[魚] 小弟的36" 水晶蝦缸 12/12/2009 updated at p.3

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

已經玩左近2年水晶蝦, 由最初既新手死蝦,到宜家應付自如咁爆殖,實在要落一番苦功...
去相~
第一張係最初玩時set既景,
缸size :24” x 12" x 14" standard size
燈 : solarmax t5ho 24w x 4 ( 每日燈照 6~8hrs)
過濾 : tetra ex-120 (full powerhouse m + s ) x2
水冷 : 海利 150a keep 25~26度

由於不善管理,大部草都係扎木石

登錄/註冊後可看大圖

加上係新手上路,d蝦唔多靚,產量不多

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

終於係今年既3月,開左個36"缸還自己一個心願

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

蝦仔多左又靚左dd

回覆 讚好 不讚 使用道具

原帖由 BENZ 於 2009-8-19 16:26 發表
好井  兄弟

thanks ,水冷方面已經過測試,之前單新聞係因為個用家無清楚麈格所致,thanks for your 提醒 !

leo ching~ 你是玩溢流缸嗎?

原帖由 奴嗲域 於 2009-8-20 13:48 發表
leo ching~ 你是玩溢流缸嗎?

嗲域兄,可以咁講啦
其實係玩緊沙缸(咸水玩法)

原帖由 Leo2003 於 2009-8-21 13:22 發表

嗲域兄,可以咁講啦
其實係玩緊沙缸(咸水玩法)

Leo Ching~果然係高手一名

我就比D E咸攪到一地都係~~又無位開沙缸~~慘

原帖由 奴嗲域 於 2009-8-21 14:11 發表

Leo Ching~果然係高手一名

我就比D E咸攪到一地都係~~又無位開沙缸~~慘

嗲域師兄,

見笑喇 ,其實呢樣野真係唔難,一個上水泵,+一條落水喉就攪掂
講真,其實用2個濾桶,都差唔多一個沙缸size 啦,我個24"缸都係用一個24" 沙缸咋,同用 2 個 tetra ex-120 一樣

原帖由 Leo2003 於 2009-8-24 09:36 發表

嗲域師兄,

見笑喇 ,其實呢樣野真係唔難,一個上水泵,+一條落水喉就攪掂
講真,其實用2個濾桶,都差唔多一個沙缸size 啦,我個24"缸都係用一個24" 沙缸咋,同用 2 個 tetra ex-120 一樣:ninja ...

Leo 兄~

我想問下九宮格為何你新缸棄用呢?我一直都想試,但我總覺得九宮換泥一樣有機會翻起泥粉哦~
我用瀘筒都係老婆大人話用溢流或沙缸嘈~~
所以我電費又多左,筒又多左~仲side錢左~~

原帖由 奴嗲域 於 2009-8-24 14:06 發表

Leo 兄~

我想問下九宮格為何你新缸棄用呢?我一直都想試,但我總覺得九宮換泥一樣有機會翻起泥粉哦~
我用瀘筒都係老婆大人話用溢流或沙缸嘈~~
所以我電費又多左,筒又多左~ ...

嗲域兄, 九宮格吸泥要由底吸起,啫你一吸就成支喉插到底先開始吸,只要吸得好,唔會反起泥粉架,個2尺缸我吸足年半,到想開36"先反左佢之麻

落水喉果度整得好都會無咩聲既~,我自己就唔多介意,不過有個蝦友就比佢老媽子嘈到暈咁滯 ,佢最後都整到近孚無咩聲

原帖由 Leo2003 於 2009-8-24 15:57 發表

嗲域兄, 九宮格吸泥要由底吸起,啫你一吸就成支喉插到底先開始吸,只要吸得好,唔會反起泥粉架,個2尺缸我吸足年半,到想開36"先反左佢之麻

落水喉果度整得好都會無咩聲既~,我自己就唔多介意,不過有 ...

Leo 兄~~
原來如此~我之前知有c兄用九格換泥法,到上年翻缸時,我都未知如何吸走舊泥,所以仍用底抽算了~
謝謝Leo兄分享

落水喉C兄你有方法減聲?  我聽過一D鋪頭,同我一位朋友屋企~~佢用地櫃關上門先少聲點~~
若我用魚缸架一定好嘈下都有之~~~

原帖由 奴嗲域 於 2009-8-24 17:25 發表

Leo 兄~~
原來如此~我之前知有c兄用九格換泥法,到上年翻缸時,我都未知如何吸走舊泥,所以仍用底抽算了~
謝謝Leo兄分享

落水喉C兄你有方法減聲?  我聽過一D鋪頭,同我一位朋友屋企~~佢用地櫃關 ...

