[曼谷] 重遊曼谷 - Part 3.2 (終) – 最後一夜之遺憾@蛇尾+LEVELS+KingCastle

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

(續)

<白天>

18號,星期三,最後一天在曼谷遊玩了 (明天下午機返香港)。吃過早餐後,回房間review自己仲有乜野未做 – 其實最想就係係酒吧帶條高質freelance返酒店慢慢嘆,唔需要LT,兩小時已足夠。現實是,在13個夜晚裡無數bars or clubbing or whatever的exploration,沒有結果 (唔計蛇美)。我不期待在曼谷找到像新加坡BRIX或北京Maggie’s (或者根本有而我搵唔到因為係新手) - 不單在搵囡形式上,也跟價錢無關,而是……那種vibe……對,很抽象,Like Someone in Love……

出發逛街,在BTS月台見到 孫藝珍 的車身照,今晚會找到這樣的女人回房間嗎? (做夢中)

腳有點累 (可能昨晚在Route 66企得太耐),先在Surasak站下車,按90分鐘腳,然後隨意買street food亂吃一番 (有好食也有一般),才再重登BTS到Charoen Nakhon站 – 到ICONSIAM走走。

IMG_20230118_124435.jpg IMG_20230118_130308.jpg IMG_20230118_143548.jpg

很大的商場,頭幾層沒有令我好興奮既野,都係果D買野店舖 (加少少coffee shops),不過係地方大D、空間感強D咁解。行到6樓,改觀了,是餐廳層 (大部份平民至中價連鎖?),但有勁大園林主題配+超高樓底,且好多半開放式,很relaxing,食個view都抵。上7樓,有間Starbuck’s,接出去有outdoor area眺望河邊,indoor則接連exhibition area,看上去很有氣派……最後落basement的 food court+小攤檔層,裝飾糅合寫意的泰國及日本風 - 我覺得單憑這三層的設計佈局,值得老遠到這逛逛。

IMG_20230118_153655.jpg IMG_20230118_153808.jpg IMG_20230118_154059.jpg IMG_20230118_154318.jpg IMG_20230118_164819.jpg IMG_20230118_164821.jpg IMG_20230118_164914.jpg IMG_20230118_165227.jpg IMG_20230118_165734.jpg IMG_20230118_165920.jpg IMG_20230118_165924.jpg

<入夜>

第1站: 蛇美 – 失落

日落,回到酒店,沖個涼,休息一會,晚飯都唔食就換衫去蛇尾。

7點55分到,準備等開門。已有幾個囡囡及師兄在門外等入閘。有條韓仔見到心儀對象,已經立即approach (最後講唔掂數就入去捕其他囡)。小弟未試過等入閘,這晚才第1次,但成8點10分才開門,出面有D鬼佬仲以為今日休息。入到去,叫咗支可樂坐低。因為之前skip dinner趕黎,所以等咗一陣叫碟炒飯 (非常難食)。

黎咗曼谷差唔多兩星期,搏咗咁多晩,其實已經好攰,所以決定飯後食1粒偉哥 (50 mg),作最後一 ”砌” ,順便睇吓有冇心儀既囡囡,最重要,這最後一夜,那自信的hip-hop囡會來嗎?

差不多9點左右,囡囡開始多,(再一次根據 柏豪師兄 既revised蛇美圖) 冇耐睇中兩件 – 1) 在red zone juke box旁,黑色one-piece長髮斯文打扮,較瘦削,遠看算幾靚,近睇化妝也蓋唔到D魚尾紋,估30中了,除手袋外還帶著一個大袋 (像IKEA藍色麻袋那種),似在office放工過黎,而我望埋去時佢都好有禮貌對我打招呼 ,2) 另一條坐pink zone S型枱近blue/purple zone,這個都係黑色長髮而只做了少許啡色color、tube-top+窄身短裙、背脊少許紋身、身較豐滿但唔肥有前有後、樣子較有風塵味但又不失優雅那種,年紀比第一個應再老DD,但眼神及精神狀態反而更fit更吸引 ,因我坐在S枱,佢久唔久都好有禮貌對我微笑及打招呼幾次 ,唔會見我冇乜反應就黑面。

突然,遠處大門口,那自信的hip-hop囡真的來了!! OMG!! 今日佢唔再係hip-hop style,是smart-casual OL look,鬆身裙+肉色半透喱士邊shirt (見到入面黑色bra)。我成個人立刻好緊張,心神不定,眼神已捉不到她行咗去邊……那順便去洗手間吧。

屙完尿,行去洗手,又見番佢!! 又係度對鏡照及自信地笑。我來不及作準備,只係本能反應同佢 “hi”,佢對住塊鏡背住我同鏡中既我笑笑口咁講 “hi”……

我: you look different today!
她: oh really? (smile)
我: oh yeah, I saw you on Sunday, you looked sporty and casual……really different……
她: oh……(with confidence)

跟住我懶係有自信咁同佢微笑然後離開,諗住返入去就再approach佢。

突然,情天霹靂的事來臨了!!  成個人浮下浮下咁、少少透唔到氣、跟住好似作暈暈地、心跳好像有點不規律、腳軟…… 我即刻係S型枱坐低,果一刻好慌亂,真係唔知心裡作用定堅唔舒服,是偉哥的副作用嗎? 我冇心臟病啊,都冇飲酒啊……未幾,我見到有個師兄 (似係香港) 行埋條自信囡果度問價,好快就一齊走咗!! 我眼白白睇住佢走……

我嘗試企起身,但一陣後又好似暈暈地企唔穩,又要立刻坐番低,冇耐,又見到有個師兄帶走我睇中果第1條斯文囡,話口未完,有兩條日本佬就夾咗我睇中果第2條風塵囡 (加埋另1條蛇美囡 – 4P?) 離開……

前前後後只係10-15分鐘既事,我好沮喪、但又無能為力,真的無地自容。除了怪自己,還能怪誰?

