反高鐵

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

曾蔭權需要反思.曾蔭權表示反高鐵示威者衝擊立法會的行為.是本港的核心價值、法治精神及整體利益.曾蔭權是扼殺了言論自由.反高鐵示威者表現克制及冷靜.將衝突降至最低.他們需要讚揚.特首曾蔭權違背社會安寧.
原帖由 skyline_eg9 於 2010-1-19 02:31 發表
曾蔭權需要反思.曾蔭權表示反高鐵示威者衝擊立法會的行為.是本港的核心價值、法治精神及整體利益.曾蔭權是扼殺了言論自由.反高鐵示威者表現克制及冷靜.將衝突降至最低.他們需要讚揚.特首曾蔭權違背社會安寧. ...

傾左10年都唔出聲,林扑錘就出嚟阿之阿左,呢d叫言論自由 大家應該讚揚示威者輸打贏要,鬥心橫強,唔肯認輸
原帖由 午餐獄 於 2010-1-19 09:17 發表
傾左10年都唔出聲,林扑錘就出嚟阿之阿左,呢d叫言論自由 大家應該讚揚示威者輸打贏要,鬥心橫強,唔肯認輸

係傾左10年,不過 669 億方案上年 10 月先至提出呢,按照正常政府咨詢期係要 3 個月,但影響咁大,以前英國佬做法,會延長至半年。現在政府係行政霸道。表面上香港好似好民主,實際好多市民俾政府呃左,仲 on 9 到倒轉過來幫政府
原帖由 PK-BOY 於 2010-1-19 09:52 發表

係傾左10年,不過 669 億方案上年 10 月先至提出呢,按照正常政府咨詢期係要 3 個月,但影響咁大,以前英國佬做法,會延長至半年。現在政府係行政霸道。表面上香港好似好民主,實際好多市民俾政府呃左,仲 on 9 到倒轉過來幫政府  ...

聽你地講照做又話橡皮圖章
原帖由 午餐獄 於 2010-1-19 09:58 發表
聽你地講照做又話橡皮圖章

香港行既係代議政制,議員既責任係收集民意向政府反映,政府用錢要經垃圾會批,就係要防止舞弊。議員既津貼係公帑,政府用既又係公帑,公帑係市民既錢,按照市民意思做市民既橡皮圖章,有嘜問題?
原帖由 PK-BOY 於 2010-1-19 10:09 發表

香港行既係代議政制,議員既責任係收集民意向政府反映,政府用錢要經垃圾會批,就係要防止舞弊。議員既津貼係公帑,政府用既又係公帑,公帑係市民既錢,按照市民意思做市民既橡皮圖章,有嘜問題? ...

既然係橡皮圖章就唔使你啦,買部超級電腦做就得啦
原帖由 午餐獄 於 2010-1-19 10:14 發表
既然係橡皮圖章就唔使你啦,買部超級電腦做就得啦

好多謝呢位同學仔繼續發問。等本人有機會再講清楚咩野叫民主同公義。
我所講既係議員要作為市民既橡皮圖章,唔係做政府既橡皮圖章 ; 議員係為市民服務唔係為政府服務。
有好多 option 唔係方案出台時會預計得到,政府有政府想法,市民又或者有另一種睇法。用電腦又點做到呢?
真正民主係講共識,互相包容,有時基於現實環境有好多議題係要妥協,所以市民係需要有議員為市民發聲,為市民監察人政府。
仲有冇問題?
原帖由 PK-BOY 於 2010-1-19 12:18 發表

好多謝呢位同學仔繼續發問。等本人有機會再講清楚咩野叫民主同公義。
我所講既係議員要作為市民既橡皮圖章,唔係做政府既橡皮圖章 ; 議員係為市民服務唔係為政府服務。
有好多 option 唔係方案出台時會預計得到,政府有 ...

咪即係電腦好過橡皮圖章囉,小數服從多數有乜問題呢,若議員淨係聽市民講乜照做,求其搵個乞兒都得啦,使乜用咁多錢請件垃圾會議員 有人為因數點會有公義呀,咪自己呃自己啦,所謂議員都係為自己名利向市民表演
原帖由 午餐獄 於 2010-1-19 12:33 發表
咪即係電腦好過橡皮圖章囉,小數服從多數有乜問題呢,若議員淨係聽市民講乜照做,求其搵個乞兒都得啦,使乜用咁多錢請件垃圾會議員 有人為因數點會有公義呀,咪自己呃自己啦,所謂議員 ...

