[本港] 米之蓮 一星食店 - 添好運 點心 專門店

一世一食評
名稱: 添好運 Dim Sum
地址: 2 Kwong Wah Street, Mong Kok, Kowloon
網址: http://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%B1%B3%E5%85%B6%E6%9E%97%E6%8C%87%E5%8D%97
中國美食: -
口味: 環球美食
美食款式: 點心/糕點 
餐廳種類: 商場/地舖 
味道: 5分
環境: 2分
服務: 3分
衛生: 4分
抵食: 5分
推介美食: 黃沙豬潤腸 & 酥皮焗叉燒包
是次消費: 80 每人HKD
價錢種類: 下午茶
返啅指數: 9/10

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

1) 前言
今曰有知己話巧想食好食嘅蝦餃,我就同禾的知己講,不如到 「添好運」。
「添好運」, 呢間被米之蓮定為一星食店

登錄/註冊後可看大圖

毫不意外,到了門口,人山人海,攞左張飛,亞姐叫我至少 一個半至兩個小時才回來。眼見巧多遊客照等如儀。

2)價目表
一張紙,三十種點心,個人覺得,價錢幾實惠,例如:一籠蝦餃,二十蚊刀吾洗,又不收加一。

3)所選點心
鮮蝦燒賣皇
晶瑩鮮蝦餃
豉汁蒸鳳爪
陳村粉炆米鴨
酥皮焗叉燒包
煎臘味羅白糕
咸水角
黃沙豬潤腸

後加:
馬拉糕
桂花糕

3)蝦餃
熱辣辣,因為沒吃中午飯,吾駛九秒九,每人兩個蝦餃就食完, 巧大隻蝦,爽口巧味。

4)黃沙豬潤腸
我比較鍾中意食黃沙豬潤,所以呢個必叫,d 腸粉皮好軟身、好滑,我嫌佢腸粉入面d豬潤少左d

5) 陳村粉炆鴨
呢個鴨蚊得巧林,令我有d recall 番燒臘店嘅 乞兒砵炆鴨,下面又有滑滑 嘅陳村粉,正!
回覆 讚好 不讚 使用道具

6)豉汁鳳爪
坦白講,呢個和其他的酒樓差不多。

7)鮮蝦燒賣皇
蝦和瘦肉比例係三七之分,但size 吾係太覺係"皇"

8)咸水角
新鮮炸起,漲卜卜,要讚係佢"瓊"油瓊得幾巧,一口咬落去,吾覺多油。鬆脆可口。

9)酥皮叉燒包
呢個包,我俾足100 分,個面皮巧食夠鬆化,一咬 d 叉燒一粒粒無楂流灘,最犀利係個包皮超薄,滿分,讚!

10)羅白糕
羅白糕好吾好食,除了材料份量比例外,個底糕係咪軟硬適中,大硬吾巧食,大削會水 the the, 但呢個做得剛好,掂!

11) 馬拉糕
呢個真係令人失望,糕身較硬,比較乾身,如果要食,我會prefer 大榮華嘅馬拉糕。

12)桂花糕
夠凍,清香,又不太甜,個糕身輕微做到有少少煙un 的感覺,為呢餐劃了一個完美句號!

我一定會再到添好運,想品味其他點心

回應 schmid9394 的帖子

下次一齊去再食過﹐我請!!

如果唔使排隊我日日都去

wanmeimei 發表於 2011-4-6 00:53
回應 schmid9394 的帖子

下次一齊去再食過﹐我請!!

Must revisit....Quality food and economical price

Seems very good, but wait 1 hour is too much !!

sexologist 發表於 2011-4-6 00:56
如果唔使排隊我日日都去

So, I think the boss should increase the price so as to clear the queue..........simply maximization behaviour in accordance with fundamental economics theory

呢檔野一開嘅時候真係唔洗排隊,但歡樂嘅時間實在太短,係一個月內,都唔洗飲食男女介紹,每逢午餐時間就已經大排長龍,而我亦冇再去食午餐!
除咗美食之外,我覺得老闆嘅為人亦都值得表揚 雖然大排長龍,但食物嘅水準同埋價錢都冇乜變,絕對唔會坐地起價,係現今社會真係難得呢!

I wanna try, but really really long queue.

深水埗店無咁多人等~

i love 港式點心啊!馬來概

just wonder, the store seems to be small in size, how many people can it accommodate? the dim sums are very reasonably priced, and their looks are very attractive! the quality is probably better than big sized restaurants?

睇落質素不差

schmid9394 發表於 2011-4-6 00:40
1) 前言
今曰有知己話巧想食好食嘅蝦餃,我就同禾的知己講,不如到 「添好運」。
「添好運」, 呢間被米之蓮 ...

多謝介紹, 分享.  太多人輪侯la!   

im so hungry now....

名改得好

實在太吸引,可惜要等太耐,坐位又迫,聽講深水埗店無咁多人,但水準比正店差!

試過好幾次分店質素差左