樓主: 王重陽

香港建造業無新人入行原因?

根本比班死人地產商玩死晒

人地外國 (例如澳洲,歐美等)建築工人人工仲高過工程師,閒閒地 港幣 4千幾5千日薪,而且仲有福利保障

香港政府 同地產商<<官商鉤結>> 令到香港 d 建築工人做左廉價勞工。

討論

無聊: 5.0 離譜: 5.0
無聊: 5 離譜: 5
何解會講到官商鉤結 言論過於偏激會被刪除發表於 2011-5-9 15:36

何解會講到官商鉤結 言論過於偏激會被刪除
Juven 發表於 2011-5-9 15:36
何解會講到官商鉤結 言論過於偏激會被刪除

你比佢冷靜一頭半個月言論就有咁偏激
474163 發表於 2011-5-9 02:22
根本比班死人地產商玩死晒

人地外國 (例如澳洲,歐美等)建築工人人工仲高過工程師,閒閒地 港幣 4千幾5千 ...

每個國家同方都唔同,如果你睇番香港同國內嘅收入差距咪一樣好大,你講到澳洲做建築工人咁好搵,仲好過建築師,咁你有冇慮移民過去搵食呢
香港建造業做野咁辛苦,入行人工又唔高,搵其他工作做好過
真係小左好多後生仔入行, 由其係泥水...
香港人  食好住好最怕捱
Ching 們,
90年代中期, 建築工程收樓以則樓(COW) 為主, 包括政府工程.
但現在, 私人樓同時用上 (COW/OR Owers Respective) 作為收樓的標準, "業主" 收貨先收貨, 他們一旦揸著尚方寶劍. 惡9晒.
對比私人樓, 同政府工程在市場上佔工程額, 比例是 60/40, 70/30, 私人樓工程佔大多數, 所以他們已經將遊戲規則改變了.
他們已經在主導整個 "地產"及 "建造業"
回應 fcman900 的帖子

呢d都是其中原因,你試吓做到個身污糟邋遢,中午去食飯果陣,莫講d女,麻甩佬都唔撚過嚟搭你枱.
放工搭車果陣個身成陣汗味,仲神憎鬼厭,
回應 王重陽 的帖子

d人讀書機會多咗
屋企唔等佢錢開飯
個個目標都要做李超人
政府又有綜援
好好地既工都做唔好
何況建造業
日曬雨淋,,,,個個地盤佬..都曬到成個非洲黑人咁
學歷及技能不足都可以令新人無法入行的唯一原因
其實建築業都有唔同既工種
係地盤度都有分辛苦同唔辛苦既工種