[其他資訊] 許賢、Post-Rock、香港足球

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

許賢、Post-Rock、香港足球

登錄/註冊後可看大圖
?w=1280&ssl=1

撰文 : 字裡知音人 Jansen's Here

好耐無寫試當真。試當真近日新片《勝利球迷的無勝吶喊》,同佢哋早期作品《幸福的三十六歲》,兩者有乜共通點?

試當真主將許賢一定識答:兩者同用上Post-Rock做配樂,更包括Post-Rock兩大班霸Godspeed You! Black Emperor同Tortoise嘅音樂!

《幸福的三十六歲》,試當真其中一條經典短片,豪腎合演,好有「金剛Crew」年代Style,但攝影、配樂更進一步。片中配樂獲唔少認真毛大讚一絕,嗰段荒涼電結他彈奏,主旋律其實同Tortoise《TNT》專輯名曲《I Set My Face To The Hillside》係一樣。

《I Set My Face To The Hillside》本身已係Tortoise異色之作,樂曲上半場帶有濃濃Ennio Morricone西部片配樂味道,當年一聽已覺非常正斗,亦的確同《幸福的三十六歲》充滿唏噓及無力感嘅劇情非常之夾。樂曲下半場轉折為樂隊拿手嘅實驗爵士,再次展現Tortoise獨門嘅拼貼後搖滾風格。

試映劇場《幸福的三十六歲》|試當真
以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

Tortoise《I Set My Face To The Hillside》
以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

《勝利球迷的無勝吶喊》更不得了,短片起初以澳洲後搖滾樂隊We Lost The Sea悲涼一曲《Gallant Gentleman》襯底,由「阿慈」倪安慈V.O.道出香港眾多球會以往喺亞協盃黯然出局嘅命運;然後轉折換上GY!BE嘅《Sleep》。《Sleep》收錄喺經典嘅《Lift Your Skinny Fists Like Antennas to Heaven》專輯入面,多得樂章末段彷如軍樂進行曲演奏,感覺就好似喺沉重嘅悲劇人生之中,仍然要硬住頭皮向前行。呢份感覺,正正同《勝利球迷的無勝吶喊》講嘅香港足球現況,完全一樣。

足球試故事《勝利球迷的無勝吶喊》|試當真

We Lost The Sea《Gallant Gentleman》Live at Studios 301

Godspeed You! Black Emperor《Sleep》

點解我要抽試當真水借題發揮講Post-Rock﹖除因為Tortoise同GY!BE都係我最愛,當聽到《勝利球迷的無勝吶喊》最後播出《Sleep》一刻,真係「Click」一聲完全Connect到,呢個就係音樂 / 後搖滾音樂嘅魅力,唔使歌詞,單靠極具感染力嘅Instrumental演奏,已足以為作品說話。

試當真選擇呢堆後搖滾經典樂曲做短片配樂,我相信係許腎主意。記憶中佢多次喺訪問提及自己鍾意Post-Rock,就連上《Stephen.傾》咁主流嘅節目都有講(可惜志雲大師無後續追問落去)。後搖滾同香港足球有乜共通點﹖兩者同樣唔係主流,但同樣有佢哋各自吸引之處,令人投入其中。

我除咗係樂迷,亦係一位球迷;但說來慚愧,好耐好耐之前,我已無睇香港足球,更成日學蕭生口吻,批死香港足球已死。而許腎咁多年嚟,一直用作品支持香港隊(我們都是大埔Lulu),以及佢對Post-Rock嘅鍾愛,呢份拒絕順從主流嘅堅持,一啲都唔容易。

New Order - World In Motion

其實,我好鍾意England New Order嘅英格蘭國家隊打氣歌《World In Motion》;當年C All-Star為港超球隊傑志唱嘅會歌《We Are Kitchee》,聽多幾次後,都覺幾有氣勢,同熱血吖。另外,恭喜另一港超球隊理文,2022年6月27日 喺亞協盃分組賽以3比1擊敗台南市FC。2022年6月30日,另一港超東方龍獅亦會迎戰台南市FC,請大家多多支持,多謝。

「...It was Coney Island,
They called Coney Island the playground of the world.
There was no place like it, in the whole world,
Like Coney Island when I was a youngster.
No place in the world like it, and it was so fabulous.
Now it's shrunk down to almost nothing...
From all over the world...
It was the playground they called it the playground of the world…
…And we used to sleep on the beach here, sleep overnight.
They don't do that anymore.
Things changed…

~ GY!BE《Sleep》Opening monologue」
回覆 讚好 不讚 使用道具

悅耳動聽
回覆 讚好 不讚 使用道具