[制度安排] 長期無上線或無發帖的會員將會扣魅力

火... [複製鏈接]
贊同,支持,非常合理..回帖的推動力...
回覆 讚好 不讚 使用道具

I will try my breast to reply more although not always possible since tiger is around....
Wish new policy can enhance the quality here

支持改革是好的,有助推動論壇,但可否1/8才實行?因覺得15/7都是短了些時間

多D黎睇回帖

我很赞同提高会员参与度,但我要去一个多月旅行啊,肯定被扣1%魅力啦!

請問樓主?因為工作關係,我長時間吾在香港!更會點樣呀?係吾係會扣到從頭,從頭,再從頭來過吖??????
那樣味好慘!!!!

長期不發帖/回帖的會員,將被扣減魅力.

每月14日 中午1:00檢查會員最近的發帖時間.
1個月內沒有任何發表扣1%魅力
2個月內沒有任何發表扣2%魅力
3個月內沒有任何發表扣3%魅力
如此類推!

舉例, 原本一個 10000 魅力戶口, 一直冇發帖/回帖.

第一個月, 1 個月冇發帖/回帖. 魅力= 10000 - (10000 x 1%) = 9900.

第二個月, 2 個月冇發帖/回帖. 魅力= 9900 - (9900 x 2%) = 9702.

第三個月, 3 個月冇發帖/回帖. 魅力= 9702 - (9702 x 3%) = 9411.

之後, 如此類推...
第四個月, 4 個月冇發帖/回帖. 魅力= 9411 - (9410 x 4%) = 9035.
第五個月, 5 個月冇發帖/回帖. 魅力= 9035 - (9033 x 5%) = 8583.

係咪咁計?

迷失小孩 發表於 2011-6-22 18:13
請問樓主?因為工作關係,我長時間吾在香港!更會點樣呀?係吾係會扣到從頭,從頭,再從頭來過吖????? ...

你得41未力1%=0.4分你怕咩

明白~ 多D黎睇回帖~

好在有回帖都唔駛扣, 否則一定會搞到個站更加多水帖

長期上線嘅會員有冇優待呢??

討論

但長期上線, 又點會回一回帖都冇?發表於 2011-6-22 21:48

devil00o 發表於 2011-6-22 07:27
回應 proletarian 的帖子

yes, sometimes can't online because tiger around.....

your tiger around you 30 days in a month???

你的見意,我都來支持一個!

一日check一次都未驚過~oyeah~~~

回應 141小記 的帖子

明白~大佬

1日唔上都唔安樂!

收到,以為要日日上先得

Support this intention~!

Siu Kee Hing, I would have the below two suggestion:

1) Severity
The severity mentioned is a bit faint.  Suggest to raise it to 1wk or 2wk to deduce 1% 魅力

2) Cumulative effect
Alternatively, it may be considered to have cumulative effect on the deduction to non active member.  
For example,
During the first period (1wk or 2wk or 1mth, subject to your final discretion), 1% deduction
During the second period, 1% + 2% = 3% deduction
During the third period, 1% + 2% + 3% = 6% deduction

回應 shotgun 的帖子

讚同ching說法,一個月最公道..............................

這個制度, 明白明白