你VM左未?

我公司用vm 做 co-location server 和development server
db 放上 vm 有問題
正常physical server...db engine request os去寫野落storage... storage寫完就return返 ok 比os...
再等os return返比 db 做confirmation.....背後真係可以確定到更新到個storage

但係到vm...db engine request os去寫野落storage...但係個storage係vm 模擬出黎..所以就算return返黎話更新左 都其實有機會data仲留左係vm hypervisor度queue緊寫落去你個storage度

你諗下 如果你行vm...db收到話寫左野 但係其實data 仲係hypervisor度queue緊...無端端斷電...咁你set data咪出事?

你可以話部機有ups就ok...可惜 redundancy 都會有機會壞 講到未睇你洗幾多錢去做upkeep

有興趣深究可以去google一下
vm 係好野來架~ vm = virtual machine, 係一個統稱, vm 而家主要分為microsoft 既hyper-v 同埋vmware 兩間龍頭
vm 最好既係佢既resource allocation 既flexibility, 而且system availability 高, 但係I/O 就相對要比physical server 慢
係香港, 用vm 既多數係development system, 唔會係production. 有都係d 對系統既performance 要求唔高既system
回應 傻瓜一號 的帖子

The conclusion is: Don't use VM whenever there is a SQL database application!
回應 liveonce82 的帖子

"但係I/O 就相對要比physical server 慢"
this is another reason not use VM in database application!
儍兄請不要介意,大家研究下,
你所講既scenario就算行
physical server都一樣會發生,
除非你turn off 左delayed write to hd ?
現在hardware越來越平, 50-60GB RAM, 多SAS harddisk 都是五六萬. 行VM fit 晒.  

點快都好, 一定快唔過physical server la... 經左一層hypervisor layer, 就算用左raw device format 都只有original disk performance 既8成
PC已死呢個的確係事實,,,,VDI, Critix呢D睇黎有排搞了我地
始終vm host 有一定 overhead, 快唔過physical server 是無須爭議既事實。

大前題系現在hardware 性能已超越個別
physical srver 所需時,就可以考慮vm,
至於host幾多個guest servers 先economically viable, 就要按個案計過數先知,計cost, 用ico 定tco,又系另一個話題了

不如我用中文講講virtual machine
VM是一個方法係電腦執行共享程序,似物理伺服器咁 意思係安裝一個操作系統在一台電腦分享相同的CPU,RAM,HD,GPU NETWORK 等等軟件,  並不是代表能替SQL SERVER, EXCHANGE SERVER, 我記得好多年前LOGISTIC的出現, 給大多數人攬用於運輸的情況一樣
ykk兄,唔介意我講句,vm host 行一個os,
的guest系唔需要行同一os, 而且每個guest由於系virtual machine, 亦可以模擬唔同既硬件
假波男 發表於 2011-8-31 22:22
ykk兄,唔介意我講句,vm host 行一個os,
的guest系唔需要行同一os, 而且每個guest由於系virtual machine, ...

我和你的意思好像没分别,就係分享出去给客户端,不过客户端也可以安装另一個os,
ykkenmendd 發表於 2011-8-31 23:01
我和你的意思好像没分别,就係分享出去给客户端,不过客户端也可以安装另一個os,  ...

或者我有少少捉字失吧,問題在分享這二字.
用一個比喻,你講法似幾個人合租一間屋,屋內設施分享,
VM更似劏房,確是同一屋簷下,但各劏房各有天地,設施裝修傢俱可以各有各唔同
CLIENT更不一樣
假波男 發表於 2011-8-31 23:52
或者我有少少捉字失吧,問題在分享這二字.
用一個比喻,你講法似幾個人合租一間屋,屋內設施分享,
VM更似劏 ...

有一点我想攞出来讨论一下,我以前公司行SQL  SERVER的,SERVER在香港,大陸用VPN 来香港,因为领导唔想APPLICATION SOURCE CODE有SQL  PASSWORD,所以每台WORKSTATION都要SET ODBC, 大陸用就冇问题,但香港有物理伺服器,可能令封包RETURN,成日REALTIME唔到,网上TRACKING DELAY.成日俾大陸佬投诉,唔知CHING有冇咁情况,VM又会唔会冇问题呢
For single client application and single client OS for remote connection, is Terminal Service more effective and more simple?
記住行VM要有后備SERVER
否則SERVER既HARDWARE一死, 可能幾套系統同時死晒
Ykk兄,physical svr 出現問題,virtualize 唔會冇左。
唔想 APPLICATION SOURCE CODE有 SQL PASSWORD,所 以每 台
WORKSTATION都要 SET ODBC

頗特別做法,唔會引起racing problem?

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-4-27 11:26