[攝影發問] 請各位兄弟賜教

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

本人是拍攝白痴,但經常要到體育館內拍照,
通常會距離人物約十多二十尺,
但係如果開閃光燈,影出黎嘅相會好黑,
如果關閃光燈,影出黎嘅相反而會光猛D,但質素就好差,好模糊,
若手動調較補光,影出黎後,白色嘅野又會好反光
請問有冇師傅可以教吓小弟。感謝萬分!
在体育馆内由于主体距离远,机上闪光灯是打不到的,所以曝光量不够,肯定黑。如果不开闪光灯,那么达到曝光所需照度就需要相对较长时间,如果这时候被摄物体在动,图片会模糊。这是没有办法解决的事情,只能尽量离被摄物体近一些,或换用极其专业的大型闪光灯。
如果你係影郁緊o既野就要開閃燈~
唔好用機頂燈, 要加支外置閃燈, 愈強GN值愈好~
攝影MODE就用 SPORT MODE 或 快門先決(1/200秒左右)~
首先你係影乜野先?比賽、綜合晚會、定戲劇
你用菲林定數碼、ISO你用幾多
你係咪要固定一個位影定可以四圍走
原帖由 wai111 於 2007-5-31 19:32 發表
本人是拍攝白痴,但經常要到體育館內拍照,
通常會距離人物約十多二十尺,
但係如果開閃光燈,影出黎嘅相會好黑,
如果關閃光燈,影出黎嘅相反而會光猛D,但質素就好差,好模糊,
若手動調較補光,影出黎後,白色嘅野又會好反光
請問有冇師 ...

最重要係,你影既野係收錢定義務定自己野先
原帖由 lung 於 2007-5-31 20:01 發表
首先你係影乜野先?比賽、綜合晚會、定戲劇
你用菲林定數碼、ISO你用幾多
你係咪要固定一個位影定可以四圍走

我用嘅係約二千元,700萬像數碼機,我影D得獎者,接受獎項時企响到比我地影,要有相當距離先能夠捕捉所有人物,自己留念和義務性質。
原帖由 米奇老味 於 2007-5-31 19:52 發表
如果你係影郁緊o既野就要開閃燈~
唔好用機頂燈, 要加支外置閃燈, 愈強GN值愈好~
攝影MODE就用 SPORT MODE 或 快門先決(1/200秒左右)~

我影嘅野係唔郁嘅!但容許唔到我加支外置閃燈。我相信我部相機如果唔加野,可能影唔到質素好嘅室內相片
原帖由 灰伞 於 2007-5-31 19:48 發表
在体育馆内由于主体距离远,机上闪光灯是打不到的,所以曝光量不够,肯定黑。如果不开闪光灯,那么达到曝光所需照度就需要相对较长时间,如果这时候被摄物体在动,图片会模糊。这是没有办法解决的事情,只能尽量离被摄物体近一些,或 ...

我試過多次,不用閃光燈,被攝物體不動也顯得模糊。
原帖由 wai111 於 2007-5-31 20:27 發表

我用嘅係約二千元,700萬像數碼機,我影D得獎者,接受獎項時企响到比我地影,要有相當距離先能夠捕捉所有人物,自己留念和義務性質。

我影嘅野係唔郁嘅!但容許唔到我加支外置閃燈。我相信我部相機如果唔加野,可能影唔到質素好嘅 ...

咁你部機有無28mm,你有無試過用ISO 800 ,你部機有無全手動操作
話時話,你果部係乜野牌子同型號既機
原帖由 lung 於 2007-5-31 20:37 發表

咁你部機有無28mm,你有無試過用ISO 800 ,你部機有無全手動操作
話時話,你果部係乜野牌子同型號既機

我唔知乜野係28mm,同ISO
我部係OLYMPUS FE-230
資料比下:

原帖由 wai111 於 2007-5-31 20:47 發表

我唔知乜野係28mm,同ISO
我部係OLYMPUS FE-230
資料比下:

睇資料你部機應該無28mm,不過唔緊要,
問題係你唔知 ISO係乜
咁你有無說明書係度
如果有,你睇下 ISO 果度,下次你影果陣將個ISO較去400或者800試下,到時應該會好好多
咁你平時係用乜野模式黎影架,你有無試過用全手動?
原帖由 lung 於 2007-5-31 21:07 發表

睇資料你部機應該無28mm,不過唔緊要,
問題係你唔知 ISO係乜
咁你有無說明書係度
如果有,你睇下 ISO 果度,下次你影果陣將個ISO較去400或者800試下,到時應該會好好多
咁你平時係用乜野模式黎影架,你 ...

我唔識用全手動,我只會用全自動
我揾唔到有iso嘅調較,應該冇得較
原帖由 wai111 於 2007-5-31 21:19 發表

我唔識用全手動,我只會用全自動
我揾唔到有iso嘅調較,應該冇得較

有得較架,資料話ISO最高可以較到1250架
你部機應該係無全手動架,有個Indoor既模式,你用呢個試下可能會好d
你係咪呢部機啊?
原帖由 lung 於 2007-5-31 21:28 發表

你部機應該係無全手動架,有個Indoor既模式,你用呢個試下可能會好d
你係咪呢部機啊?

就係呢部喇!1250?我唔識呀
原帖由 lung 於 2007-5-31 21:28 發表

你係咪呢部機啊?

入面有11個選擇
1.加強拍攝主體亮度
2.逆光拍攝
3.模糊背景拍攝
4.調整對焦區域
5.拍攝移動中主體
6.近距離拍攝
7.超近距離拍攝
8.夜景人物拍攝
9.減少影像模糊
10.減少紅眼
11.調整適合的影像質素
CASIO EX-Z500
原帖由 wai111 於 2007-5-31 21:31 發表

就係呢部喇!1250?我唔識呀

咁你有無說明書係度啊
原帖由 wai111 於 2007-5-31 21:37 發表

入面有11個選擇
1.加強拍攝主體亮度
2.逆光拍攝
3.模糊背景拍攝
4.調整對焦區域
5.拍攝移動中主體
6.近距離拍攝
7.超近距離拍攝
8.夜景人物拍攝
9.減少影像模糊
10.減少紅眼
11.調整適合的影像質素 ...

應該唔係呢度,我無說明書又無部機係手,我好難幫你搵到
原帖由 WPQ 於 2007-5-31 21:38 發表
CASIO EX-Z500

原帖由 lung 於 2007-5-31 21:42 發表

說明書都冇寫ISO字眼,冇偈,唯有自已慢慢試啦!好多謝你用咁多時間幫我!多謝!
原帖由 lung 於 2007-5-31 21:42 發表

セ吾係响設定果度咩
原帖由 wai111 於 2007-5-31 21:50 發表

說明書都冇寫ISO字眼,冇偈,唯有自已慢慢試啦!好多謝你用咁多時間幫我!多謝!

應該有架,你試下搵感光度

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-4-25 14:30