[本港] 拉麵巨頭 之 蘭桂坊~豚王~ 排隊都要一小時 !!!

簽到
一世一食評
名稱: 豚王
地址: 中環蘭桂坊和安里8-13號和安樓地下
網址: http://n-nagi.com/shop_info/index.html
中國美食: -
口味: 日本菜
美食款式: 拉麵 
餐廳種類: 商場/地舖 
味道: 5分
環境: 3分
服務: 3分
衛生: 5分
抵食: 3分
推介美食: 豚王
是次消費: 120 每人HKD
價錢種類: 午餐
返啅指數: 9/10

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

見虎虎成日係"開飯"出 report, 我又係依度出番個先

日本拉麵文化遠比其他當地食品更加沿遠留長, 如香港人熟識的壽司也不及它.

聽聞日本著名連鎖拉麵店一蘭拉麵既經理偷走出黎 開既 !!!!! 豚王 !!!!!!
講真.. 兩過年前個人覺得真正接近日本水準既香港拉麵店, 就只有"火頭山",
去過日本幾次, 大大話話都試左3-40間, 當中四大天王既拉麵都試哂,
不過.. 2010年自從迴轉壽司市場慢慢飽和之後, 日餐飲食界人才開始諗突破
"豚王", "MIST" 比我係香港食拉麵有多兩個選擇
好!! 等我試下依間其中一間日本豬骨湯底拉麵冠軍啦   

問食過既朋友打聽下豚王既正確地點時, 佢話要排成粒鐘 唔係呱!?
第一次到步, 見個門口條人龍唔係好多人炸喎, 行到龍尾睇睇
D人比我眼神我睇睇, 原來龍尾去到垃圾站果邊 跟住我去到果邊又睇睇, 原來真正既龍尾係公園度 .....
一個鐘零十五分鐘之後, 我同隻虎都有D腳軟, 不過終於都可以入座啦

ScreenHunter_01 Apr. 09 13.43.jpg

ScreenHunter_02 Apr. 09 14.31.jpg

只有四款式選擇, 不過總好過大多數香港拉麵店咁, 多而不精. 我就點左豚王, 而虎虎就點左黑王

ScreenHunter_05 Apr. 09 15.16.jpg

ScreenHunter_04 Apr. 09 14.51.jpg

豬骨湯底濃而不溜, 有陣香味會長留係喉嚨度而唔係味精果種長留, 飲完唔會口乾赤赤痛
而黑王就係墨汁湯底, texture好滑, 不過都係豚王好D
麵條咬落都會滲出淡淡既香味, 煙韌, 軟硬度適中, 達標
叉燒水準卓越肥度岩岩好,值得俾錢加多塊
溏心蛋流心程度就MAMA地

同日本比我會比佢同"無敵家"同級, 有 7/10
香港黎講就有 9.5/10

討論

吸引: 5.0 惹火: 5.0
吸引: 5 惹火: 5
發表於 2011-4-10 10:36

同"無敵家"同級??

上年去過"無敵家",成日都好想再去食過,
如果同"無敵家"同級,一定要試下啦!!!
回覆 讚好 不讚 使用道具

我好鍾意食日本嘢...但好怕間間都排哂長龍...垃圾壽司又有人排...高級料理又要排...

多謝介紹~
但好少食曰本野

點都會去試下

Long Q lei. Wait 1 something hr.

LazyyQueen 發表於 2011-4-9 18:46
Long Q lei. Wait 1 something hr.

除非你9點令等佢開門 不過有時就算等佢開門, 都可能已經有 10 個左右....

支持banban食評

好似幾正

回應 banned 的帖子

咁好味﹐等耐D都抵返晒!
好近我寫字樓﹐一定要去試試囉

多謝介紹

多謝介紹

搵日去試下先............

Worth to queue

係唔係真係好抵排...係我就下次試架啦!!

食過火頭山,MIST, 下個禮拜( 操定腳骨力 ) 去試下........排隊

去試試先!

睇完好肚餓添

呢間真係可以話係香港暫時最好味既拉麵~

附近返工, 要去試下