[曼谷] 泰國愛的故事 Day 18 - 22 你可能未必不喜歡我 之 甘心替代你

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

上一回講到: 幸福門 之 日出時讓街燈安睡

在愛情路上跌碰過後,發現當初沒有說出口、不求回報的愛,才是最原始、純粹的愛。聽著這首歌,讓我們回到美好的最初...

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

Day 18

瞓到自然醒!

落樓買早餐!

業火Project 燒到差不多Lunch Time。

坐電單車轉BTS去學校附近Lunch.

超多學生妹妹。
20220601_115328a.jpg 20220601_115756a.jpg 20220601_122214a.jpg
泰文堂又係燃燒精神。

臨近落堂,女子e發左張Condo床上面2行口水的枕頭相比在下。

在下落堂先知道女子e回來了,

咁就坐BTS加電單車返去會一會面。

一入到Condo, 年初四 n次方的負能量。

在下淡淡然的講T Rak返來啦?

女子想講說話又講不出聲

然後Unpack女子行李去洗衫。

女子話自己洗,在下無理會。

洗到第二機,女子“拉“話肚餓。

因為在下用Bluetooth講電話中。

在下有在下忙碌。

女子問在下食乜,在下就話想食什麼泰菜“食送“。上泰文堂學到的字眼真心有用。

在下同女子講等在下比錢,女子話佢有錢,在下就話晤好糾纏。

女子轉頭發左個QR Code比在下比錢。

576THB

比完錢,跟手在下忙。

女子就自己上網。

要戰勝年初四,除左沉默外真心無其他招式。

各位師兄有什麼高見?

食飯中途,在下問女子發生什麼事?

嗱,出事啦!反面教材。

女子即時話無胃口,打開雪櫃拎支水就去左睡房玩手機。

失敗。

到左晚上,女子話想出街威!

在下話等一陣,女子話等乜?

在下超光速執好晒行李話:如果女子咁不喜歡見到T Rak.

T Rak依家走,不用多說。

All In 就 All In 囉

誰還怕誰?

女子沉默,無講什麼。

大家都各自沉默,女子去沖涼。

在下等女子出來講左一句,晤好打算“老虎硬爬山“完事在下睡死左就空城計出去威呀????

紙永遠包不住火的。

女子即時再沉默!

咪傻啦,在下又不是第一日出來玩。

有乜聖鬥士招式未見過呀?

凡係比聖鬥士見左一次的招式都係無用的。

大家無言到差不多午夜!

各自睡!

Day 18 完 !

Day 19

起身食早餐。

業火無限燒。

女子醒左,依然輕微年初四。

在下不理,自己忙自己。

差不多夠時間就去返學。

女子話T Rak放學見,在下Kiss女子額頭就去返學了。

午餐求其炒碟飯。
臨落堂,女子e 話原本想在附近書店打書釘等在下。

但係胸部按摩搞到好痛。

女子自己搞到Schedule錯晒,原來手按要變用機器按。

痛到爆哭但醫生不理會,因為會變硬。

唯有叫在下幫手買書同文具。

女子想學中文,在下就幫下女子眼睇下邊本比較適合。

返到Condo

女子問在下會陪女子練習嘛?

在下話睇女子會否又年初四囉。

女子無講什麼………

女子話想補睡一陣,在下就自己温習。

晚餐一起叫外賣食。

食完女子慢慢講出煩惱。

在下細心聆聽,不作任何表達。

女子話煩惱是自己的,錢的問題自己會解決。

但係胸痛真係搞到乜心情都無,女子只能叫在下忍耐一下。

在下又無講D乜,女子就自己幫在下找答案話在下不高興之類!

痛最好的處理方法就係分散注意力。

午夜時份叫女子訂日本魚生Grab Food.
就係咁女子忘記左痛楚直到魚生送到!

1000THB有找,值丫!

食飽各自瞓覺!

Day 19 完 !

Day 20

醒左,買早餐。

今日要同女子去拎retainer

女子話在下其實可以不用陪同。

在下只係講做人要有始有終。

女子應該明白在下講什麼?

