吹下水 : 有幾多師兄, 係做it 架?

回覆 讚好 不讚 使用道具

有冇人上過CCNA,,又PASS 過,,過幾招來考下,,

我想搵ccna 既ebook, 有冇師兄有?
2010 o個d好似唔o岩喇

我第一塊單板機系直接同intel訂既4004系列既development kit.

回應 星K3 的帖子

好多年前上個, 都係狂操MC.. 個時有Case study, command
PASS 左都係入門... 但現在CISCO 好像有太多平又效果差不多的對手.
市場都不是CISCO 主導..

Cisco is still the best, hands down.

回應 煩惱 的帖子

其中之一, 也回應之前帖子. 雖然CISCO仍是好品牌, 但不是間間公司都死硬選CISCO
因其他品牌係成本上有不少的差距. 如果以成本效益來講, 二三線品有他們的生存空間.
好似誰都知道日本本地魚生好食(不考慮核問題), 但去唔到日本既朋友, 可以選明X, 金太X,
好D既, 板X, 千X, 再好D, 日本師傅的小店. 很多有選擇, 只看你手上有幾多可以用.
純個人意見..

回應 lovehkhj 的帖子

你講得o岩, 但無可否認,
cisco d cert 係行入面都有d 用,
起碼好少公司請人寫要juniper d cert

轉工見工,cert系少不了,
除非你系行內叻到出名,
俾人headhunt

馬後砲 發表於 2011-8-7 10:27
轉工見工,cert系少不了,
除非你系行內叻到出名,
俾人headhunt

100% agreed, IT is not a good field as cert need to renew frequently (unlike accounts)

我依家係電腦維修佬, 唔知算唔算IT界, 不過三年前就肯定係

lovehkhj 發表於 2011-8-7 02:06
回應 煩惱 的帖子

其中之一, 也回應之前帖子. 雖然CISCO仍是好品牌, 但不是間間公司都死硬選CISCO

嗯嗯, 國產的中興和華維都佔了香港很多大公司市場, 國企肯定會用,我以前就係在國企打工, 就連VPN ROUT都係用華維, 我真係覺得冇問題且好穏定從未過熱或BAD DATA, 唔似得一D什么牌子郁下就要REBOOT

ykkenmendd 發表於 2011-8-10 07:13
我依家係電腦維修佬, 唔知算唔算IT界, 不過三年前就肯定係

Of course, it is related to IT field

回應 ykkenmendd 的帖子

國內大品牌, 實而不華!!

回應 lovehkhj 的帖子

Fully agreed!!!

想申請來考下....

ykkenmendd 發表於 2011-8-10 07:21
嗯嗯, 國產的中興和華維都佔了香港很多大公司市場, 國企肯定會用,我以前就係在國企打工, 就連VPN ROUT都 ...

Can you share the model# of the VPN router?

dswhkg 發表於 2011-8-16 13:57
Can you share the model# of the VPN router?

幾年前的事唔記得咩型號了, pccw商業寬頻都有用華維d產品

回應 煩惱 的帖子

I now think that no need to use the best, but enough is already ok.

If the product is stable, simple to use, then it is already a very good product. Those VPN products should follow some well defined standard (e.g. 3DES encryption)...

美國有一條法例,系唔可以出口high encription technology. 所以買美國品牌
vpn router 都未必買到 the best