當街大小二便,其實會判乜咖?

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

如題!我想知道啊!如果啲細佬仔周街屙!會唔會罰錢咖?
我覺得你有機會被控遊蕩罪 + 行為不檢..
但係屙嗰個冇成年噢!我不過係佢親戚!
應該係公眾地方行為不檢罪
可能告你隨地掉垃圾?岩吾岩呢?
行為不檢?咁如果其實我路過見到嘅啫!?
如果監護人容許其 合法監護的子女 隨街大小便

或狗主 容許 其狗隻 隨街大便 都係犯法

有關執法人員 可以 就簡易程序冶罪條例 向違法人士

發出 告發 同傳票 ,違法人士需要書面認罪 同交罰款

但係狗隻小便則沒有說明

另外 如果 兒童自行在街上大便 及 如果狗主不知情,  被告可以此為抗辯理由

有可能係
228章 簡易治罪條例 中
第 4 條 - 在公眾地方犯的妨擾罪

任何人無合法權限或解釋而─
(1) 將任何腐肉、污垢、泥土、稻草、糞便,或其他髒物、廢料、發出惡臭
或令人厭惡的物品拋擲或放置在任何公眾地方..........................................................................
...................
Summary Offence, 冇話幾多歲可以轄免,睇緊d細路啦!香港咁多有廁所地方都懶!
我細個媽咪話細佬仔唔會捉-.-
太細個無事啦...弟弟

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-4-20 15:16