[本港] 窮鬼本地美食-元朗區(將不定期更新)2月25日更新於#77

簽到
一世一食評
名稱: 元朗區
地址: 元朗區
網址: -
中國美食: -
口味: 香港地道美食
美食款式: 盤菜 咖喱/沙爹 車仔麵 粉麵/米線 街頭小食 
餐廳種類: 熟食中心 大牌檔 小食店 快餐店 
味道: 4分
環境: 3分
服務: 3分
衛生: 3分
抵食: 4分
推介美食:
是次消費: 40 每人HKD
價錢種類: 午餐
返啅指數: 8/10

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

呢期比較矛時間上去,啱啱近排又成日過元朗
先發覺原來元朗區比我原先想像差咗十萬九千里
不但因為靠近深圳而吸引大批大陸同胞來搶購日用品,電子產品,服飾等等
同時呢區既小食,傳統特色食品亦非常之多及夠水準
由於本人乃窮鬼一名,鮑參翅肚就留比其他師兄介紹

好啦咁大家坐定定,去片

首先講下點去元朗
依家交通實在太方便啦
如果係從港九新界來既話,我會建議坐西鐵
如果係坐地鐵可以係九龍塘轉火車至紅磡站,地鐵尖沙咀站亦可轉西鐵尖東站,南昌亦有轉換站
如果係從深圳返來可以係落馬卅交通轉換站坐B1大巴到元朗大馬路落車

其實我後來先發覺元朗搵食真係好方便,
真係一路行一路食,食到你飽,食到你嘔
基本上坐輕鐵係第一,二,三站落車就差唔多食哂大部份美食
http://www.mtr.com.hk/chi/lr_bus/lightrail_route_popup.html

更多圖片 小圖 大圖
組圖打開中,請稍候......

如果係第一站大棠路落車,左手邊你就會見到恒香老餅家
相信呢間野無人會唔識,但講真如果你鐘意食老婆餅,
我會建議行前少少去另一間大同老餅家
佢地的老婆餅餅皮好似牛油皮咁,系唔會一片片甩落黎
不太甜,個餅又鬆化,仲有黑芝麻口味,食落仲香口
如果屋企有焗爐 可以焗番熱黎食仲勁好食
我成日都會帶返半打返去做早餐
近排就來新年買咗的賀年食品

地址 :元朗阜財街57號地下
電話 : 2476-2630
照片 (45).JPG
照片 (13).JPG
照片 (12).JPG
照片 (11).JPG
回覆 讚好 不讚 使用道具

好啦第一間要介紹食店就係大棠路站左手面既*蛇王如*(就係恒香左手邊附近)
本身我巧鐘意食蛇羹,之前成日係深水埗間*蛇王善*食蛇羹,(呢間野係向西對面都有間分店)
試過蛇王如之後我就愛上了它
佢地的用料真係好丰富,
唔似好多蛇店成碗蛇羹都係雞肉,豬肉,
呢度你可以搵到大大件既蛇絲,加上肉絲及木耳絲,感覺真的非常足料,
最特別既係湯底味道非常討好,有很濃中藥材清香同陳皮香氣,食上一碗真係身體都暖和了。

地址 :元朗大馬路60號 (恆香側)
電話 : 2479 0738
照片 (50).JPG
照片 (48).JPG
照片 (49).JPG
照片 (47).JPG
照片 (46).JPG

第二間要介紹既係*勝利牛丸*
呢間應該亦都算係元朗名店
佢有几間分鋪,不過方便的既就係大棠路站落車望向右手邊就有一間
好啦講開呢間勝利牛丸當然牛丸係佢地主力,
不同於其它食店出品,呢間牛丸細細粒,牛丸爽口, 肉質彈牙唔會太實, 而且充滿牛味
另一強項係佢地牛筋腩,牛腩牛筋炆得好有水準,入口即融,
牛筋焾到好似啫喱既質感,但唔會夾唔到果隻。牛腩亦好入味
有油面,米粉,河粉,我建議試佢地既雙拼河粉,
配上濃濃的牛腩汁,幼身的河粉,加上冬菜提味,真係正到矛朋友

照片 (62).JPG
照片 (60).JPG
照片 (61).JPG

第三間要介紹既係*好到底麵家*
呢間店仲得咪米芝連獎添
不過我覺得如果要推介既話我淨係會推佢地既雲吞面
講真如果同深水埗既劉森記來比我覺得佢地面條差過劉森記
尤其蝦子撈面超唔底食(我都係鐘劉森記果的可以二拼,三拼式食法)
不過佢地雲吞面既雲吞真係做得几好,麵亦撈有豬油提味,同大骨湯底配搭
十分之好美味

