關於債務問題

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

我想請教一吓,假如債權人控告債仔而勝訴,但債權人之後一路不理,過咗幾年,期間亦無以任何方式如電話、信件催促債仔還款,咁係唔係代表債權人放棄呢筆款項?

又在此情况下,債仔相隔幾耐之後不需要理會債權人的還款要求?
如果己經經法庭向債仔申索, 而又勝訴, 即係己經有針對債仔的法庭判令

之後可以執行有關的判令

執行命令有好多種, 包括申請債仔破產, 財物扣押令等等

執行命令一般係唔再須要法庭的額外准許

但係某些情況下係要先得到法庭的准許

例如如果超過判命日期後六年之後

因此唔可以話過左幾年債主唔追個債仔可以甩身

而係要睇下債主有無合理理由解釋點解咁耐都唔追同唔執行個判令
原帖由 黑仔神 於 2010-8-17 00:45 發表
如果己經經法庭向債仔申索, 而又勝訴, 即係己經有針對債仔的法庭判令

之後可以執行有關的判令

執行命令有好多種, 包括申請債仔破產, 財物扣押令等等

執行命令一般係唔再須要法庭的額外准許

但係某些情況下係要先 ...

多謝黑版回覆!我想多問一些問題如下!

咁個判令係咪一定要通知債仔,例如以郵寄方式!
如債仔6年或更長時間從來無收過判令,亦從沒有收過債權人任何消息,咁債仔可以點做以解决呢件事呢!
原帖由 Mr.TL 於 2010-8-17 16:17 發表

多謝黑版回覆!我想多問一些問題如下!

咁個判令係咪一定要通知債仔,例如以郵寄方式!
如債仔6年或更長時間從來無收過判令,亦從沒有收過債權人任何消息,咁債仔可以點做以解决呢件事呢! ...

所有判令係應該送達與訴訟各方的

但係某些情況下, 例如原告人搵唔到被告人

法庭會係其認為合適時以交替方式通知被告人

係咁的情況下, 被告人真係可能會唔知

如果債仔係想處理件事, 即係佢想找數啦

咁其實佢可以係法庭度查返原告人的通訊地址(或其律師樓)

與其聯絡

如果都仲搵唔到, 佢可以向法庭作申請, 要求向法庭清付有關欠款

以了結件事

可能人地申請左charging order

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-4-24 22:29