對IT界既心聲

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

大家覺唔覺得IT界係咪一定要有沙紙先可以生存到
我覺得而家好多新入來做既人都係有沙紙....但係就乜都唔識....又懶..
最慘既係唔識又唔問....但又要做錯....錯左又話你唔敎....敎你又唔聽....
我本人係冇沙紙在手...得個做字....而+都覺得IT界好心淡....
這種情況,唔系IT界獨有,
多年前曾做過一間公司,請左個
mechanical engineer 來head 住
個tooling dept. tooling dept 班師傅齊齊投訴
話條友乜都唔識點做人呀頭
回覆 讚好 不讚 使用道具

依家乜都講學歷, 冇張沙紙係差好遠

你講既沙紙 係degree 定ccna o個d,
degree就緊架啦,
ccna o個d 唔去到mid level(ccnp, ccvp, ccsp) 都唔多人睇,
都係當你junior囉

馬後砲 發表於 2011-7-27 01:12
這種情況,唔系IT界獨有,
多年前曾做過一間公司,請左個
mechanical engineer 來head 住

就係咁囉....有學歷但唔識做野就得><.....

liondog 發表於 2011-7-27 09:05
你講既沙紙 係degree 定ccna o個d,
degree就緊架啦,
ccna o個d 唔去到mid level(ccnp, ccvp, ccsp) 都唔 ...

其實兩者都係一樣......而+好多人就係只識讀書....
讀完後又唔識做野...又唔學...成為工司等退休人士
咁先覺得心淡

回應 raywailo 的帖子

咁個個行業大把, 香港唔算嚴重
大陸同新加坡仲多

如果做technical support 會好難,
做sales就易入行的,因為口才掂最重要
不過call著個客有technical底既會俾人
大到暈,
女sales賣大system乜都唔識淨系識嗲我都見過

回應 煩惱 的帖子

其實睇學歷囉, 好多都冇degree, 但最少都有high dip 會易d
出面d course, 有o個d cert好多做vendor, 人工唔高做死你

煩惱 發表於 2011-7-27 20:35
其實我想問...作為一個識少少嘅 home user ... 而又想入行...應該點做?

我見出面有啲機構...攪好 ...

拎返張沙紙就好易入嫁la....

馬後砲 發表於 2011-7-27 21:21
如果做technical support 會好難,
做sales就易入行的,因為口才掂最重要
不過call著個客有technical底既會 ...

而家好多新仔都比user大到冇野講.....

liondog 發表於 2011-7-27 21:21

咁個個行業大把, 香港唔算嚴重

不過以香港來計都.....心淡

但人工好奀, 俾你入到請你都未必做呀

絶對同意, 又講, 唔好得罪秘書姐姐

心淡好正常, 我一樣, 當打份工, 唔覺有乜前途囉

liondog 發表於 2011-7-27 21:27

但人工好奀, 俾你入到請你都未必做呀

如果新入既又有沙紙都有8k-9k既......

9k 以依家既物價好辛苦........
租屋, 好少少都6k, 我個friend 租大埔都要6.5k

煩惱 發表於 2011-7-27 22:01
Sales 易入行?咪啱我囉...

Openu 有冇相關課程?

你真識講笑

回liondog,
禾做It嗰陣時,姐姐仔也好,
c9sec也好,都對我好好架

回#19
其實好depends你賣software定hardware
同埋邊方面既application
有人賣制衣裁床軟件,根本唔識電腦,
但制衣嗰行好熟,亦見過IxM的sales,