[本港] 香港最有江湖地位的日籍壽司師父之一: 見城師父

簽到
一世一食評
名稱: 見城日本料理
地址: 尖沙咀棉登徑30號地下
網址: -
中國美食: -
口味: 日本菜
美食款式: 壽司/刺身 
餐廳種類: 商場/地舖 
味道: 5分
環境: 3分
服務: 4分
衛生: 5分
抵食: 4分
推介美食: toro
是次消費: 1500 每人HKD
價錢種類: 晚餐
返啅指數: 9/10

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

我發覺好多香港人都唔知點解唔鐘意坐壽司店裡面既壽司吧台 (冇得面對面坐?) ... 依個觀念有D怪, 而且我會笑你一知半解

因為坐普通位, 普遍都會由普通師父整壽司比你食 跟住有D人就會話冇咩特別, 我都唔知話你定笑你好 ?

坐得壽司吧台, 都有種叫法叫"Omakase", 意思係食材及份量都由師父發板, 而且都係師父親手整比你食

師父需要一眼就睇得出客人既需求, 準確咁提供食材比客人, 而客人又要滿意, 咁先至係"Omakase"既精髓所在.

"見城" 師父當然叫做見城啦, 佢有D咩咁值得我去講佢呢 ? 如果我話就連日本好多高級師父都不及佢既話, 你信唔信 ?

人稱2秒內就可以手握一件壽司的見城師父,就連日本十大壽司名廚之一的金田洋介都係佢徒弟, 是香港最有江湖地位的日籍壽司師父之一.

佢快而準既手藝至今仍然冇人可以突破, 所以就算"Omakase"貴D, 睇佢既手藝都已經值回票價.

平均一個人大約 800-1500 左右, 視乎你叫唔叫 TORO 或者 叫清酒 ?

魚生既質感我唔多形容, 有D人會鐘意多根/小根 etc... 我講左你都未必鐘意, 不過最緊要同師父講自己既需求, 唔講就係你既問題...

有小小相分享, 有一張轉貼自"開飯"

ScreenHunter_10 Apr. 10 11.34.jpg

ScreenHunter_08 Apr. 10 11.34.jpg

ScreenHunter_11 Apr. 10 11.35.jpg

ScreenHunter_14 Apr. 10 11.38.jpg
ScreenHunter_13 Apr. 10 11.38.jpg
回覆 讚好 不讚 使用道具

Thank you for your share

去得見城食日本料理,閣下預千二銀一個人落樓.
值與不值見人見志,但手頭鬆動,不妨一試!
它的焘司不錯,特別是'太巻',是見城增一自家的作品.

回應 banned 的帖子

原來奶同太太都係日本美食的粉絲

wanmeimei 發表於 2011-4-10 17:19

圖一好正咁

quite ignorant about Japanese food, even if going to the restaurant, but the size of the fish, covering the size of rice, perhaps indicates that he is a genuine Jap first class chef!

iloveitmac 發表於 2011-4-10 13:41
幾時請禾去

巧牙~ 不過你請~

wanmeimei 發表於 2011-4-10 17:19

下次介紹西餐...

Jap food is my favourite.....

而+辐射咁重  仲食魚生

睇落好正呀...... 多唔多人架

呢間野好似兩三年前去過.......

登錄/註冊後可看大圖

而家都好少地方有 "お任せ", 記得以前銅鑼灣希慎道同新會道就有幾間
由日本人開ge小店有 "お任せ", 同埋d活海鮮係即時由魚缸撈出响你面前生劏

四眼LittleJ 發表於 2011-4-11 21:33

呢間野好似兩三年前去過.......

好多自稱 omakase 都係 set menu 呃鬼人...

真正有 omakase 既得20間之內, 不過我近期去 Sushi Toku 多

banned 發表於 2011-4-11 21:57
好多自稱 omakase 都係 set menu  呃鬼人...

真正有 omakase 既得20間之內, 不過我近期去 Su ...

以前希慎道果幾間係地道日本料理 , 店內全日文溝通 , 不過九十年代初都執晒

haha..i know to eat only..duno how to differentiate how good is his skill

四眼LittleJ 發表於 2011-4-11 22:12
以前希慎道果幾間係地道日本料理 , 店內全日文溝通 , 不過九十年代初都執晒  
...

幾時帶禾去

iloveitmac 發表於 2011-4-12 00:11
幾時帶禾去

執咗十幾廿年啦......

i am too poor , 1k can eat 1 month lunchs la

wow nice ar but it seems very expensive wow~