[制度安排] 本站的 積分計算方法

有個建議:對於那些魅力遠高於威望的元老級以下會員,給以一次性特別奬勵,表揚他(她)們在過去一段時間為四台內容質素所做的貢獻.
回覆 讚好 不讚 使用道具

ALEX112377 發表於 2011-6-18 22:04
最起馬起到阻止洗版

呢個真

但負魅力者會否變乞丐?

我有時只扣d新會員魅力

係想放d會員一馬

加下變左重罰

iloveitmac 發表於 2011-6-18 22:09
呢個真

但負魅力者會否變乞丐?

會變乞丐

藍天白雲 發表於 2011-6-18 22:06
有個建議:對於那些魅力遠高於威望的元老級以下會員,給以一次性特別奬勵,表揚他(她)們在過去一段時間為四 ...

同意

例子:送花羅漢
http://141hongkong.com/forum/for ... &fromuid=341754

魅力    -37 點 / 積分    -270

5cm 發表於 2011-6-18 22:16
例子:送花羅漢
http://141hongkong.com/forum/forum.php?mod=viewthread&tid=752197&fromuid=341754

先此聲明

佢唔係我扣

iloveitmac 發表於 2011-6-18 22:17
先此聲明

佢唔係我扣

禾G唔係乃呀...
禾汰住佢俾淫扣

5cm 發表於 2011-6-18 22:22
禾G唔係乃呀...
禾汰住佢俾淫扣

oh

141小記 發表於 2011-6-18 21:48
當年的糊塗帳,今日不再追究了.
皆因得益人數和所得利益有限.何必秋後算帳.
日後如何?才是現時值得考慮.

多謝小記既一番解釋, 雖然由元老被貶為高級會員好唔開心.   不過幸好吐完苦水之後有CHING施捨左唔少充滿關懷既魅力分數俾我. 令我升番一級到金牌會員.
距離回復元老指日可待. 從此事明白人間有愛, 大家除左識食之外仲好有義氣. 我真係對送暖既CHING送上10萬個多謝及在此跪拜!

我會盡我所能分享及交流多D, 希望各位CHING大大可以多多俾面支持.

咁有無D 返法可以保留一D人的權限 和分~ 在定個日子以後開始新計分方法~ 咁樣舊人影響會比較少D 唔知咁樣會唔會好D

討論

方法是有,例如暫時把威望1/50加入魅力相關公式計算. 但係咁做我又被世人多罵幾次,何必呢. 希望大家的痛苦只會是短暫的, 重新震作加油.發表於 2011-6-18 23:21

根據魅力下限,原定是-1的,可是系統有漏動,變成負1之下的魅力非常普及;
新制之下,變成無辜受害者. 為讓他們有重新做人的機會.已統一把這些會員的魅力清零.

141小記 發表於 2011-6-18 23:17
根據魅力下限,原定是-1的,可是系統有漏動,變成負1之下的魅力非常普及;
新制之下,變成無辜受害者. 為讓他們 ...

幫佢地洗底

算係咁啦

黑仔神 發表於 2011-6-18 23:19
幫佢地洗底

算係咁啦

所以應努力一起貢獻返4台

軍佬 發表於 2011-6-18 01:54
認同,魅力呢家野唔多唔小好睇你識得多唔多人,多唔多friend派比你,派開比你個d,當你每次出report就幾 ...

完全中晒, 你冇FD出幾精彩REPORT都唔會有人俾魅力分你. 我試過出3街REPORT都係得10幾分, 有其他CHING出完更係冇人俾分.
有好多酒店REPORT真係好容易有幾百分... 不過我同意有真人相既REPORT係吸引好多既!

playboy88 發表於 2011-6-18 23:26
完全中晒, 你冇FD出幾精彩REPORT都唔會有人俾魅力分你. 我試過出3街REPORT都係得10幾分, 有其他CHING出完 ...

要得到人地的此認同係唔易架

所以要俾心機

各位師兄同版主都係心水清的

自然會加分俾合適的帖啦

黑仔神 發表於 2011-6-18 23:53
要得到人地的此認同係唔易架

所以要俾心機

我一定會俾心機的, 我都想得到大家認同!!

playboy88 發表於 2011-6-18 23:26
完全中晒, 你冇FD出幾精彩REPORT都唔會有人俾魅力分你. 我試過出3街REPORT都係得10幾分, 有其他CHING出完 ...

兩個報告區背景, 文化好唔同, 就連寫手/廣告手模式都唔一樣.

酒報有過百分, 幾百分嘅師兄, 好多係寫咗好多年, 寫咗好多報告嘅資深會員, 逐個報告吸引一兩個 fans 都大把人識.

由新手/高級/金牌會員角度, 梗係無得比, 但呢啲資深會員, 都曾經係新手. 你依家 "捱" 緊嘅階段, 佢地都捱過.

兩條路, 一係出好主題, 一係多啲打交道, 交流下, 任揀.

之前係中級   而家係註冊
我呢d少上黎既人...真係無咩動力出post

討論

搞笑: 5.0
http://141hongkong.com/forum/home.php?mod=space&uid=2&do=blog&id=22182&cid=196038 有時間看看我的日誌吧發表於 2011-6-19 01:21
搞笑: 5
星中級先m發表於 2011-6-19 06:22

各位師兄, 容我分享一下感受.

當初自己上141當然主要係睇下各師兄既報告, 好既當然去試下, 跌錢既當然係避得就避..
你給我意見時, 我又跟你分享下, 又可以從大家既對答從而增加威望升級, 真係幾過引.
玩耐左便會推動你去出post, 取威望去升級!!

但現在於新例之下, 主要既得分方法是要師兄評分...., 我可以舉個例, 我之前出個一個
一樓一既post, 又有相, 又幾詳細, 相信都有d師兄覺得有參考價值, 但這文章只得到3分
魅力.....

總結: 一世一最重要的功能是可以得到最新最快既搵囡資訊, 亦由於囡囡多, 便要靠各位
師兄分享報告來分辨好與壞, 但往往睇既人多, 比分既真係好少..., 如真係要用魅力決定
一齊, 我相信出post既動力會更加細, 我都有d心灰....

討論

所以日後評分會變得更為重要,推行派分制之後跟之前又是另一翻境象發表於 2011-6-19 01:15

唉.......咁就降左一級.......可憐我平時多回帖少發帖, 唔知幾耐先儲返一個grade............