[圖板紙牌] 大富翁誤解

成幾十年產品, 又出過好多不同版本, 唔同生產商... 會唔會有唔同規則  
回覆 讚好 不讚 使用道具

反轉張地契,你會見到個抵押值係地價既一半,反轉張地契就係抵押俾銀行,可以拿到上面個銀碼,但一旦你反轉張地,你就唔能夠在上面收租或起樓(同色地不在此限,但你都無錢啦),要贖回就要向銀行俾返抵押值+10%手續費!所以唔到最後關頭,賣哂D屋先好抵押塊地!

另外,在香港玩其實好無癮,無人肯交易地契的,玩到最後一個MONOPOLY都無

ILADA 發表於 2011-6-22 17:59
成幾十年產品, 又出過好多不同版本, 唔同生產商... 會唔會有唔同規則   ...

大富翁是商標,版本只是地名和設計上轉,規則從來無大分別
就算有,都同樓主提到的無關

ennuian 發表於 2011-7-27 23:48
反轉張地契,你會見到個抵押值係地價既一半,反轉張地契就係抵押俾銀行,可以拿到上面個銀碼,但一旦你反 ...

大富翁遊戲o既精髓就在於交易,集齊一個同色組地段才有起樓權,一般來講一個人自行買晒同一個色組的機會是十分微的,因些交易才能取勝,你要提出合理的條件才能吸引對手交換,當中包含很多策略,一盤大富翁最佳是4個人都想嬴,互相諗計競爭才會好玩,如果一家人玩,$10賣個山頂俾你都無乜所謂的交易,咁就唔好玩架啦

哦, 多謝提示, 立即收藏

十分詳細 謝謝大大的分享

唔該晒 ennuian 兄。
仲想問問, 抵押地前要拆晒D屋, D 屋賣返比銀行時點計, 有無錢攞返?

Nico9394 發表於 2011-7-29 13:08
唔該晒 ennuian 兄。
仲想問問, 抵押地前要拆晒D屋, D 屋賣返比銀行時點計, 有無錢攞返? ...

賣屋能拿返起屋費的一半

ennuian 發表於 2011-7-27 23:50
大富翁是商標,版本只是地名和設計上轉,規則從來無大分別
就算有,都同樓主提到的無關 ...

IC...........  

即係買貴果種, 就一定係大大富翁, 平果D只係同名, 唔一定係真正大富翁黎..........

樓主所言, 全是正確規則, 相信是此道中人.
請問你們在交易時(交換房楔)時一般所限多久?

咁樓主又知唔知點解係街上隨便問十個人,會相信有八個人會說自己懂得玩大富翁,但係又只有一二人答對你想答問題呀 ???  點解會有咁多人答錯 ??  答錯主要原因係咩 ????

能夠「壟斷」的就是大贏家

op1b 發表於 2011-8-8 16:25
咁樓主又知唔知點解係街上隨便問十個人,會相信有八個人會說自己懂得玩大富翁,但係又只有一二人答對你想答 ...

主要是玩者不看說明書, 只靠道聽途說. 其實錯的不只限大富翁吖

oldcake 發表於 2011-8-8 15:50
樓主所言, 全是正確規則, 相信是此道中人.
請問你們在交易時(交換房楔)時一般所限多久? ...

以官方規則而言, 交易並沒有實際時限, 不過在比賽時會以不刻意拖慢遊戲進度為原則.
另外, 交易的雙方也不一定是當前擲骰行棋的玩家, 有好時機就可進行交易.

永遠都有人玩「阿土仔」式

whodares 發表於 2011-8-19 18:01
主要是玩者不看說明書, 只靠道聽途說. 其實錯的不只限大富翁吖

先生咁答, 我會想先生可能是很年青, 又或許年少出生於小康之家了...........

數十年前, 小弟都愛玩一種叫'大富翁'玩意.........  玩這個遊戲, 是最易吵咀.  因為剛開始流行的'大富翁', 賣價由數元, 十元, 二十五元至不同價錢.  而不同價格,玩法規則又可以是大有不同.  故玩起來, 都經常會吵咀.  

(依稀記得數玩那種, 玩法規則是很簡單, 不到12條, 是印盒頁背的.  二十幾元的, 玩法規則又是詳細很多, 獨立的)  年少都常到不同朋友家中作客, 也玩過幾款不同質量之大富翁.  但, 每次玩之前,都要看盒內之說明書一次.  為何每次都要看 ???  因為, 同是'大富翁', 不同價錢, 所印之玩法內容可是不同.  何解有不同, 我會想問題是否在乎於正版與否啦....

70年代, 不是每一個家庭都會花幾十元去買一套正版遊戲給小朋友玩.....  所以, 當問起如何玩'大富翁'問題上, 得到不同答案是一點不奇.  

唔怪得玩monopoly成日玩成6個幾鐘都唔完- -

op1b 發表於 2011-8-20 18:36
先生咁答, 我會想先生可能是很年青, 又或許年少出生於小康之家了...........

數十年前, 小弟都愛玩一種 ...

數十年前的平價版大富翁其實是翻版遊戲, 當年它們的盒面是印著「百萬富翁」, 只是平常都俗稱為大富翁, 其規則也粗疏得行, 其後更進一步被抄作衍生成台灣版的大富翁, 跟正規的相距更遠

whodares 發表於 2011-8-23 12:18
數十年前的平價版大富翁其實是翻版遊戲, 當年它們的盒面是印著「百萬富翁」, 只是平常都俗稱為大富翁, 其 ...

依樣嘢我緊係知啦.....  如果唔係都唔會有'百萬富翁'事件啦.....  「百萬富翁」已經係後期版權問題, 老番大富翁回收再換盒面出黎....   

買老番果d都知, 但係以前d人一來就係窮, 買唔起正版.  二來早期香港都無正版大富翁, 就係得番版......

好耐冇玩過monopoly啦...
樓主依個post勾起晒我以前都d fd玩個時d傻仔野:p
仲發現原來好多rule都錯晒~多謝樓主指點:)