你VM左未?

ching你肯定未崖过同大陸領導做野, 唔理你得唔得都要跟
racing, 我唔知你既racing係咩意思, 或者我們年代唔同用的字眼不同, 你可能意思係咪data synchronism requests,  只要在VB SOURCE CODE 做一些LOOP UP就可以解決, 不過有時都會係SQL之間RETURN來來回回, 但肯定唔會LOST ,但DELAY好嚴重。  不過SET 用 ODBC有一個好處, 因為大陸法律原因以前公司唔係用DOMAIN NAME SERVER 做DMZ 的, 有時公司改IP只雖要在每台WORKSTSTION ODBC改,唔洗改APPLICATION CODE
明白了——用loop解決timing issue
我都系大陸做過一 個頗長時間的工作,
都知大陸領導系點既。
不過如果禾話事,禾會考慮加middleware
如jboss既application server,
咁樣client side 直頭唔洗set/install
馬後砲 發表於 2011-9-2 22:39
我都系大陸做過一 個頗長時間的工作,
都知大陸領導系點既。
不過如果禾話事,禾會考慮加middlewa ...

主要我唔曉jboss, 打工時一日做到黑邊度學到咁多野丫
不過你唔SET ODBC姐, 但唔先SETUP jqs.exe咩
全部變晒shtml serve 俾client,
client side 有 webbrowser support java+ java script 就掂
所有instruction系番server execute
假波男 發表於 2011-9-3 19:57
全部變晒shtml serve 俾client,
client side 有 webbrowser support java+ java script 就掂
所有instruct ...

我唔曉其他的只會vb,logistic system唔系咁简单的事情,开发一两年才能launch,用时又再花幾年update,debug
分別只在於用vb定java 來develop,
java系煩,超煩!但有jdk幫手續個
module寫,都唔會好難
vb易上手,大system一樣系拆散分開寫,
所以development time應該相差不遠。
我只是不懂jboss,我入行果时java做唔到database application的,做开vb都冇办法了
咁,你對foxpro應該好熟?
馬後砲 發表於 2011-9-4 10:53
咁,你對foxpro應該好熟?

不太熟,access比较熟
作為SQL既client, access 應該最好用?
最近睇過oo既BASE,始終同access有一 段距離
馬後砲 發表於 2011-9-4 14:31
作為SQL既client, access 應該最好用?
最近睇過oo既BASE,始終同access有一 段距離

Access都係一個database, 如果真係要個要做SQL既client的話都得, 可以用VBA來做RECORDSET, 不過有SQL唔應該用Access的
access 個 free database 有 limitation
就算系workgroup environment, 都要拆番開
back end 同 front end, 而唔系就咁share 出來就掂。既然拆開,backend素性行SQL
馬後砲 發表於 2011-9-5 00:56
access 個 free database 有 limitation
就算系workgroup environment, 都要拆番開
back end 同 front end, ...

access每個table只能有65536個transection係唔惦,所以access的用途是小型資料庫和市面一些簡單products既backend
ykkenmendd 發表於 2011-9-5 11:07
access每個table只能有65536個transection係唔惦,所以access的用途是小型資料庫和市面一些簡單products既 ...

"tum"你入局, 然後要UPGRADE去MS SERVER!
定風波 發表於 2011-8-24 22:38
儍兄請不要介意,大家研究下,
你所講既scenario就算行
physical server都一樣會發生,

其實主力我諗都係 transaction log 同 實際存在data 唔match 搞到爛db 就算rollback都有野炒作
同埋上vm後 db response time一定會慢左..critical 野一定接受唔到個delay (講緊係全部野上晒SAN)

份whitepaper我都無認真去深究過....始終小弟唔係dba 我只係睇o既app會用db...

上唔上vm 講到尾 好睇公司policy + resource ($$)
個人認為 個app唔大咬但係又想做到1 app 1 os o既話 上vm無乜所謂
落patch落update出事fallback噤幾個制搞掂拍爛手掌唔洗頭痕諗點救

我眼見啦 某銀行準備轉vm 但係db server唔會上vm + 某保險公司乜都上vm

不過 做dev/testing計 vm無敵..snapshot > ALL
我自己係公司 + 屋企都有部esxi server黎做solution testing...
屋企果部當然弱雞啦...
回覆 馬後砲 的帖子

中間仲有個窮公司救星.....mssql express............
屋企都有部esxi!
回覆 定風波 的帖子

e8200 + 4gb ram...160gb hdd + intel dual port lan
行teaming 經iscsi 駁部都係行緊teaming o既
e4200 + 2gb ram....3x160gb hdd software raid 0 in freenas....

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-4-20 18:32