坐BTS發生笑話,在下見到Display寫N8站要全部人落車。

女子望住手機話坐到N11

在下就話泰文就聽錯姐,英文應該不會聽錯卦?

轉頭泰文廣播,女子終於聽到了。

去到拎完retainer 就去食午餐。
20220603_130605a.jpg 20220603_131428a.jpg 20220603_130610a.jpg 20220603_131059a.jpg 20220603_131144a.jpg 20220603_131322a.jpg 20220603_131738a.jpg 20220603_131813a.jpg
轉頭女子話食肉獸姊妹朋友話幫食肉獸妹妹搞surprise birthday party.

女子好想去!

在下就同女子講話各自精彩啦!

在下先去女子M按摩店推2個小時油!

女子M忽然返左來,年初四咁樣。

在下就捉女子M陪食飯加做聽眾。
女子M同女子e巧合地係同鄉,

同鄉的煩惱來來去去都係錢。

女子M同在下講,如果在下真心想同女子e一起,就不止係女子e一個人的責任,正常要加上女子e支撐的整個家庭。因為在下有同女子M講女子e係家庭唯一收入支撐。

開解完女子M就Call Grab 返Condo.

剛剛到就落大雨,都係早早沖涼洗頭睇Netflix!

差不多時候就同女子e講晚安!

Fan Dee Na Krap / Ka

Day 20 完 !

Day 21

05:55AM 有人開門。

女子e輕手輕腳,但在下好警覺醒左了。

大家無特別講乜,女子就換衫瞓。

在下補睡一陣就起身買早餐!

呢D難道就係“當愛變成習慣“?

剛剛Play List並播到

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

只係短短十幾日就已經變成“當愛變成習慣“咁恐怖?

差不多午餐,落樓買雞飯食。

都未入電梯,女子已經“拉“問在下去邊?

到底係在意定不在意呢?

在下回覆去買雞飯食!

返上樓,女子醒左話要拼命揾錢。

原因女子已經講左,在下並不會再問。

女子話T Rak晚餐自己搞掂啦!

在下話明白,女子就去沖涼洗頭裝身準備返工。

女子呢幾日不停話不要洗在下的錢。

何謂不要洗在下的錢呢?

食飯行街交租算不算呢?

晤想太多,順其自然!

咁在下就自己找節目。

Fiwxxxx 睇中左2個在同一個位置。

翻譯泰文發去

cute i am from hong kong can speak a little thai.
น่ารัก ฉันมาจากฮ่องกง พูดไทยได้นิดหน่อย

其中一位秒回,咁就你啦。

又係P Bangkok教選低一級,到左比高一級手法。

https://fiw

妹妹英文接近零,妹妹自己話。

真人8折,好招呼,好笑容,好技術,重戰車。

完事。

必須要翻食是在下唯一感覺。

Fiwxxxx暫時2戰2勝無出事。

上天關左一度門,總會在某地方開一隻窗。

世事無絕對。

差不多時候就坐電單車轉BTS去剪頭髮,呢一位聽講係港泰混血兒,廣東話溝通完全無問題。
400THB剪個頭髮。

剪完就坐BTS去NaNa Station Soi11

約左女子R晚餐。
20220604_193423a.jpg 20220604_193924a.jpg 20220604_200350a.jpg 20220604_200552a.jpg 20220604_201000a.jpg
女子R是誰?

女子R係一位按正骨都著到落Disco界仔但又從來同在下只有正骨的好朋友。

女子R依家做OL,英文咁勁早就應該啦。

女子R入餐廳到離開餐廳,所有西人都比注目禮。

女子R同在下乜都吹一餐,餐飯重點係吹水。

差不多時候就埋單走啦。

女子R行去對面馬路,在下就Call Grab.

返到Condo收衫同沖涼。

差不多夠鐘瞓,女子e“拉“晚安!

Fan Dee Na Krap/ Ka

Day 21 完 !

Day 22

0600有人開門!

女子直線都行不到,就咁除哂衫就睡。

在下就陪女子瞓一會。

轉頭去買早餐食。

女子今日比平時早醒左,今日有大家互動一下。

跟手女子沖涼洗頭裝身去返工啦!

