[野戰/槍械] 鎗王 Shooter are you ready ????

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

兩套鎗王電影介紹實彃射擊, 幾大型人揸鎗個 look 真係我輩萬千玩鎗男仕既 fantasy
可惜香港玩實彃射擊實在太貴, 入會費先俾幾萬(最少), 之後每個月幾百到過千月費, 跟住子彈逐粒計, 起碼幾蚊一粒, 打幾佰飛, 過仟銀
有 d 鎗會仲唔係有錢就可以入添 ( 唔好誤會, 馬會冇射擊 department )

實彃射擊, 真係唔係我等玩平民百姓玩得起

先 post 幾張靚仔相等大家懷念一下靚仔 shooter 先

鎗王(Double Tap)製作特輯上/下兩部
好正架, 不妨睇吓
上集講鎗, 下集講電影劇情

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

回覆 讚好 不讚 使用道具

香港玩實彃射擊, 萛係一種泠門運動, 點解係泠門, 因為入門唔容易, 仲要 afford 得起
如果打 overseas 比賽, sorry please settle the bill by yourselves
你可以申請用香港特區個區徽, 但特區冇贊助

可能你話, 唔係喎, 南華會都有得玩, 仲有香港射擊聯合總會都有
係, 不過我講既係實彃射擊 - IPSC
即係用真鎗, 真子彈

IPSC - 全名係 International Practical Shooting Confederation 國際實用射擊聯盟
實用射擊起源於軍、警方單位(特種部隊)的動態射擊訓練,在不同的環境訓練需求或目的下,設置不同的佈景來模擬實戰如:街道、銀行、辦公室、學校等等。
射手要以迅速動作準確地射擊作模擬訓練,訓練射手的準確 (Diligertia), 勁度 (Vis), 速度 (Celeritas)。
IPSC 是以推廣安全用槍的程序和規範,作為聯盟的主要宗旨。

目前除左有 IPSC 總會外, 各個地區或國家亦有分會。
香港, 澳門, 台灣, 中國大陸亦有  IPSC 分會

各位有興趣的話, 上 google 打 ' Hong Kong Practical Shooting Association' 或 IPSC, 就可以搵到香港總會及屬下各分會資料
可惜的是, 大部份屬會都紀律部隊隊伍
一般市民很難經紀律部隊屬會參與射擊活動

餘下幾個, 其中一個位於九華徑, 可惜近期對租借政府用地出了問題, 原於前會長及委員與香港射擊聯合總會 (香港特別行政區奧運式射擊項目的監管機構) 因管理問題發生爭拗,而退出射聯。
關於不符合租賃政府用地的要求, 將來如何處理都是未知之數

餘下最大機會就是位於觀塘之私人鎗會
祗要閣下有錢, 問題還是可以解決

大家身處香港要玩真鎗真係談何容易, 有機會玩都仲要長時間洗得起錢 ( 練習, 比賽, 彈藥樣樣都係錢 )
射擊運動由此至終都係冷門運動, 要得到政府支持如緣木求魚 ( 熱門活動又如何 ? 東亞運動會足球冠軍當日有你特首撐場, 今日既熱情同支持又去左邊 ??? )

據說, 在香港耍搞一個真鎗射擊鎗會既難度之大, 我地一般人難以想像
由業主是否接受呢類特殊租客, 到警務暑考慮申請人既背景經驗, 位置既安全程度, 到對公眾既影響等等, 全部都在考慮之內
如果冇十足把握, 邊個去攪啊 ?
再者, 鎗會都係一盤生意, 熱情之外, 仲要用好多 money 去 support
如是者, 呢樣運動又點可能攪得大, 攪得起

呢張卡片我都而家都 keep 住, 萛係一種懷念

樓上張卡片係一個香港射擊會嘅鎗會, 時間大約八零年代尾至九零年代初
位置喺屯門市廣場四樓, 樓下係八佰伴
當時入會真係平民化, 普通會員唔使一仟已經可以
如果冇記錯, 當時大約係有四至六條 range, 人多玩鎗果間, 好似大家仲要側側身過
對當時我地啲未玩過真鎗既人, 已經係天堂

待續

待續

待續

待續

待續

待續

待續

待續

香港玩實彈射擊真係唔野少, 燒鎗真係燒銀紙咁. 大約10幾多年前, 香港曾經有間較平民化既實彈射擊既真鎗會, 位於屯門(已倒閉多時). 記得當時入會費只係年費HK$999.00. 如果無記錯, 每學一個COURSE, 例如學用.38左輪就俾一次學費(幾錢唔記得囉,太耐!). 我就係學到用9MM半自動,當時我玩 Glock19. 真係好正! 子彈大約兩個幾一粒, 每次最少買100粒...好玩! 可惜未玩到 IPSC level, 個會就摺左. 而家入鎗會? 好貴. 無本事

師兄, 我同你真係失散左好多年, 好彩終於遇番   ( 太感動啦 !!!!!! )
果陣時我都係屯門個鎗會玩, 入會費低少過一仟
銀 card 同金 card 會員就貴 d, 好似兩仟幾 ( 果陣大約八五, 八六年左右)
兩仟蚊係半個月糧 ( 死就死啦, 難得有真鎗玩, 真係有今生, 冇來世 )
每款鎗既 training 都係幾百, 同你一樣, 我學 9 mm 佢已經摺左
第一次打 9 mm用 Glock, d 後座力好得人驚, 點 22 同 點 38 冇得 fight
打完第一次 50 粒 9 mm, 手都軟埋

而家好似重有長槍版的ipsc比賽

我曾經訪問過鎗會
好似喺觀塘
係真鎗射擊
當時都仲未拍鎗王套戲
佢哋有一間大房
就俾會員設置ipsc的比賽環境
仲睇過佢哋示範
真係好震撼
當然鎗會入面
都有一个靶場啦

上得去玩的
都係中產以上
亦都有唔少係上市公司高層
當時老闆話
唔少人用燒鎗呢个運動唻減壓

燒鎗真係講求精神高度集中
尤其係真鎗
就單係握鎗
對抗後撞力
都需要唔少体力

當然
上去減一次壓
冇話燒十飞八飞子彈就走囉。。。
條數
真係幾襟計。。。

小窮維尼 發表於 2011-7-15 04:09
我曾經訪問過鎗會
好似喺觀塘
係真鎗射擊

觀塘果間係偉業街, 用 '中國' 兩字作為鎗會名稱
呢間會同之前香港喺渣甸山既鳳凰鎗會有點關係
中國開左一段時間之後, 鳳凰就執左

射擊真係一項易學難精既運動
如果祗係喺 range 度打 ( 即係許海峰奧運打果隻), 有 d 人會覺得會悶
但係打 IPSC ( 請睇以上鎗王 trailer ), 時間, 準確, 應變好多因素加埋先可以打得好