[使用交流] 無縫更新功能推出 6 年 Samsung 手機明年終於引進

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

登錄/註冊後可看大圖

在早前接受網站 Android Authority 訪問時,Samsung 電子副總裁 Sally Hyesoon Jeong 透露了 Galaxy 手機用戶高興的消息,她確認在 2023 年推出的 One UI 6 系統介面,將會首度引進 Android 的無縫更新(Seamless Update)功能。

無縫更新功能是為 Android 系統預留 A / B 兩個分區,當用戶正在使用 A 區的系統版本時,需要更新的系統會事先下載並在 B 區準備就緒,用戶之後只需關機重啟,手機就會自動載入 B 區較新的系統版本。如此 A / B 區輪流交替的方式,可以縮減用戶等候和裝置離線的時間,如果在更新過程出現問題,亦能夠用回舊版系統,減少資料流失的機會。

Google 在 2016 年推出無縫更新功能後,部份廠商已經跟進採用,但 Samsung 一直未有跟隨。早前 Google 宣佈所有廠商需要為新裝置驗證,預載 Android 13 都必須具備無縫更新功能,故此 Samsung 亦要在 One UI 6 提供,估計明年上市的 Galaxy S23 系列,雖然未配備 One UI 6 介面,但無縫更新亦會在預載的系統提供。

資料及圖片來源:gsmarena
AB區又司賣貴D
回覆 讚好 不讚 使用道具

唔知實際效能點。

無縫接軌不錯 介面寫的好
硬體表現更是科技人最看重
發熱問題 我也在意

功能一早就有,只不過仲未應用啫

唔知啲工能實唔實用呢

有改進都係好事嘅,不過B區下載同時,會唔會拖慢運行/網速呢?! 還是手機待機時期極速自動更新會唔會好啲呢?!

個概念確實幾好

本身d 廠就唔點樣更新....   所以冇乜所謂

正有打算買s23