咁在下都去探心理醫生
跟手想剪腳甲,就近有呢一間600THB 90Mins
20220605_135213a.jpg 20220605_154812a.jpg 20220605_154818a.jpg 20220605_155340a.jpg
離心理醫生行大約3分鐘。

搞掂就去女子M按摩店推油。

晚餐女子M帶去食雞。
20220605_190440a.jpg 20220605_191422a.jpg 20220605_191601a.jpg 20220605_191735a.jpg 20220605_192259a.jpg 20220605_192805a.jpg
食完Call Grab返Condo.

沖涼洗頭。

女子e差不多時間就“拉“講晚安

Fan Dee Na Krap/ Ka

Day 22 完 !

Day 23 及後來的發展會在不日更新!

不管天邊風已起
只想依依看著你
夜闌人靜會否仍可希冀
經得起憂傷與悲
只因心中有著你
路遙長夜記憶從不捨棄
長街的身影 穿過風雨有傲氣
曾一起出走不怕闖進了絕地
如夢如煙 全像遊戲
仿佛天和地在挑選我跟你
如像我亦重遇了生死
難道只好淌淚心痛告別你
無法讓我此際替代你
經得起憂傷與悲
只因心中有著你
路遙長夜記憶從不捨棄
長街的身影 穿過風雨有傲氣
曾一起出走不怕闖進了絕地
如夢如煙 全像遊戲
仿佛天和地在挑選我跟你
如像我亦重遇了生死
難道只好淌淚心痛告別你
無法讓我甘心替代你
仿佛天和地在挑選我跟你
如像我亦重遇了生死
難道只好淌淚心痛告別你
無法讓我甘心替代你

補充內容 (2022-6-18 08:36):
Day 23 - 34
https://141hongkong.com/forum.ph ... =2692486&extra=
未睇先like,最佳精神食糧
回覆 讚好 不讚 使用道具

ilovetoplay 發表於 2022-6-6 09:51

在愛情路上跌碰過後,發現當初沒有說出口、不求回報的愛,才是最 ...

只能夠講"支持"

ilovetoplay 發表於 2022-6-6 09:51

在愛情路上跌碰過後,發現當初沒有說出口、不求回報的愛,才是最 ...

大師兄話咗你有運啦!

Fiw兩劑都比你遇到好嘢

大師兄係時候整一首“華麗轉身”

ck974973 發表於 2022-6-6 10:40
只能夠講"支持"

多謝師兄支持

sathai 發表於 2022-6-6 10:54
大師兄話咗你有運啦!

Fiw兩劑都比你遇到好嘢

地主師兄,運呢樣東西很奇妙。

师兄文采太好啦!        

hei1987 發表於 2022-6-6 11:11
师兄文采太好啦!

多謝師兄支持

又有愛的故事

多謝師兄支持

回復 hei1987 ##8 的帖子

C兄,唔系好熟你嘅性格同處事,不過覺得如果女子e喺你身邊,只系令到你冇癮和煩惱,而問題係唔會解決到,點解唔離開佢呢?

hobbybox 發表於 2022-6-6 12:01
Thank you for share

Thanks for supporting

Cyberkim 發表於 2022-6-6 11:37
回復 hei1987 ##8 的帖子

C兄,唔系好熟你嘅性格同處事,不過覺得如果女子e喺你身邊,只系令到你冇癮和煩惱,而問題係唔會解決到,點解唔離開佢呢?

師兄可能回錯人?
在下留下當然有原因。

C兄 你玩fiw 兩件 再打一次返食茅波 係大勝3:0 !

乃失之東隅 收之桑隅也

UncleGF 發表於 2022-6-6 13:08
C兄 你玩fiw 兩件 再打一次返食茅波 係大勝3:0 !

乃失之東隅 收之桑隅也

師兄乜咁計架?

回復 ilovetoplay ##17 的帖子

你入球口手並用 橫掂打茅波梗係茅到盡啦

安慰自己

UncleGF 發表於 2022-6-6 13:20
回復 ilovetoplay ##17 的帖子

你入球口手並用 橫掂打茅波梗係茅到盡啦

果然係阿Q精神