樓主: fatsheet阿虫

點解建築工程項目成日都延期同超支

你哋唔發覺 MAIN CONTRACTOR喺玩工程, 而唔喺做工程, 如果唔係, 點會單單都延期
落(錶)個時有咁低得咁低其他人接唔到..(圍錶)....之後就不停加料改(加錢..加錢.)...後面果d先係肥肉...
聽聞CONTRACTOR D QS 好好搵
前提係你要幫老細賺到錢(即係CLAIM 到錢)
kelvin903 發表於 2011-7-10 18:20
聽聞CONTRACTOR D QS 好好搵
前提係你要幫老細賺到錢(即係CLAIM 到錢)

QS係好多油水
乜都唔清楚就去左先
人腦有限好多野無想無預到
夾得唔好
fatsheet阿虫 發表於 2011-5-29 08:04
我啲項目 香港同大陸 都係咁

延期多數因為未融到資....比如房地産、乃賣唔到樓花、又問唔到銀行借....咪要用多d時間!揾投資者囉!
超資就係因為延期、成本上漲!
因為完就冇水抽
因為bid得低,咁先贏到!但系咁短時間點做啊,所以就delay,。而且通常好多vo,一有vo又extend
工程複雜,涉及時間長,
不是所有事情都能在數年前預計好,要視乎當時所有的東西,物料。

若當時未想得/無解釋又無理由,無限預多加長時間,無限預鬆洗費。
唯有留待真的發生時才匯報。
超支同延期
1)主要是出報價有漏比人出VO㩒住來搶
2)地盤老總唔夠料(夾期混亂),發生很多著完面褲才發現未著底褲事件
3)現場監工不力,到做下一個步驟時才發現上一步驟有出錯
4)價低者得丶理想主義(隱藏雨水期丶風季等意外日子)
個客多要求 搞到交黎交去都交唔到貨

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-3-29 05:38