地址 :元朗阜財街67號
電話 : 2476 2495
照片 (43).JPG
照片 (44).JPG
照片 (42).JPG

第四間要介紹既係*永年士多*
哈哈,我諗大家都估唔到士多既出品居然係*車仔麵*
呢間野都算誇張啦
每次行過都見長長人龍
咁究竟車仔麵又有的咩特色可以吸引咁多人排隊呢
原來佢地主要係靠辣取勝,招排辣汁連我呢個食慣湖南,四川菜既都要寫個服字 (記住攞定飲品解辣)。
另外佢地既豬腸真係必試佳作,不太腍帶點咬口, 又帶點脂肪甘香。
蘿蔔夠清甜, 雞翼夠入味,咖喱魚蛋細細粒有魚味仲勁多粒,好有細個時食到既果種味道,成碗野既outlook的確唔係太好,但加咪個辣汁又甜甜地辣辣地真係好正
每樣都係5蚊,有時間要試試

地址 :元朗豐樂里6號寶城洋樓地下

第五間要介紹既係昌記海南雞飯
我父親係星加坡人,以前返星加坡好鐘意周街搵食 ,我特別鐘意食海南雞飯同鱉湯(即水魚湯)
呢間位址比較遠,佢地既油飯飯粒圓潤挺身分明,每一口都充滿雞汁香味,
雞皮吃起來甘香豐腴而不肥膩,雞肉嫩滑,一點也不嚡口。配搭上薑蓉或酸辣醬更添惹味。

地址 :元朗馬田路怡豐花園20號地下
電話 : 2477-7969
照片 (56).JPG
照片 (57).JPG
照片 (58).JPG
照片 (59).JPG

最後要介紹既係*大歡喜延席盆菜*
之前偶然都會同屋企人過時過節訂個盆菜來食
當然都係酒家訂既,每次入面都一堆中高價海味,無法體會出盆菜精髓
呢次有幸搵到呢間盆菜,我先體會到點解大家咁鐘意食盆菜呢
雖然材料唔係鮑參翅肚,但原來腩肉, 魷魚片,冬菇, 豬皮, 支竹, 蘿蔔, 魚蛋, 鯪魚球加上南乳醬係精彩過貴價出品
頂層是入味嫩滑的鼓油雞、大蝦、魷魚片,鮑片
中間既大粒彈牙魚蛋、鯪魚球,軟滑入味既冬菇、支竹、清甜蘿蔔
最底,亦是最美味既五花腩,豬皮,最重要係五花腩肥的部份油脂甘香、廋肉的部份鬆化化,伴上陣陣南乳醬香味,真係食到停唔到口,呢間必試
果日我電話預訂,未到時間就打算去攞,結果原來佢地唔係預先整定。攞完坐火車返沙田個盆菜仲係熱熱地,夠哂衛生
細份$550,我地5個大人,4個小朋友都夠食
大份好似$八百几。由於呢次唔記得影相,所以借網上照片,過几日團年再買返過影咪等大家流口水

呢個包膠仲會一直更新,大家有時間入來睇下啦

待續...................................

地址 :元朗教育路74-76號地下
電話 : 2478 9395 / 2474 3956
照片 (55).JPG

2月10日更新
今次要介紹既又係一間名店-嘉麗園
呢間專賣潮州粉麵食品
係元朗都試過幾間粉麵店
但呢間我覺得要特别介紹一下
早期接觸到好食既潮式牛腩, 牛什等食品應了當屬樂園牛丸大王
但最近食過幾次己不是往時美味
今日特地去到嘉麗園一試, 反而賞到真正潮式麵食
又係lunch時間,
一去到巳經差唔多滿座
坐低後朋友推介呢度特色-十寳麵
所謂十寶是指肉膀,肺沙瓜,竹腸,大腸,粉腸,草肚,金錢肚,牛孖筋及牛腩等部位
當麵來到先喝一口湯再試牛腩
果然牛腩並非一般街外貨
肉質實淨而不粗糙, 嚼來頗有彈性帶肉汁
多款牛肚及牛筋亦炆得夠腍及入味 ,腸夠肥而香 , 最重要係乾淨唔會有異味
麵條方面亦夠水準
見店內有多款特色食品, 下回再試完介紹
四寶河
河粉用上幼身河粉,吃起來質感幼滑,味道其實不錯
墨魚丸都幾真才實料,有墨丸味且彈牙
牛丸真係好彈牙牛肉味頗為濃郁,帶有肉汁
魚皮餃很鮮味,魚扎更是優質, 內裡的香菜味道一流

地址 :元朗康景街利景樓5號地下
電話 : 2476 6882
照片 (10).JPG
照片 (7).JPG
照片 (6).JPG
照片 (5).JPG
照片 (9).JPG
照片 (13).JPG

