通天資訊: 裝修行頭分兩派

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

其實裝修這行業一直是香港基本的主要行業, 沒有裝修又怎有家呢?

就正如要大修一吓自己屋企, 大大話話十幾兩萬裝修費也等閒

如要野野用上名牌子貨品, 真系過廿個以上也不算誇, 可能到30個都似

裝修行頭分兩派

不過! 搵裝修工人, 也有分為兩派人馬, 一系本土裝修判頭, 二系國內的

一般而言, 本土判頭由跟你工程到自己可能落手搞, 到叫人回來裝修

也比較花時間及貴些, 不過手工好及跟得比較足! 令你滿意多於少

至於國內判頭多為以往打開人家工, 後期自立門戶出來當上判頭分工作

在於手工裝修上系跟得比較草草的, 也可能裝潢上出現了少差誤多

當然佢也會為你節省錢用的是多國產野, 在於品質上一定沒有咁好的

所以許多自花費大修屋企或新入伙人仕會跟足工程進度及自行去買料

就是怕搞出後期出現問題, 也怕判頭買貨不好等.

所以你要維修或新入伙, 選擇判頭要小心, 也要乎合你要求先可

究竟你想平價定系貴價, 要拖長你裝修期及手工費貴不過就品質好

又跟進及事後補修有交戴! 定系要平又要快不過質量無保証呢?

這行業都幾特別

永遠你會聽到國內來港判頭罵d本土判頭拖你工, 也收費太過份

而本土判頭就直指內地判頭手工差用料又平又唔好等等

似乎兩派是水火不容, 各有各去搵客路生意~

up完

冇乜裝修佬唔搵笨
回覆 讚好 不讚 使用道具

做裝修的毛利很高,不過对行內的認識非有五年以上的經驗不可,
由測量,拉線定位,施工等等要親力親為,不是一般看圖紙就掂!
最麻煩是收口(埋尾)功夫,小點經驗都不得.

吓,好似唔係咁啊......

冇乜客唔揾裝修佬笨呀!格到最平嗰個做,做完工程後又要同佢裝呢樣果樣冇錢收,遇着d奄尖夾腥悶嘅cheap客,以為你賺佢好多咁,執下呢執下路,分分鐘要high(蝕)tim

回應 通天神州 的帖子

兩派都有共通點......
就係假判上判, 唔買勞工保, 唔供MPF, 唔報稅, 叫D客開現金票, 帶你去相熟材料舖揀料然後收回佣

我個人覺得如果出來做得判頭 就該做好手工 快手快腳的 生意才會滾滾來吧 有一些判頭只想拖工 我個人覺得是沒什麼用吧

而家好多判頭都係留廠野......咩都唔識學人接野做.唉.........

從來不敢用大陸判頭

其實係香港,裝修係工程來講算係比較好搵架啦。工期短vo小, 收數快。 相對大project,工期長 人工物料價浮動好。vo更多 做完都未必有得收,就算收到都未必收得足,除時十收一,搞到d數越作越大

乜有分派嘅咩?其實行內乜人都有,廿年前,
小弟喺會展最舊果座見過有個西洋人做泥水佬啦

樓主是否想講香港一些裝修判頭的做法是自己班底本地師傅現場開鋸床做傢俬;另有一些判頭主要靠國內傢俬廠訂傢俬?
前者由於現場做故一些收口比較容易處理,但如果遇到特別設計則欠缺彈性,始終現場技術有限。
後者由於返廠做生產,度尺及預視方面最為重要,傢俬尺寸不及現場做般準確,但受工廠技術支援所以能表達新式設計及多元化物料,不過有些判頭於返廠生產中取了較大之利潤,故往往出現貨不對板之投訴。
由於各有利弊,故現在很多判頭已經將兩種做法混在一起,只有少數仍只做一種了。

外地人我比較少見 可以我遲入行掛
鬼佬就多數係做art print既多 佢地好有性格每日幾點返工幾時收工我地都吹佢唔漲
岩岩先做完家姐廣場個3年大計

收口野最蝦人

dd.chan 發表於 2011-5-12 16:05
做裝修的毛利很高,不過对行內的認識非有五年以上的經驗不可,
由測量,拉線定位,施工等等要親力親為,不是一般看圖紙就掂!
最麻煩是收口(埋尾)功夫,小點經驗都不得.

同意"收口"好重要
顯工價,掂唔掂都睇佢

感謝分享