嗲域兄去開邊個水族網睇??
其實都係一d tracky 野,如果用條喉係 fit 落水既,,因為唔會有太多空氣係入面,所以唔會太大聲,仲可以係喉頂加番個冚,又會再細聲d,
另外,只要上落一致,無啟動虹吸,就唔會太大聲喇~

原帖由 Leo2003 於 2009-8-25 09:47 發表

嗲域兄去開邊個水族網睇??
其實都係一d tracky 野,如果用條喉係 fit 落水既,,因為唔會有太多空氣係入面,所以唔會太大聲,仲可以係喉頂加番個冚,又會再細聲d,
另外,只要上落一致,無啟動虹吸,就唔會太大聲 ...

Leo 兄~~

蝦我多數去台灣吉蝦綱,睇草就去情迷多~ 蝦音個HK水x蝦綱,以前有去~家下.............當然無啦
多謝Leo兄分享呀,不過我老虎家下應該唔會無情情比我執位玩沙缸多~~
但我將你教我既,轉比個friend知先,佢個沙缸,夜晚訓廳一定無覺好訓等條友仔跟你個改良法

原帖由 奴嗲域 於 2009-8-25 16:15 發表

Leo 兄~~

蝦我多數去台灣吉蝦綱,睇草就去情迷多~ 蝦音個HK水x蝦綱,以前有去~家下.............當然無啦
多謝Leo兄分享呀,不過我老虎家下應該唔會無情情比我執位玩沙缸多~~:ninj ...

嗲域兄,

蝦宜家真係無咩好睇喇,之前都係去南美之森睇.......蝦音 ,
田園 都麻麻地......

如果有問題,可以大家交流下 再唔係可以影張相,大家研究下

原帖由 Leo2003 於 2009-8-26 12:10 發表

嗲域兄,

蝦宜家真係無咩好睇喇,之前都係去南美之森睇.......蝦音 ,
田園 都麻麻地......

如果有問題,可以大家交流下 再唔係可以影張相,大家研究下 ...

Leo 兄~~

係呀,你一語道破家下蝦真係無咩好攪~ 我又無咁癲,下下入博多~都叫飼養左三左右,都夠皮
其實好想試下玩咸野~~但一定要老虎比批文先得~~

你知啦~水族既野,次次都係開頭咩都唔識,再比時間去試同side下錢學野,果段時間最充實同開心~

相我要遲下先得~~剛剛翻左個缸一星期~~D草都未對好水~
之前翻我都用白倉呀,蝦天II~今次用返ADA I~真係驚驚地~~~

之前兩次翻,真係放泥加水~車蝦入缸,今次..........就等佢爆完NO3先敢落

原帖由 奴嗲域 於 2009-8-26 17:56 發表

Leo 兄~~

係呀,你一語道破家下蝦真係無咩好攪~ 我又無咁癲,下下入博多~都叫飼養左三左右,都夠皮
其實好想試下玩咸野~~但一定要老虎比批文先得~~

你知啦~水族既野,次次都係開頭咩都唔 ...

嗲域兄,
咸水野,唔好喇掛 ,個缸周圍實有d一達達既水跡 ......
ada 泥最近果d會黃水, 你係邊度買
我一路都係玩ada 泥,白倉同蝦天其實唔係太好用......

原帖由 Leo2003 於 2009-8-27 09:11 發表

嗲域兄,
咸水野,唔好喇掛 ,個缸周圍實有d一達達既水跡 ......
ada 泥最近果d會黃水, 你係邊度買
我一路都係玩ada 泥,白倉同蝦天其實唔係太好用...... ...

Leo兄~

我都係睇李察c兄D咸野同去fish street咸鋪多,見D葵好正,好浪漫哦
你又中左呀4,5年前玩大草缸都係用ADA I,
上星期個缸水清,但有黃水呀~我R晒頭,每日換包茄輪魚活性碳都黃~~
試水蝦都死Q左4,5隻~

所以我話白倉同蝦天好,可能指比較方便~但聽過好多C兄都講ADA好爆D~
其實我兩個蝦缸都keep住某個量,太多我就比朋友同賣出去~怕個兩個2215負荷太重喲~

我今次係筲箕灣中興買嫁~~仲買左3L 非洲溝左1L係底囉~~而且今次加左橫濱66果隻開缸用礦物粉~~
用蝦天就最衰用左4,5個月左右,會跌TDS,成Q日我要加呢樣,果樣去keep~就算成缸蝦天波都係搵笨~~

但佢D呢好黑同靚過ADA I喲~~

可以同Leo兄研究,真係開心~

原帖由 奴嗲域 於 2009-8-27 12:26 發表

Leo兄~

我都係睇李察c兄D咸野同去fish street咸鋪多,見D葵好正,好浪漫哦
你又中左呀4,5年前玩大草缸都係用ADA I,
上星期個缸水清,但有黃水呀~我R晒頭,每日換包茄輪魚活性碳都黃~~
試水蝦都 ...