呢次要介紹既係一間咖喱店-石崗咖喱屋
其實我個人十分之鐘意食咖喱,煮咖喱亦係我強項
所以對於咖喱有一定要求
咁咖喱因地域因素有印度、斯里蘭卡、泰國、新加坡、馬來西亞等;以顏色來分,有紅、青、黃、白之別。在這之中的印度可說是咖喱鼻祖,因為氣候不同,南北印度的咖喱也有分別。
係眾多咖喱當中我最鐘意都係馬拉口味,之後先到印度口味
其實真正咖喱的製作是相當複雜,用芫荽粉、小茴香粉、肉桂片、豆蔻、八角、丁香、紅花、貝瑟裏葉、辣椒粉、黃薑粉以及胡椒粒等香料熬制而成的,加入椰汁、鬱金香粉等就演變成其他風味。
製作正宗的印度咖喱需花費大半天時間。先將碎洋蔥煮軟,加入搗碎的薑、蒜、番茄、香菜和腰果,然後調以上述香料,爆香後再燉煮個把鐘頭,熬成濃濃的湯汁,咖喱才算做成了。印度咖喱品種多樣,色彩繽紛。一般來說,淡味的白咖喱與蔬菜、綠咖喱與豆腐、重味的瑪莎拉咖喱與海鮮、黃咖喱與羊腿肉、紅咖喱與雞肉搭配。
第一次來到呢間食店,店內掛滿警隊相片
店員都係印度人(夠哂正宗掛),果位印度西施仲好好笑容添
睇下個meau就點咗咖喱牛套餐
係等待期間不斷從四週飄來咖喱特有香味,真係流哂口水
之後無耐就上菜
成個套餐好豐富,好少係元朗度一餐就飽哂
有大大碗既咖喱牛肉,燒餅,白飯,炸既小食,雞湯同飲品一杯
其實我覺得呢個咖喱牛肉似終係外國人口味
咖喱汁就一定正,但牛肉就大大件,就好似西人鐘意食雞胸。
牛肉唔夠淋身(通常我煮咖喱牛一定會選半肥廋同帶筋,仲要炆到淋身)
個燒餅就做得最好,用來點住咖喱汁一齊食真係正到無朋友
個雞湯有少少辣,幾特別
食完真係飽哂
第二次試咗咖喱雞,哈哈,太正宗掛,雞肉都係外國人口味
基本上呢間店幾抵食

地址:元朗阜財街14號地下
電話: 2476-7885
照片 (75).JPG
照片 (76).JPG
照片 (83).JPG
照片 (84).JPG
照片 (85).JPG
照片 (86).JPG

好用心寫 GOOD大同老餅家 正 月餅重正

very good introduction. once lived in 元朗 for a few months many years ago. the bus stop in front of 恒香 was the one I used to take the bus back to Kowloon! cannot remember clearly what 元朗 was like then, but there were lots of restaurants and people, and on weekend, walked around the place. recall once went to the market, wanted to buy a water melon, the lady said I could try first, if did not like, would not have to buy, so played with her, tried a small piece from the whole melon, and said did not want to buy, and she was stunned! of course, I bought it, and everytime I went by, tried to listen to what she said, she never mentioned "can try, if not good to eat, do not have to buy"!

用心製作的好帖﹐元朗人之福﹐
四台會員之福﹐值得嘉許!!

唔好咁講,我鐘意食又得閒手痕寫返几個字唧
不過每個人口味唔同,就好似乃話渣拿兄去揀囡居然40几個都睇唔上眼
仲有几間食店未寫,之後再更新

討論

吸引: 5.0 搶鏡: 5.0
吸引: 5 搶鏡: 5
希望以後﹐香港每一區都有您的美食推介發表於 2011-1-29 09:59

好正 ge 報告!!小小補充,去元朗其實搭巴士仲方便!旺角至深水步搭 68X ,紅磡、尖沙咀、佐敦搭268b 佢淨係主要行呢三個地方,過左佐敦就直上僑入元朗,超快!觀塘搭268c 轉 B1 去福田好多人都知啦!!
有時間試下學記爽腩、傳世麵家炸雞拼片頭、崩沙腩坑腩、天鴻燒鵝、仲有前排新興 ge 邦美蜀越式工房牛肉河粉、法包.....
太多正野啦!!

回應 skype 的帖子

會繼續追看的,十分精采

我幾年前去過間壽司店都唔錯,不過唔記得個名了

A very comprehensive guide............

啱哂禾呢 D 元朗盲

SKYPE兄又來一個用心之作   

原來元朗都巧似旺角貢啦。。。
其實點解做同一樣的食物,有些食店好,有些食店唔好呢。。。就同你一樣,看看有沒有用心制作   
路遙知馬力,你做得好食,一定有淫幫襯的   
沒有任何廣告比 WORDS FROM PEOPLE'S MOUTHS 來得更有效用   

元朗的確係一個美食之地