最後,我用差不多1小時才能回氣,但果時已經差唔多11點,而果幾條囡囡都仲未返黎,我既心情亦差到極點,感覺今晚係蛇美冇運行,於是俏俏地離開,行去LEVELS (其實我都唔知點解要去果度)……

第2站: LEVELS – 失望

11點15分左右到達LEVELS,驚嚇 – 是人數上的驚嚇 - 出面半outdoor唔夠10個人,入面主場都唔夠20人!! 扣埋一班人玩埋果D,得7-8件freelance,9成老柴,得1條後生細粒泰妹企係對面bar枱。見佢冇乜心機又唔太靚,其實我自己都冇乜心機……望吓隻錶,已經11點40分,仲有邊度去呢? 我真係唔想再返蛇尾,所以,決定去最後1站 – 係整個行程從冇諗住搵食既平台 – King’s Castle……

最終站: King’s Castle – 失敗

Sala Daeng BTS站落,行入Patpong Night Market,到King’s Castle門口,出面D阿嬸例牌熱情地叫你入黎 (妳唔駛叫,我會入黎,仲係人生第1次),入到去,其實已9成坐滿,且大部份掂既囡已經被人mark咗。

我坐低,望住跳舞班囡,好多係後生,但冇個掂!! 顏值差+跳舞黑面/hea爆look,第二輪D囡又係咁……突然,我望望隔離,有條鬼佬mark咗兩條囡坐枱,其中一條囡超fresh身材都好,但見到有D不悅然後mamasan過黎同佢傾咗好耐,最後條鬼佬都埋單自己走人,然後條囡出番去跳舞……

其實我果刻已經好亂個人唔知自己想點,但又覺得今晚冇囡陪返酒店好可惜。

最後,我個不經思索既大腦同mamasan講叫呢條囡黎坐枱,條囡叫Bin,20歲 (樣子似<<美麗有罪>> (American Beauty, 1999) 既Mena Suvari (附圖作參考 - 當然皮膚啡黑好多),坐低冇話黑面,但就係唔得主動,懶洋洋咁,又零英文,我見隔離枱顏值冇咁好既囡反而D客傾又傾偈又抽水又wet-kiss不知幾high……但最後……我竟然都mark佢出街!!

Mena Suvari 02.jpg

Package: 3000 ST 2 hours + 500 BF + around 800? (LD + self-drink) = 4300 baht approx.

入到房,as you expect,零service,冇共浴、冇環保吹,乜柒都冇……其實我覺得佢識少少英文不過扮唔識懶講,anyway,我同佢奶閪,奶咗好耐,反而佢仲enjoy又唔黑面及冇催我快D上馬,唔會叫停由得我,而係我奶到攰自己夠皮上套屌咗佢一陣出野就踢佢走……前後大約1個鐘,果時已經2 am。

成晚發生既事,我梗係冇咁快瞓得著。之後,出去叫咗taxi翻去Sala Daeng買外賣,一盒爛鬼肉碎炒飯90 baht左右,但來回taxi唔用meters 200 baht。食完瞓覺。

<後記>

想不到最後一夜,在曼谷,會有這麼大的遺憾,滿不是味兒,正如各位師兄看完這篇文章,心裡會說 “超,原來冇正野發生” 一樣 – 但人生不是每一天也順意,而且我整個trip有參加過Blackpink concert (意外地)、有食過翻版陳瀅、有試過Dew Dew、有玩過純情FIW囡、係clubbing又識 (攬錫磨) 到暗姣的大陸姑娘 (在wechat還保持聯絡)、吃過很多美食 (雖然也有中伏但我沒提及)、到過一些新景點……要知足了。

“What happened in Bangkok, stays in Bangkok.”

(完)

更多圖片 小圖 大圖
組圖打開中,請稍候......
多謝ching分享,想請教下Level呢d clubbing, 收費係如何?有入場費同最低消費嗎?
回覆 讚好 不讚 使用道具

Thanks for the report.  Not a bad idea to break the 偉哥 (50 mg) into 2 or 4 pieces and use just a portion.  Sorry you missed the hip-hop囡.  Better luck next time.  King Castle is hit & miss.

在曼谷待过很长的时间,觉得待再久都是意犹未尽但又不尽满意的感觉。

回復 davidmills ##1 的帖子

偉哥研發是治高血壓 如兄血壓偏低。不宜服用。

你又剛食飯。血液流向腸胃

下次食半粒

天意 睇開啲

應該偉哥影響你🤔🤦🏽下次再去過泰國玩啦💪🏼

没有遺憾就沒有下一次

多謝分享!
有遺憾才有下次再去的動力

蛇美要快狠準啊

回復 davidmills ##1 的帖子

You win some you lose some, better luck next time

Never mind! Plan your next trip and revisit again, she will be there waiting for you! Good luck 🤞🏻

多謝CHING分享
Until next time...

去泰國逗留最好4-5天。10幾日好易精盡人亡。

蛇美真係出手要快

Reply davidmills ##1 Add Thread

That’s bad, let’s go one more time lol

师兄,药都吃了,空手而回,憋得不难受吗?我吃过一次,药效太强,一直硬着压都压不下去。。。

好正的旅行,長玩長有

冇比較冇傷害,間中炒下車,食好野先會滋味

感覺疫情後的曼谷不必疫情前了