[攝影發問] 舊鏡頭可以用響新機嗎?

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

細佬以前用eos5, 都成九七年前o既事囉
同期買左好多鏡頭, 每支都千千聲
而家轉晒數碼, 咁d舊鏡仲用唔用得?
其實無自動對焦唔緊要, 手動我都可以
可以, 用返係canon DSLR機係得既......
原帖由 周百通 於 2007-6-28 08:30 發表
細佬以前用eos5, 都成九七年前o既事囉
同期買左好多鏡頭, 每支都千千聲
而家轉晒數碼, 咁d舊鏡仲用唔用得?
其實無自動對焦唔緊要, 手動我都可以

Canon 鏡頭代號分類:

EF鏡頭 - 可用於菲林機或數碼相機 e.g. EF 70-200mm f/2.8L USM

EFS鏡頭 - 只可用於數碼相機 e.g. EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM

原帖由 Dick Dick 於 2007-6-28 12:47 發表

EF鏡頭 - 可用於菲林機或數碼相機 e.g. EF 70-200mm f/2.8L USM

EFS鏡頭 - 只可用於數碼相機 e.g. EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM

你有咩
原帖由 Dick Dick 於 2007-6-28 12:47 發表

thanks for your information !  

如果Canon有出D數碼機背比舊型號用就好啦!.....我而家果部A1菲林機,已經好耐冇用......
原帖由 jameskan 於 2007-6-29 15:32 發表
如果Canon有出D數碼機背比舊型號用就好啦!.....我而家果部A1菲林機,已經好耐冇用......

都唔會啦,一黎成本唔平但市場不大,不如大力投放資源將全片幅普及,進一步佔領市場,況且,論方便度,數碼相機始終勝一籌,對於一般用家是不會介意俾菲林機差少許,始終一般用家市場是最大的!
原帖由 jameskan 於 2007-6-29 15:32 發表

你唔好玩啦長毛哥
你估家下萊卡咩,只有萊卡班蕃薯先會咁用法
原帖由 Dick Dick 於 2007-6-29 16:06 發表

都唔會啦,一黎成本唔平但市場不大,不如大力投放資源將全片幅普及,進一步佔領市場,況且,論方便度,數碼相機始終勝一籌,對於一般用家是不會介意俾菲林機差少許,始終一般用家市場是最大的! ...

其實唔單祇成本同市場既問題,主要係點都要設計過部機身,
正如萊卡某隻型號都係可以菲林同數碼兩用,但就始終用唔番
F1、A1果類機,都係滿足唔到毛哥呢類用家
原帖由 lung 於 2007-6-29 21:49 發表

其實唔單祇成本同市場既問題,主要係點都要設計過部機身,
正如萊卡某隻型號都係可以菲林同數碼兩用,但就始終用唔番
F1、A1果類機,都係滿足唔到毛哥呢類用家 ...

唉!...lung兄。我都知....,不過部A1真係帶比我好多回憶,我有時經過2手舖都會走入去睇下有冇A1 o既原裝直度摩打賣(因我還欠直度摩打,有左佢就各得完美D)....唉!我初入行時,部A1都幫我唔少......
原帖由 jameskan 於 2007-6-30 00:52 發表

唉!...lung兄。我都知....,不過部A1真係帶比我好多回憶,我有時經過2手舖都會走入去睇下有冇A1 o既原裝直度摩打賣(因我還欠直度摩打,有左佢就各得完美D)....唉!我初入行時,部A1都幫我唔少...... :to ...

無計啦,生意人始終都係係生意上著睇較多,至於你同我既回億佢地就唔會理
A1可以話係當年好用又抵用既相機

講開又講,係咪你要求高啊,陳仔應該有A1既配件賣
下次經過幫你睇一睇啦

thank very much

仲以為係話 手動冇AF D lens tim ~~~
原帖由 甘恩 於 2007-7-1 17:52 發表
仲以為係話 手動冇AF D lens tim ~~~

Canon就唔得因為個接環唔同
聽返黎話Nikon某d手動鏡可以用到落數碼機,但因為無Nikon機,所以唔可以肯定是否屬實
原帖由 lung 於 2007-6-30 08:53 發表

無計啦,生意人始終都係係生意上著睇較多,至於你同我既回億佢地就唔會理
A1可以話係當年好用又抵用既相機

講開又講,係咪你要求高啊,陳仔應該有A1既配件賣
下次經過幫你睇一睇啦 ...

早排o係陳仔度見唔到有,如果你見到就話聲我知啦! lung 兄
聽日飲完茶有時間幫你洗鋪

回覆 #16 lung 的帖子

Nikon dslr can use all their lens, all manual ai lens and af lens. BUT only D1 serius and D200 can use manual lens with 測光, in-focus lamp and ap functions. Other dslr cannot.
原帖由 lung 於 2007-7-1 18:12 發表

Canon就唔得因為個接環唔同
聽返黎話Nikon某d手動鏡可以用到落數碼機,但因為無Nikon機,所以唔可以肯定是否屬實

我還有部 Nikon FM2,唔知佢D鏡頭可唔可以用到落數碼機度?....

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-4-20 03:41