[野戰/槍械] 鎗王 Shooter are you ready ????

多謝師兄解答,咁如果類似的氣槍又大概幾銀?
回覆 讚好 不讚 使用道具

掉那星 發表於 2011-9-15 23:11
多謝師兄解答,咁如果類似的氣槍又大概幾銀?

如果係氣槍, 大約一萬銀左右應該攪掂

Kick Off 發表於 2011-9-16 13:18
如果係氣槍, 大約一萬銀左右應該攪掂

多謝師兄解答

多謝分享

Interesting reading - may be next time when I visit HK I can go to one of the local 氣槍 club and try out the match.

Thanks for sharing!

In US, we have USPSA (similar to IPSC) and apart from Revolver class, I am classified on all other divisions already. If anyone is interested, just post here and I can share my experience (I do 3 guns match as well).

邊到有得玩??邊到有得玩??

感恩大大

Lazy3806 發表於 2012-5-18 13:08
邊到有得玩??邊到有得玩??

u can take 氣槍IPSC 課程.  Not sure if I should post the URL here.

In yahoo hong kong, just search air soft IPSC, u will see some clubs organising courses and activities

Kick Off 發表於 2011-7-14 16:52
兩套鎗王電影介紹實彃射擊, 幾大型人揸鎗個 look 真係我輩萬千玩鎗男仕既 fantasy
可惜香港玩實彃射擊實在 ...

好喜歡這部電影
Shooter are you ready? Standby....Buuuuu

Kick Off 發表於 2011-7-15 11:45
觀塘果間係偉業街, 用 '中國' 兩字作為鎗會名稱
呢間會同之前香港喺渣甸山既鳳凰鎗會有點關係
中國開左一 ...

鳳凰鎗會的前身是富貴鎗會做[人鎗會 Gunners Club],曾出版過香港首本鎗叫Gunners 人鎗集......

goldenChan 發表於 2012-7-13 05:11
鳳凰鎗會的前身是富貴鎗會做[人鎗會 Gunners Club],曾出版過香港首本鎗叫Gunners 人鎗集...... ...

真係俱往矣 !!!!

goldenChan 發表於 2012-7-13 05:11
鳳凰鎗會的前身是富貴鎗會做[人鎗會 Gunners Club],曾出版過香港首本鎗叫Gunners 人鎗集...... ...

真係俱往矣 !!!!

真係俱往矣 !!!!

回復 Kick Off #73 的帖子

那鎗書我都仲有keep住,唔舍得掉

goldenChan 發表於 2012-7-18 16:48

男人十個有九個鍾意鎗, 第十個係鎗痴

goldenChan 發表於 2012-7-18 16:48

男人十個有九個鍾意鎗, 第十個係鎗痴

多謝分享

总之呢,玩枪也是有贫富之分。有点感觉无话可说....

回復 Kick Off #62 的帖子

既然有人講開呢個topic既話, 我希望可以補充少少. 話晒學前面位兄弟話齋, 玩槍, 有平也都有貴, 視乎你會點打.

氣槍黎講, 鏡槍一般$5000起, 而一萬蚊基本上可以買到一把改好晒既鏡槍(槍上面裝左紅點鏡果類), 但以氣槍比賽黎講呢類算係比較少人玩既類別, 話晒投資一枝咁既槍實在唔少錢

用準星的槍(標準組, 呢個可以話係全香港比賽之中最多人打既組別)大概是二千幾蚊左右(已作少量改裝), 而用原裝馬記既話甚至可以千二蚊就落到樓. 當然, 之後你改其他野既話, 條數另計.

之後, 裝上身既裝備(皮帶, 彈匣套, 槍套, 後備彈匣)也係有平有貴. 平既打土炮 / 大陸野, 貴既會用真貨的比賽槍套. 裝備黎講通常執齊晒可以7舊水落樓, 而貴既(如意大利生產的快拔槍套, 專用的比賽皮帶和彈匣套...)可以去到成3千幾. (不過, 真貨可以平少少放出黎都有人要, 土炮唔好諗呢家野)

無錢可以試下打氣槍ipsc, 玩法跟足真槍
係發射出黎d野唔同,一樣好好玩