你好似唔明我講嘜喎,維園呀伯?請再了解下面﹕
有好多 option 唔係方案出台時會預計得到,政府有政府想法,市民又或者有另一種睇法。用電腦又點做到呢?
真正民主係講共識,互相包容,有時基於現實環境有好多議題係要妥協,所以市民係需要有議員為市民發聲,為市民監察人政府。
下一位同學,唔該。
原帖由 PK-BOY 於 2010-1-19 12:47 發表

你好似唔明我講嘜喎,維園呀伯?請再了解下面﹕
有好多 option 唔係方案出台時會預計得到,政府有政府想法,市民又或者有另一種 ...

你都答唔到一個橡皮圖章同一部電腦有乜分別,既然要同社會妥協就即係有自己思想唔係橡皮圖章啦,電腦仲可以分析各方數據得出答案,點會唔比橡皮圖章好呀
原帖由 skyline_eg9 於 2010-1-19 02:31 發表
曾蔭權需要反思.曾蔭權表示反高鐵示威者衝擊立法會的行為.是本港的核心價值、法治精神及整體利益.曾蔭權是扼殺了言論自由.反高鐵示威者表現克制及冷靜.將衝突降至最低.他們需要讚揚.特首曾蔭權違背社會安寧. ...

繼續講出你既方案.呢到咨詢期會預計延長至半年,係曾蔭權政府呃左好多市民,午餐獄俾政府呃左
原帖由 skyline_eg9 於 2010-1-19 13:14 發表
繼續講出你既方案.呢到咨詢期會預計延長至半年,係曾蔭權政府呃左好多市民,午餐獄俾政府呃左

午餐獄個撚樣不嬲都成條撚咁,理撚得佢死啦~

只係講支持同不支持, 係無乜意思
今次所謂反高鐵, 可能係
1) 無論高鐵起响香港邊度, 都一定反
2) 支持高鐵, 但反對地點設在西九, 造價太貴
3) 支持高鐵, 但反對政府不諮詢
4) 支持高鐵, 但反對政府準備不充足(例如一地兩檢)
5) 支持高鐵, 但反對政府不善用已有資源 (例如西鐵及高鐵)
6) 支持高鐵, 但反對政府恐嚇市民 (例如香港被邊緣化)
7) 支持高鐵, 但不滿政府誇大預測使用量
........

咁樣睇嚟, 支持高鐵多過不支持高鐵, 都好合理
但係呢個高鐵唔係香港人想要嘅高鐵, 就好大可能
原帖由 skyline_eg9 於 2010-1-19 13:14 發表

支持就話呃,輸打贏要咩
原帖由 Master窿 於 2010-1-19 13:22 發表

午餐獄個撚樣成條撚咁,理撚得佢死啦~

你就正一屎福街
原帖由 午餐獄 於 2010-1-19 12:33 發表

咪即係電腦好過橡皮圖章囉,小數服從多數有乜問題呢,若議員淨係聽市民講乜照做,求其搵個乞兒都得啦,使乜用咁多錢請件垃圾會議員 有人為因數點會有公義呀,咪自己呃自己啦,所謂議員 ...

"小數服從多數有乜問題呢"
大部份時間係啱
但唔代表一定冇錯
多數人都想政府派錢低稅喱樣免費果樣免費
但係現實上係冇可能做到
所以先至須要協商妥協
逢牽涉到人做決定,就自然有人為因素
有人為因素,自然就冇可能做到絕對公平公正公義
做任何一件事係永遠冇可能令所有人都滿意開心
只能夠盡量做到符合現實環境而又盡可能令更多人滿意
電腦就一定做唔到喱樣嘢囉
原帖由 文虎 於 2010-1-19 13:25 發表

"小數服從多數有乜問題呢"
大部份時間係啱
但唔代表一定冇錯
多數人都想政府派錢低稅喱樣免費果樣免費
但係現實上係冇可能做到
所以先至須要協商妥協
逢牽涉到人做決定,就自然有人為因素
有人為因素,自然就冇可能做 ...

咁樣講就M聽D
原帖由 午餐獄 於 2010-1-19 13:28 發表

咁樣講就M聽D

你輸打贏要啫,有目共睹啦!
原帖由 PK-BOY 於 2010-1-19 13:34 發表

你輸打贏要啫,有目共睹啦!

係你答唔到姐

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-4-26 16:25