點解建築工程項目成日都延期同超支

政府工程 v.o. 可以做, 一定有錢收。
私人工程 v.o. 俾你做都要想清楚, 有 A.I. 都無人做.(做左無錢收)
88888888 發表於 2011-5-30 18:29
政府工程 v.o. 可以做, 一定有錢收。
私人工程 v.o. 俾你做都要想清楚, 有 A.I. 都無人做.(做左無錢收)  ...

係架,隨時有排都收唔返
唔係 "隨時有排都收唔返", 係做左無得收,
比如長XXX, 信xxx的公司
88888888 發表於 2011-5-30 19:06

大公司即係大公司
sidis 發表於 2011-5-29 20:31
供應商大Q晒呀,拖你數咪拖你數丫,吹呀,生意難做呀肥紙師兄…

係拖禾dist屎嘅數 dist屎唔會拖禾公司數 dist屎難做
fatsheet阿虫 發表於 2011-5-30 22:41
係拖禾dist屎嘅數 dist屎唔會拖禾公司數 dist屎難做

嗰D正曲街來啦,有時仲輸打贏要
sidis 發表於 2011-5-30 22:47
嗰D正曲街來啦,有時仲輸打贏要

所以禾地都會錫住dist屎
fatsheet阿虫 發表於 2011-5-30 23:05
所以禾地都會錫住dist屎

冇計

師兄又係工程人?
fatsheet阿虫 發表於 2011-5-30 23:09
師兄又係工程人?

半文半武
fatsheet阿虫 發表於 2011-5-30 23:09
師兄又係工程人?

前輩,夜嘞…禾瞓嘞!
sidis 發表於 2011-5-30 23:14
前輩,夜嘞…禾瞓嘞!

good night 禾要玩多一陣
88888888 發表於 2011-5-30 19:06

通常vo都係 progress payment,到尾期同 retention 就難收好多啦
封牛主席 發表於 2011-5-29 09:09
如果你有裝修同建築嘅基本概念, 你就知道報價嘅背後有冇地雷。
香港政府無能, 郁吓都比承建商超支幾十巴 ...

絕對同意封牛主席ching說法!!!!!!!
progress payment (paid for 60% is good result) BUT ALSO, THIS RESULT IS LAST PAYMENT.
AND DISCUSSS FOR FINIAL PAYMENT.
MANY MANY TIMES ALSO AND GO AHEAD FOR RECONFIRMED BY "CLIENT".
關於呢個問題....
其實係同薪金有關
地盤工人普遍都係日薪(返日計日)
呢樣野係利益關係 亦都係勞資關係
但好奇怪 只有係中國人既地方先會出現
theskynew 發表於 2011-6-22 17:58
關於呢個問題....
其實係同薪金有關
地盤工人普遍都係日薪(返日計日)

因為大家都唔想孭個包服上身吖嘛,請多幾個長工,冇工開都唔知點死
呢個唔係長工(有勞工福利) 散工(乜野福利都冇)既問題 所以做地盤一定要由僱主買mpf(僱員供晒都冇所謂)
雖然而家勞工法例寫明返工2個鍾都會有保障
但實際上 真係有意外發生個陣 勞工法例就好難入到僱主既罪
現時既案例大多都係僱主極無良先入到罪
仲有全部係散工既話 有好多判頭連第三者保險都冇買
我好似越講越離題

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-4-19 01:17