嗲域兄,多謝賞面 ,
     水族呢家野,越多人討論,越多idea,越玩得好
     其實類似蝦天/白倉咁既情況,ada 都會發生,所以我每隔一段時間都會加少少新泥
     其實我都係玩左2年到, 見ada 都有好同唔好爆既時候,所以其他泥應該都有同樣既問題;   你用蝦天波都趺tds

中興應該都同我個fd 用同一個代理,我諗d 水都係會黃一排 ,唔使成日換水,你由佢一個月之後先大換水一次啦,唔係d 泥會好快玩完

原帖由 Leo2003 於 2009-8-27 16:11 發表

嗲域兄,多謝賞面 ,
     水族呢家野,越多人討論,越多idea,越玩得好
     其實類似蝦天/白倉咁既情況,ada 都會發生,所以我每隔一段時間都會加少少新泥
     其實我都係玩左2年到, 見ada  ...

Leo 兄~~  比你講中~太遲............................了
我開左一個星期,見佢日日黃水,於是手多日日換1/3水~我諗呢獲既一代,應該一年未夠我又要翻啦~~
之前用ADAI 玩草,落晒power sand S都無黃,今次第一次咋
係呀~TDS由21x 半年到八個月左右跌到 TDS13x 驚呢?
蝦天波每月加4粒,加到半年無加,等佢慢慢釋放出礦物質囉

若照Leo兄所說,就算我今次用ADA I開,始終有機會到某個日子,蝦b大唔到,唔爆同死蝦啦~~~
我蝦天同白倉都無加泥, 一獲過到10個月左右,D蝦b唔見就翻~
今次我諗我會試慢慢加新泥吧~

謝謝Leo兄的意見先

原帖由 奴嗲域 於 2009-8-27 18:39 發表

Leo 兄~~  比你講中~太遲............................了
我開左一個星期,見佢日日黃水,於是手多日日換1/3水~我諗呢獲既一代,應該一年未夠我又要翻啦~~
之前用ADAI 玩草,落晒power sand S都無黃,今 ...

嗲域兄, 見笑喇 ,
          我都係講下個人經歷啫,ada 泥到一定時間d養份用得7788,d蝦自然生得慢啦,不過又未至於停既 所以我會不停加d新泥(其他泥都有相同情況)
          個24"缸反缸之前有5"厚底

tds 我重來都無理,因為個數只係參考,太多野會令tds 上落喇, gh 我都係好久唔久先記得就check,~近孚無理過:)

powersand落唔落對黃水影響不大,當底層用好了
          如果你未插草,不如由得佢run下先啦

原帖由 Leo2003 於 2009-8-28 00:03 發表

嗲域兄, 見笑喇 ,
          我都係講下個人經歷啫,ada 泥到一定時間d養份用得7788,d蝦自然生得慢啦,不過又未至於停既 所以我會不停加d新泥(其他泥都有相同情況)
          個24"缸反缸之前有5"厚底 ...

Leo C兄~

你比起我;對蝦既經驗還多呢我之前都係同D老闆熟左先識少少~
但你都明白喇,老闆即係生意人最後我玩到,同爆到只因係幫襯佢地既器材先決~
家下廁所仲有一堆二堆比老虎鵝緊阻地方既野呀~~

家下學識左好多了~由其係好似Leo C兄你那種綱上交流的C兄~好過用錢聽老闆鳩up~
其實我試過什麼蝦天setting,博多setting等............真係得個set字同燒錢

講返小弟個現況先~~~
尋晚度水~堅呀,第一次GH 8 有D驚~
~PH又OK喎 6.3左右~ 但.........NO2 仲有0.3哦~~~NO3 唔理lu
都唔知等幾耐,D蝦係細缸等緊入境

草?落左缸啦~~呢幾日見D谷精同扭皇~對唔到水~~~家下有D餚底~~~~連草都死埋~呢獲用ADA I就真賴野喇