父親留下兩樣野,請問怎樣可以承繼??

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

父親上個月因病過身了,剛剛辦了死亡證,而母親幾年前也是因病過身,本人是住公屋的獨男。
沒有老婆仔女和沒有兄弟姐妹。父親留下了銀行戶口和公屋兩樣野,知道他生前沒有立平安紙!
請問沒有遺囑情況下,受益人要等幾耐可以拿到遺產??有什麼注意事項?是不是直接去銀行交代?
而公屋戶主離世,戶主的子女(該單位住戶)是否可以承繼該單位繼續租住?有什麼注意事項?
是不是直接去房屋署申請和交代?

公屋有無你戶口?無就一般無得傾。
回覆 讚好 不讚 使用道具

回復 05ho ##1 的帖子

一般簡單嘅,可以參考呢度。
https://www.judiciary.hk/zh/cour ... lities/probate.html

05ho 發表於 2022-5-18 17:26
當然有,我由小住到大。

有戶口的話繼續住應該唔係問題。

https://www.had.gov.hk/tc/public_services/estates/small_estates.htm

如果小額遺產,到民政處,會簡單一點

1. 銀行戶口
a. 好少錢-有啲銀行見死亡證+出世紙就俾你搞
b.少過5萬-去民政事務處搞
c.多過5萬-要去遺產承辦處搞

2. 公屋戶藉
起碼要有名, 即係"獲授權同住者", 可以去房署申請"承繼戶藉", 不過我無記錯都要經資產審查, 以"申請資格"為基礎, 即係超標就無得繼承, 而唔係要你交雙倍/巿值租交照俾你

白仔神 發表於 2022-12-5 15:40
1. 銀行戶口

黑仔

白仔神 發表於 2022-12-5 15:40
1. 銀行戶口

黑仔神回來了

b係少過五萬,咁a即係得一萬幾千?