[本港] 抵食、惹味 泰國菜

一世一食評
名稱: 熱窩泰國美食
地址: 九龍城 龍崗道 [近衙前圍道]
網址: -
中國美食: -
口味: 香港地道美食
美食款式: 串燒 
餐廳種類: 商場/地舖 
味道: 5分
環境: 2分
服務: 4分
衛生: 3分
抵食: 5分
推介美食: 燒烏頭、串燒
是次消費: 90.5 每人HKD
價錢種類: 晚餐
返啅指數: 8/10

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

1) 背景
今日係差不多收工的時侯, 我尊敬的森全兄打俾禾, 問我有乜做, 我話無並提議一起食晚飯。

2) 去邊度食
我提議了:
a) 担担面、小龍包 [森全兄從來刀吾中意 小嘅包, 所以對小龍包無反應]
b) 老 Chiu 越菜 [森全兄話 十几年前去食過]
c) 去九龍城食泰國菜 [森全兄即話, 好丫、好丫]

3) 到達 食肆 [食肆名稱 : 熱窩泰國美食]
未到前, 已跟森全兄講, 呢間食肆 好鬼細, 但你諗得到嘅泰國菜刀有 ! !
森全兄坐低後, 立刻明示我去点菜.........

4) 點選菜式

a) 明爐燒烏頭
每一次禾也會叫 燒魚, 有 魚 及 烏頭 選擇, 好多時好快就賣哂。
呢到D燒魚, 因為在燒之前, 会放定D 香料在魚肚內, 燒起時, 特別惹味。再加上特制嘅醬汁, 搞到森全兄刀大啖、大啖食燒魚

b) 冬陰公湯河
點解叫冬陰公湯河, 因為兩個人, 叫一窩冬陰公, 又飲吾哂, 呢過 冬陰公湯河, 又有湯飲, 份量啱啱巧。  
冬陰公湯河, 完全足料, 有大蝦, 磨菇等, 味道適中, 最後我飲到一滴刀無。

c) 咸魚炒芥蘭
咸魚炒芥蘭 最緊要吾巧炒到芥蘭太老, 仲有, 純粹個人喜好, 鐘意食 切到 一粒粒嘅咸魚粒。

d) 串燒 (豬、牛、雞)
我地叫了 3 串牛、3串雞, 因為係即叫即燒, 所以我地食完上面三樣才到。雖然有七分飽, 但串燒烤香噴噴, 一咬下去, 內裡肉汁仍在, 巧巧味, 巧食到我食 了 4串, 搞到森全兄 只食得 兩串 [鎖你丫、森全兄!!]

5) 埋單
Total: $181 [絕對抵食, 森全兄仲以為要 二、三佰蚊]
更多圖片 小圖 大圖
組圖打開中,請稍候......
MY pleaseure to have dinner with  森全兄
回覆 讚好 不讚 使用道具

wanmeimei  吸引: 5 搶鏡: 5 惹火: 5
恭喜改版後的第一帖  

咁啱撞彩, Thx WMM 版's support

第 一次見呢個 "首發" 圖章

食物的味道非常好!!
謝謝您的首發帖子
記得常來捧場哦!!

the restaurant looks tiny, and perhaps opened by genuine Thai people?
what is the sauce you dip your fish into? even the inside of the fish has a lot of ingredient?
冬陰公湯河, looks delicious, with such big sized shrimp!
the bbq chickens and beef, look to have been marinated, and cooked to the right degree!
good reasonable prices!

9394又同北推食好野
支持下先

之後既下文呢
請出飯後甜品報告

有時都黎呢頭食野,真係睇漏眼剩係識食x珍珍..
下次一定要試試呢間...

實在太吸引啦.........  

而加就想即刻去搵間泰國菜館, 食餐飽既.

恭喜改版第一帖

b) 冬陰公湯河

好鬼多料,睇到流晒口水~~

冬陰公湯河,齋呔相都可   

串燒...正ar,,睇見都想食

食咁多野唔洗兩舊,抵
冬陰公湯好多料

Excellent info

九龍城小曼谷刀有水準

好吸引, thx sharing !

嘩, 真係好正好正嘅泰國餐, 我同大家一樣, 好中意碗冬蔭公湯呀, 又濃, 又多料, 我睇見都感覺到啲香味呀.

嘩!!!   好正
哩啲就係用心去經營嘅食店
一定要搵機會去試下

亦多謝 schmid 兄有心嘅報告!!

Sounds a very good Thai Restaurant!!