我有否犯法?

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

我之前係yahoo知識見到有人叫人比個online game的ac佢,因為我

都有玩果隻game,所以我就好奇入去睇,之後見到答果個人張個ac

同pw係回答果到打左出來,於是我就打算睇下係咪真,就用左個ac

入game,點知係真ge,我同我朋友講lee件事,佢話我咁做犯左不誠

實使用現腦罪,因為答果個人唔係想比個ac我,聽左之後就知道大

件事,我即刻off左(我on果時冇用個同整個入面d野)我e+好擔心lee

個問題,我係咪獨犯左不誠實使用現腦罪??希望各位可以比個答案

我~
章: 200 標題: 刑事罪行條例

條: 161 條文標題: 有犯罪或不誠實意圖而取用電腦

1) 任何人有下述意圖或目的而取用電腦─
(a) 意圖犯罪(不論是在取用電腦的同時或在日後任何時間);
(b) 不誠實地意圖欺騙(不論是在取用電腦的同時或在日後任何時間);
(c) 目的在於使其本人或他人不誠實地獲益(不論是在取用電腦的同時或在日後任何時間);或
(d) 不誠實地意圖導致他人蒙受損失(不論是在取用電腦的同時或在日後任何時間),
即屬犯罪,一經循公訴程序定罪,可處監禁5年。
(2) 就第(1)款而言,“獲益”(gain) 及“損失”(loss) 的適用範圍須解釋作不單擴及金錢或其他財產上的獲益或損失,亦擴及屬暫時性或永久性的任何該等獲益或損失;而且─
(a) “獲益”(gain) 包括保有已有之物的獲益,以及取得未有之物的獲益;及
(b) “損失”(loss) 包括沒有取得可得之物的損失,以及失去已有之物的損失。

參考資料

http://www.legislation.gov.hk/chi/home.htm

即是利用電腦去犯法的意思,最簡單的例子莫過於擅自進入已封鎖的檔案或程式,偷看別人資料。

利用別人密碼登入一些網站,盜竊別人的資料、財物或虛擬兵器等,亦屬於不誠實使用電腦。

以上係轉載資料,

問 : { 我有否犯法? }

答 :
1)"果個人唔係想比個ac我,而我打算睇下係咪真,就用左個ac入game"
    而你偷偷用左,是為不誠實地使用而已,尚要乎合當中條文 a,b,c,d 其中一項

2)"我on果時冇用過同整個入面d野"
   如你所言屬實,根據以上條文 a,b,c,d 你嘅行為均無抵觸此項法律
   因為根據你所講 : a)你無意圖犯罪 , b)你無不誠實地意圖欺騙 , c)你目的並非在於使其本人或他人不誠實地獲益
                           d)你無不誠實地意圖導致他人蒙受損失
3)我係咪獨犯左不誠實使用現腦罪?
   放心,根據以上 1) 2) 我啱啱幫你打甩左呢條罪,根本無獨犯此罪行
   不過,為免瓜田李下,以後最好避忌一下啦
原帖由 K59 於 2009-7-30 01:54 發表
章: 200 標題: 刑事罪行條例

條: 161 條文標題: 有犯罪或不誠實意圖而取用電腦

1) 任何人有下述意圖或目的而取用電腦─
(a) 意圖犯罪(不論是在取用電腦的同時或在日後任何時間);
(b) 不誠實地意圖欺騙(不論是在取用電 ...

你講得好詳細^^
同埋我估都冇犯罪掛~
你都冇拎到佢d野~
人地賣ac比人都要check下野先架啦~
你都係check下姐~
我估....
kobebryant 該用戶已被刪除
dajiba 該用戶已被刪除
定D;冇野既…………………………………………………………應該
THX FOR INFORMATION
franco_Chem 該用戶已被刪除
罪名 都有得你叫  不誠實使用

你只是在 一個公開網站見到有人  打算 公開/放棄 佢既 帳戶 同密碼

而你出於好奇,好誠實地去登入...何罪之有呢?

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

即使事後 對方 辯稱 個帳號唔係想俾你

但係佢自己卻在公開網站 張貼出來

佢要負返一個 疏忽既責任 同風險
mrlo777 該用戶已被刪除
唔晒担心啦, 没人gam得闲告你啦。 你好奇睇下又何罪之有呢? 睇你担心到
不誠實使用電腦罪!!!
不成實用電腦
又係好易中
王建民 發表於 2012-10-28 19:40
不成實用電腦
又係好易中

惡意洗版

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-4-24 07:25