,一定要一樓先感受到現場氣氛,遊客嚟講,睇常規賽好啲,價錢可以接受範圍內,仲可以張就自己行程。

疫情其間山頂有位坐常規賽廿蚊美金一張飛仲有嘢送!
回覆 使用道具

阿島 發表於 2022-6-2 19:44
如果想坐勇士主場的頭排座位,盛惠八萬六(美元)!

而以總決賽計算,Chase Center一場的門券收入,接近美元四千萬!

呢啲位係比啲有錢佬同明星坐, 我有朋友幫我搵到game 5山頂有位坐, 1300美金一張飛, 我正一在考慮中, 不過佢叫我唔好考慮咁耐
回覆 使用道具

勇士第一場曾經領先十幾分, 但又突然成隊唔識打波, 倒輸返, 巧擔心呀
回覆 使用道具

HKtraveler 發表於 2022-6-3 16:58
勇士第一場曾經領先十幾分, 但又突然成隊唔識打波, 倒輸返, 巧擔心呀

第一場啫,大家互相試探,只能講勇士放空Horford和White, 但今天佢兩位手感好,加埋入咗11粒3分波,但塞爾特人放空居里仔第一節就受到懲罰,不過之後放空佢其他隊友,但他們今日手感差,就只有輸波。勇士調整下心情,預備第二場吧。
回覆 使用道具

Winston91 發表於 2022-6-3 22:25
第一場啫,大家互相試探,只能講勇士放空Horford和White, 但今天佢兩位手感好,加埋入咗11粒3分波,但塞 ...

綠軍 21 粒 3 分波有 9 粒是在第四節射入的!

第四節全節的比數是 40 比 16 (勇士單節只有十六分,而且是曾經四分幾鐘零入球)

勇士隊大失預算!第四節初段,勇士同時派 Green、AI 和 Porter 上場,估計是希望為 Curry 保留一些體力,但這令塞爾特人打了幾段 run......到勇士想收復失地的時候已經太遲......

今場的英雄是當天的壽星,年屆 36 歲的 Al Horford!取得 26 分,其中在第四節曾連續射入八分令綠軍反先!加上 Derrick White 超過六成的 3 分球命中率,與及 Jaylen Brown 在第四節初段的大爆發。

如果是體力問題的話,勇士隊真的要想想辦法了!
回覆 使用道具

阿島 發表於 2022-6-4 08:42

第四節全節的比數是 40 比 16 (勇士單節只有十六分,而 ...

綠軍嘅換防戰術和防守強度真係高勇士係西區其他對手一個檔次,所以為咗留力,第四節開場唔出居里仔也是合理安排。只係碰上呢段時間Brown, Horford和White手感好,但Poole手感差,所以一波攻勢就追回分數。宜家大3分時代,其實領先十幾分唔一定保證最後嬴波的。

其實讓居里仔休息唔係問題,但係仍然用五小陣就有商確餘地。個人覺得可以出Looney, 因為對手嘅Williams由於膝頭仍然未完全康復,Looney經常攞到進攻籃板,制造第二波攻擊,等居里仔再上場之前,呢段時間失分唔太多,已經算戰術成功。

至於臨尾成5分鐘入唔到波,就會諗起KD以前係 clutch time嘅重要性,佢攞FMVP係有原因的。
回覆 使用道具

HKtraveler 發表於 2022-6-3 16:58

大熱翻天...是也
回覆 使用道具

阿島 發表於 2022-6-4 08:42

第四節全節的比數是 40 比 16 (勇士單節只有十六分,而 ...

真系 峯迴路轉
以為贏硬
回覆 使用道具

Winston91 發表於 2022-6-4 14:22
綠軍嘅換防戰術和防守強度真係高勇士係西區其他對手一個檔次,所以為咗留力,第四節開場唔出居里仔也是合 ...

除了球星本身的技術外...
調動及策略、也是贏波主因之一
回覆 使用道具

MANHER 發表於 2022-6-4 15:01
大熱翻天...是也

呢一季佢哋經常係咁, 以前是但一個冇手感, 其他隊友會頂上, 呢季就突然成隊唔識打波
回覆 使用道具

Winston91 發表於 2022-6-4 14:22
綠軍嘅換防戰術和防守強度真係高勇士係西區其他對手一個檔次,所以為咗留力,第四節開場唔出居里仔也是合 ...

除左 Looney,Game 1 Andrew Wiggins 的出場時間都唔係好夠。

Wiggins 主要係 match up Jayson Tatum......
但以出場時間來說就相差接近 10 分鐘

勇士另一個有趣的挑戰,就係人腳太充足!塞爾特人出晒都係 7-8 個人,而勇士則有 10 個以上......下場分分鐘『GP II』可以出埋。呢個『開心的問題』都有可能攪跨勇士!
回覆 使用道具