[本港] 窮鬼18區集體美食回憶(不定期更新)3月12日更新#3

簽到
一世一食評
名稱: 金鳳大餐廳
地址: 太子荔枝角道102號金鳳樓地下
網址: -
中國美食: -
口味: 香港地道美食
美食款式: 西餐 
餐廳種類: 茶餐廳 
味道: 4分
環境: 3分
服務: 3分
衛生: 4分
抵食: 4分
推介美食:
是次消費: 70 每人HKD
價錢種類: 午餐
返啅指數: 8/10

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

哈哈又開餐啦
餅主之前話做返個18區美食特輯
咁就將我自已回憶同大家分享下

第一間就先來個扒餐啦
其實呢間餐廳係十几年前朋友帶我去既
一直都好回味佢個生蒜
呢日中午係附近做野就用GPS搜尋下
講真香港太多高樓大廈,搞到定位唔係咁準,好彩都搵到唧
去到門口已經無位要等一排,不過好彩呢度的速度快過我食快仔
入到去的座位真係細到無朋友,仲搞笑係有的檯三尖八角
坐就唔舒服啦,不過來食野就無所謂啦
呢次就叫咗蘇格蘭牛扒,6成熟
其間個仕應問飲品使唔使加大(我仲以為一般夠飲啦,點知等陣就後悔)
牛扒點咗黑椒汁(另加生蒜汁2蚊,真係死要錢既一間鋪)
鐵板牛扒上到,嘩大大件
牛柳好多汁同好稔,幾有牛味,真係食得好滿足而又夠飽
之後杯餐飲叫咗杯檸檬茶 ,嘩嘩嘩,第一次見到咁咁咁大杯既檸檬茶 (成杯Espresso板咁)
不過下次有機會再試下其它牛扒

照片 (31).JPG
照片 (32).JPG

討論

吸引: 5.0 搶鏡: 5.0
惹火: 5.0
吸引: 5 搶鏡: 5 惹火: 5
為神之神又出動啦~~發表於 2011-2-20 10:23

好正既竹昇蝦子麵-劉森記麵家
呢間麵店係一次偶然機會遇見
當時行經深水埗時見門外掛住我偶像*菜欄*幅相
咁就係門口排左10分鐘先有位(當年只有一間店面,依家係附近多開一間新鋪)
入到店內見掛住好多報章介紹呢間麵店資訊
原來呢度最有名既係人手打造既-竹昇麵,蝦子
咁就第一次食左人生中第一碗既蝦子竹昇麵
店家桌面放著「醃蘿蔔」任客人自已取來吃
這些「醃蘿蔔」酸中帶甜,甜中又帶點辛辣味,又爽脆,醃得味道恰到好處,作為餐前小吃,十分開胃
竹昇麵身彈牙但有少許皂水味, 蝦子好香, 咬落口好有口感充滿海洋味道
滿滿的蝦子舖滿整個麵,將蝦子和麵撈幾下食進口,蝦子迅速走均整個口腔,很香的包圍麵條
而每次我都都會試呢度几樣特色食物
如雲吞,呢度的雲吞亦包有蝦子,每隻雲吞夠大隻而且足料
牛筋腩紋得夠淋且入味
黑牛柏葉沒有一般牛柏葉化學味,鮮脆有咬口
香港仍會做竹昇麵的真是不多,這麼好吃的麵,絕對值得大家來試

地址 :深水埗桂林街48號地下
照片 (6).JPG
照片 (10).JPG
照片 (8).JPG
回覆 讚好 不讚 使用道具

維記咖啡粉麵

深水埗福榮街附近其實有好多特色美食
每到開飯時間都會見間間門口都排咗好多等食lunch客

呢次先介紹一間食粉麵鋪頭-維記咖啡粉麵
呢間粉面鋪相連3間鋪,每到lunch時都好多人排隊
所以好多次想試下都無機會
門口就掛咗曾特首幅相
特色食品係豬潤,牛肉等米粉,麵,通心粉
尤其豬潤切得好薄又夠新鮮,食落唔會覺得靱,牛肉亦夠滑嫩。
湯雖然較咸但几濃味
另一樣咖央西多亦做得几好
咖央醬是馬來西亞和新加坡食品,用上椰汁或椰漿、鴨蛋、雞蛋、砂糖和牛油等材料隔水加熱撈勻做成。
加上混了蛋醬西多炸起來真係熱辣辣,好好味

地址 :深水埗福榮街62號及66號地下及北河街165-167號地下D號
照片 (7).JPG
照片 (8).JPG
照片 (9).JPG
照片 (10).JPG
照片 (11).JPG

留位留位

留位留位

為神之神又出動啦~~
留貢少位﹐夠吾夠啊?

wanmeimei 發表於 2011-2-20 10:25
為神之神又出動啦~~
留貢少位﹐夠吾夠啊?

本來想寫多的
點知的相放係唔同電腦度
等找到相之後再寫

skype 發表於 2011-2-19 14:44
哈哈又開餐啦

檯面咁似食兒童餐 ge !!

the steak is pretty big in size, covering the whole iron plate! if the drink were not of 加大, then what would it be like?

哈哈又開餐啦

塊扒..都好大呀~~~~~~~~
金鳳既吉豬飯 , 超大塊 , 又好食呀 , 貓兄可以下次試下啦~~~

angelclaire 發表於 2011-2-21 03:09
the steak is pretty big in size, covering the whole iron plate! if the drink were not of 加大, then  ...

其實有時晤係比唔起錢既問題^^
我覺得係一種心意問題
好似香港大部份餐廳轉凍飲或特飲時要加錢大家都唔覺有問題
但你出杯咁細杯野飲就有種罰人唔加錢轉大杯既感覺

討論

醜惡: 5.0 離譜: 5.0
醜惡: 5 離譜: 5
同意,其實水的成本值得幾多?搞到個客唔開心發表於 2011-2-22 23:09

以前金鳳有分店,係黃埔菜爛美食坊,依家已經摺左.

回應 skype 的帖子

牛扒都係要有鐵板上先夠風味

I normally go there before 1830 so as to allow to have seat.  If after 1830, it might take you to wait an hour.

Also, it's a bit crowded sitting inside and I would never take long to finish the steak, normally 15-20mins

skype 發表於 2011-2-27 18:59

呢間未食過!唔知正唔正添!!

呢間麵店係一次偶然機會遇見
當時行經深水埗時見門外掛住我偶像*菜欄 ...

can only buy dried 蝦子麵, and often look closely to see if the noodles have 蝦子(small red dots), but cannot see anything, and cannot taste any 蝦子! used to eat 蝦子麵 a lot, but can no longer do so! next time, will go to this place to try 蝦子麵

金鳳算抵啦
你諗下大家樂之類啲扒餐都幾十蚊

angelclaire 發表於 2011-3-1 01:45
can only buy dried 蝦子麵, and often look closely to see if the noodles have 蝦子(small red dots), ...

以前係寶島都有時會買蝦子麵自已煮
同你感覺一樣
返來港試過真正加左蝦子既蝦子撈麵之後先發覺原來咁好味既
仲有唔知你鐘唔鐘意豬油呢,呢度的麵會落豬油撈咪,我就好鐘意呢陣味
如果你唔食既話記住走豬油呀