[國內] 深圳勝記------冰火晚飯

一世一食評
名稱: 勝記
地址: 荔枝公園店
網址: -
中國美食: 粵菜(廣東)
口味: 環球美食
美食款式: 老火湯 
餐廳種類: 酒樓 
味道: 4分
環境: 4分
服務: 4分
衛生: 4分
抵食: 3分
推介美食: 燒乳鴿、老火湯
是次消費: 100 每人HKD
價錢種類: 晚餐
返啅指數: 6/10

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

有家人從美返港,帶佢地去東門購物,原本想去科學館站食雞,你知啦,而家最好食 ge "雞"都係響大陸架嘛,但係當時5點幾,咁就諗住去大劇院站新開KK mall 行下 H&M、ZARA 果D ,點知去到呢D名店仲裝修緊 ,唯有星巴克飲咖啡打發下時間 !點知見到一對小情侶坐左響露天茶座食外賣乳鴿同飲咖啡,嘩!D乳鴿仲好似好正喎 !就醒起前面過馬路就係勝記啦!家人話不如去試下啦!咁就行過去,6點半左右已經7、8 成滿,室內無位,要坐露天茶座,嘩!好似得10度咋,亞帶位姐話佢地有暖爐架,咁就試下,順便懷念下舊日雍雅山房同龍華酒店戶外食乳鴿滋味!點知........

個招牌好勁咁!原來真係勁,呢度有鮑參翅肚,法國五大酒莊紅酒,係高級食府!

就係呢個室外暖爐!都幾熱架,塊面慶合合,後尾枕凍冰冰,正宗冰火!

前菜,雞腳都ok、花生無食過,已比家人清哂!佢話好食喎!

先黎個燉湯,乜乜無花果燉鷓鴣,好清,好甜,絕對無味精!正!不過要98蚊!

乳鴿都正,19.8 一隻算扺食!

白切雞半隻,唔多掂,又唔滑,又凍,不過點D豉油就好味左,神奇!不過46蚊半隻真係超貴!

豉油皇炒鵝腸,都幾爽,有豉油香,唔錯!

o者o者菜心,味道唔錯,不過要30幾蚊都幾貴!

本來叫左鮑魚仔、0者o者鴨舌,點知落左單後尾先話無!年尾人手亦好似不足,須然上菜無影響,但要搵服務員改送同埋單都要等下囉!走時差唔多8點,大量人群在門口等位!

總括黎講:當晚好多野上檯唔駛一分鐘就凍哂,建議唔好太凍去食,D 野都幾貴下,食亞公去就正!

多謝觀看!!

多謝蜈蚣兄捧場
這間在荔枝公園的食店我也去過
粵菜的味道的確不錯﹐
不過正如你說的﹐價錢是有點貴......
回覆 讚好 不讚 使用道具

ys, still remember "舊日雍雅山房同龍華酒店戶外食乳鴿"! I think 龍華酒店 is still there, as I went 1 1/2 years ago.
indeed the meal is rather expensive, and the pigeon is small!

angelclaire 發表於 2011-1-31 00:42
ys, still remember "舊日雍雅山房同龍華酒店戶外食乳鴿"! I think 龍華酒店 is still there, as I went 1  ...

多謝師兄捧場!!好多年前開始,龍華服務同食物越黎越差!所以無再去了!

東莞蜈蚣 發表於 2011-1-30 16:56
有家人從美返港,帶佢地去東門購物,原本想去科學館站食雞,你知啦,而家最好食 ge "雞"都係響大陸架嘛,但 ...

哈哈^^果支咁既暖爐真係要近近地先有用(以前係台灣百貨公司前排隊坐車時試過)
依家北上好少食粵菜(基本上香港粵菜較大陸水準高一皮)
近年試過比較掂既*春滿園*
呢間福田區有見過兩間(近水圍有一間)

東莞蜈蚣 發表於 2011-1-31 13:58
多謝師兄捧場!!好多年前開始,龍華服務同食物越黎越差!所以無再去了!  ...

我住沙田都未去過添^^
不過乳鴿我都係鐘意食鹵水鴿
聼我同事講龍華既唔錯食

wanmeimei         有沒有地址?我去試試

春滿園,我試過御景华城店
地址:福田区滨河大道3001号京基御景华城2楼(近华强南天桥)

另一間時代廣場店
地址:福田区金田南路1008号时代广场3楼(福强路口)

上網睇過原來呢間餐廳有7間分店
其實之前沉咗係御景华城度同隻船住咗一排
經常係呢度食飯,果時佢地有推vip卡,好似5百人仔一張,可用來扣餘額,仲可以打好似8几折咁(太耐唔記得)
我鐘意地几度菜,堂食小牛排,水晶雞,同燉湯
其中水晶雞呢味菜我印像最深原因係我船船藝名:水晶我居然叫碟水晶雞來潤佢

skype 發表於 2011-1-31 17:51
哈哈^^果支咁既暖爐真係要近近地先有用(以前係台灣百貨公司前排隊坐車時試過)
依家北上好少食粵菜(基 ...

多謝師兄捧場!!係呀!佢差唔多每兩檯就擺一枝響中間,果枝暖爐開得大都幾熱架!不過好似條發熱線慶住塊面,都幾唔舒服!

大陸食粵菜主要係 老火湯同 雞比較正!!

skype 發表於 2011-1-31 18:01
我住沙田都未去過添^^
不過乳鴿我都係鐘意食鹵水鴿
聼我同事講龍華既唔錯食 ...

龍華D乳鴿先滷後炸,所以滷水應該唔錯!!不過我好多年無去過,最後一次去招呼又唔好,D 菜又上得慢,食到谷鬼氣!!80年代果時就成日去打鵲局,貪佢可以響涼亭打,打完食埋飯,幾過引!

東莞蜈蚣 發表於 2011-1-30 16:56
有家人從美返港,帶佢地去東門購物,原本想去科學館站食雞,你知啦,而家最好食 ge "雞"都係響大陸架嘛,但 ...

多謝提供美食資料,價錢在大陸黎講,好似真係貴左少少,果枝暖爐我都在赤柱領教過

skype 發表於 2011-1-31 23:31

原本果日想去好當家食木桶水晶雞架嘛!!

里兩日去試下ching推介,tks for sharing!!!!!

每次去痘超多人

個腸好似唔錯!!

謝謝介紹, 哩間尚需改善

合理消費菜式一般

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

skype 發表於 2011-1-31 23:31

I always go there too ! though the food is a bit pricy but overall is quite good esp the daily soup.

I like their crystal chicken but almost RMB 98 for a very small chicken !! I can easily finish it by myself !

換左人仔都幾貴