[泰北/清邁/清萊] 2022自駕遊終結北上第四站(再回清邁)終站:素可泰

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

2022/12/21從清萊返回清邁逗留六晚

12/27清邁出發素可泰逗留三日二夜,終於美滿完成2022年第三次自駕遊!

我會先講素可泰這個在泰國歷史最長久城市

素可泰(字面意思為“幸福的破晓”)建立于十三世紀,是第一个真正獨立的泰王國

素可泰沒有高樓大廈及夜生活,你想找一閒麥記也很難,今次去目的是因為想睇素可泰國家歷史公園

素可素給我感覺是一個好寧靜的地方

相返清邁是一個日與夜都是熱鬧的地方

我今次不會寫每天去過那?我會整個清邁行程報告好玩地方

清邁白天可以去好多地方:寧曼路~MAYA~尚泰~Cafe
正骨~Temple~景點等等

我白天一般先去佛寺,未去清萊之前在清邁去過來康寺
今次7天去過佛寺有双龍寺、銀廟、悟孟寺

双龍寺

銀廟

悟孟寺

Cafe & Restaurant 會推介以下三間

1 . Ohkajhu Organic Farm Sansa

2 . Chom Cafe & Restaurant

3 . MARS.cnx

而夜生活清邁可以話多姿多彩不比曼谷差

日按有好幾間收好夜大約到半夜3點

如果半夜有需要也可以去救火

日按如下:

1 . MIYABI
2 . PINK X STATION
3 . ICHA ICHA MASSAGE
4 . U CLUB
5 . OFFICE CLUB SPA
6 . DARIN CLUB
7 . ABSOLUTE PARADISE SPA
8 . AURORA CLUB CM
9 . PHOENIX CLUB
10 . THE QUEEN CLUB

要注意有些店11點就Close我試過9點多去都冇咩妹妹可揀

我去得最多MIYABI之前第二集有介紹過,原因和大學生相遇

另外一間PINK X STATION 在MIYABI附近

收費:2800B 70MIN 硬件唔錯房好大,射人牆大約10個妹妹,質素0K有一半可以揀

我揀果個Y妹妹清邁陀地英文GOOD,全部基本想要的她都可以交足功課

有一間Daisuke Massage by Lolita 抓龍筋
我原本想試按下弟弟,係V7問可不可以現場揀妹妹
佢講到好旺場,又話D客全部都是Booking,我話oK
佢話介紹個全場最Top更加是店Queen, 我去到佢又話夜做唔到按弟弟,我話可不可以油按(我之前睇過plan油按400b一小時),但佢已經冇左油按不斷sale另一個Kansas 900B
包起機,算吧!技師樣一般已經預咗,功夫也是一般般,到起機問要脱收1000b,我小佢喇叭即時著衫走人,不是錢問題,是這間店有問題,大家要小心!

夜店有五個地方值得可以去:

1 . THA CHANG CAFE
2 . SOUND UP
3 . WARM UP CAFE
4 . ZOE IN YELLOW
5 . LOI KROH RD LANE 3 A

Tha Chang 分室外和室內,去過兩晚第一晚自己一個人去,大約十點入到室內D場已經Full晒。

行左全埸終於揾到一個搭枱企位,Tha Chang暫時係我在清邁最喜歡去的夜店,這個場外國人不多,好多本地青年人,佢哋多數不飲Beer,多數飲一渣渣Cocktail,可能平一桶都是360B連一桶冰,我叫一支Beer120B玩成晚,呢個場識妹妹唔難,亦都有人撩你飲酒,我比旁邊個重口味LB撩我玩,同佢跳舞時,佢突然捉住我一隻手去㩜住佢條腰,然後拉開自己件衫,露出事業線自己玩自拍,雖然唔啱自己口味,但同LB都玩得開心,另外我都有同其他枱妹妹飲酒及抄牌,原本約左幾個妹妹25號聖誕節係Tha Chang 玩,但最後25號聖誕節我約左大學生去Tha Chang玩。

