[台灣] 有無人食過台灣既 (虱目魚粥) ?

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

佢地既 虱目魚,  即係 塘虱魚

我去親台灣都一定搵有虱目魚粥既鋪頭宵夜
比起香港既塘虱魚, 特別肥美 又鮮甜, 坐喺街邊食寧舍有風味..........  

分享下我碗虱目魚粥.........太好味, 食到尾先記得影相...

:saliva:

元老實在是老饕   有研究過喔
香港美食吃不夠還特地跑來台灣尋寶

這老實說   我只有吃過一次
多久以前忘記了

重點是魚的味道
有空應該去品嚐一下 哈哈
loveling15 該用戶已被刪除
Thanks for the report
原帖由 jchkf 於 2009-10-30 22:48 發表

比起香港既塘虱魚, 特別肥美 又鮮甜, 坐喺街邊食寧舍有風味..........  

分享下我碗虱目魚粥........ ...

你搞錯啦 虱目魚唔係塘虱魚呀
比香港既鯇魚粥仲好食,有機會到台灣一定要試試

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%99%B1%E7%9B%AE%E9%AD%9A
very good, I'll have to try it next time.
虱目魚 is milk fish,
唔係塘虱魚 Clariidae 呀
邊樹有得食啊台北..我月尾要過去台灣
不是塘虱魚,虱目魚是海水魚喔!肉質鮮美,但多骨.一般夜市都有的賣;虱目魚肚就經過處理沒有骨~~
原帖由 watercheung2002 於 2010-5-11 22:30 發表
邊樹有得食啊台北..我月尾要過去台灣

去士林夜市啦~聚集了各種台灣小吃
其實各位,夜市只是最快取得的方式之一

但是真正道地的卻不在夜市裡~~
colt45 發表於 2010-5-13 10:11
不是塘虱魚,虱目魚是海水魚喔!肉質鮮美,但多骨.一般夜市都有的賣;虱目魚肚就經過處理沒有骨~~

海水的野生虱目魚較甜美
一般淡水人工養殖的
略為帶腥味
所以料理煮湯時要加薑絲與米酒
會更好吃
肥叔叔 發表於 2009-10-30 22:48

去台南的阿憨鹹粥吧
很好吃
是蠻多台南在地民眾的選擇
鮮甜好吃
感谢分享
呢種鱼好食,我试过食鱼肉汤
肉粗刺多(有無刺的 ),甚至有泥土味
做魚丸還不錯
我最愛的食物之一,產地在台南,去台南吃最好吃,假如你有去逛綠色隧道,旁邊跳出的魚都是虱目魚(Milk fish),大推!!!
好吃,滿清淡,有加一點蒜酥更好
tery06 發表於 2018-11-29 00:15
好吃,滿清淡,有加一點蒜酥更好

台南傳統早餐
虱目魚粥加油條
有去台南建議要試試

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-4-25 15:40