25/12大學生Day off , 晚上7點半去她家接她,在車上她問我可不可以叫兩個女朋友過來一齊玩,心諗多兩個飲得幾多,我和大學生大約8點到Tha Chang已經爆到九彩,只有最後排得二張枱,坐底叫咗一渣酒,佢二個女朋友大約8點半到,佢兩個女朋友一般般不想去評論她們,這晚雖然有2個女朋友在,我和大學生也玩得非常開心,我們玩到2點半,之後先送她兩個女朋友,然後我們去了汽車旅館……

Sound Up 亦都去過二次,第一次在上集有講去會PTY片埸大家姐,第二次是26號清邁最後一晚,Sound Up同Tha Chang 不同,Tha Chang 7點已經多人,相返Sound Up要到12點後才多人,最後一晚大學生要上班不能來,所以自己獨自沉醉於音樂。

Screenshot_20230103-215425_Video Player.jpg

Screenshot_20230103-215554_Video Player.jpg

Warm Up 去過一晚,佢都是分室外和室內,但室內D場冇Tha Chang 大,但都好多人,個場留意到不少韓仔身影,如果選擇我較喜歡去Tha Chang 多些。

ZOE IN YELLOW 是酒吧區,旁邊有好多小酒吧,呢區集中都是外國人,係呢度都唔少鬼妹,但D音樂就舊歌多!

LOI KROH RD LANE 3 A 是清邁酒吧一條街,行過有幾間酒吧妹妹都好Young吓,所以見到一班韓仔係到mark女,我都有去左一間吧坐底順便問吓行情
Bar Fine 600B  ST2500B  LT6000B

致於FL夜店會比較少,可以用Twxxxxx或V7,也可以用
Out Call
總結:彭世洛和素可泰雖然是第一次去,但之前只是在YouTube 看到和親身感受是不同,清萊和清邁同二年前疫情時去轉變非常大,有很多地方因時間不夠都沒有去玩,而今次自駕遊最難忘及最大收獲認識一些朋友,展望2023繼續開啓泰國一些未去過的地方,今次完成此自駕遊要感恩各位師兄的支持!!

最後2023祝各位師兄身體健康!長玩長有!🙏

多謝地主師兄精彩包膠

諗住睇下素可泰有咩玩,原來無夜生活,睇黎要帶飯盒去先有野食…

清邁好耐以前去過兩次,以前清邁既beer bar真係完全唔掂,睇黎而家有改善…不過ST2500/LT6000好貴下😂以前我响清邁Agogo都係咁上下價…睇黎我沉得响PTY太耐,變左井底蛙…係時候要學地主師兄咁行萬里路先得😏
回覆 讚好 不讚 使用道具

有sam 哥既出現無夜場都可以變成好多夜場

多謝師兄分享。 PINK X STATION 個囡囡好似好得,如果可以帶出街就好玩啦。

好詳細的報告

呢個帖要save低佢呀!

樓主冇去陪食陪飲嘅餐廳吧? 我覺得果度D女應該平均質素最高, 又多大學生兼職。

好詳細的報告,,射射

睇完都想去行一轉,謝謝報告

回復 sathai ##1 的帖子

Some rural areas in Thailand are really peaceful

sounds like 清邁 is pretty fun at night too

好多谢师兄的清迈分享同介绍,小弟下个月去清迈到时可用的着。真的谢谢师兄

試過坐泰國女女車,去酒吧喝酒後回酒店,她堅持開車,途中不幸遇到檢察站。她對著交通※※※說了一堆泰語,加幾個飛吻,順利放行,有驚無險!我想如果是遊客就麻煩大了。

wow, 多謝師兄,簡直係夜遊文壇鉅獻!

终点 就是新的 起点 师兄 哈哈哈 性福哦

thank you ching report, Chiang Mai  looks nice,

好囉, 清邁開返哂囉

真係好精彩, 多謝師兄分享!

清邁真係好多野玩仲未發現, 多謝師兄分享!

多謝ching詳盡深入報告,清邁囡囡白白淨淨真的不錯。

多謝地主C兄詳細遊記、無私奉獻!

Reply sathai ##1 Add Thread

VERY Comprehensive!!