對IT界既心聲

回應 煩惱 的帖子

係易入, 但好辛苦, 除o左一般sale 野要做,
仲要做好多prospal, 因為d 客都預你有technical 底
回覆 讚好 不讚 使用道具

回應 煩惱 的帖子

我諗冇course 教做o左sale掛

回應 煩惱 的帖子

早呀煩惱兄,
好難講, 應該羅返一,二年經驗先,
如果你做it sales, 羅經驗就唔好做programming,
做engineer 即network o個d 好d,
第日sale 野都係叫人買改善公司運作, 好少用prgramming 去改善

回應 煩惱 的帖子

睇你想讀乜, 我o個時係ou 讀communication engineer.

回應 馬後砲 的帖子

係咪因為師兄靚仔, 吹得兩咀, 哈,
我就有lee d福份

回應 煩惱 的帖子

賣software, 睇下你賣邊隻,
做d enterprise solution 都ok, 但要對隻product好熟,
software就易學難精, 要中到個客既要求, 唔係咁易

回應 煩惱 的帖子

係呀, 即時只係sell, 唔洗用同做,
都要花唔少時間

回應 煩惱 的帖子

算係, 仲有telecom, 即有線電話同mobile(gsm/cdma) o個d

回應 煩惱 的帖子

yes, 其實係通訊俾it 食緊

回應 煩惱 的帖子

仲有既電視守得幾好呀
仲用緊自己format, dvb, dhtmb 之頪囉

沙紙 become min requirements now.  Honestly, expenience is most important.

回應 煩惱 的帖子

起碼電視制勻仲係電視台/生產商話,
暫時未俾it d 人話事

回應 super.golden 的帖子

yes, 如果要入行 都要沙紙
仲要諗下係it lee行入面既方向

回應 煩惱 的帖子

sorry, 係電視制式.......

我經驗唔可以作準........做o左10幾年technical, 做it 只係5,6 年,
長遠d 做security 幾好, 因為d 野唔會轉得好多,
networK/PROGRAMMING, 2,3 年已經兩個世界

想搵錢都系sell enterprise solution 易的,
call就call老細level,傾就梗系两味,
同佢慳錢,另外點樣幫到個expand
business. 當佢有性趣搵你同it部門開會
就返公司搵engineer一齊去開

討論

吸引: 4.0 無聊: 0.0
吸引: 4 無聊: 0
有見地呀發表於 2011-8-3 14:04

睇你鍾意d咩la....各有不同..
玩server果條路工作量唔到不過花時間耐...悶到嘔<-----人工會高
玩network既咪就係做it較多....mon 住公司d user<-------人工都係高
玩program既一日都對住電腦mon睇返有咩錯同寫program...好多時都忙<---新入行人工會低
玩hardware既多數而家外判曬...重要成日走來走去.....好少見到你老闆夠自由.....
大熱天時就身水身汗....同埋要鍾意玩維修既會好d囉<-------人工多數都低
玩technical既就對電子野多....同埋維修電路有關既野...多數都留在workshop做野<-----都高過上面玩hardware既
就睇你點行la.....好多人最後會玩network既咪就係做it

討論

吸引: 5.0
吸引: 5
做network 係少有 it 有得長做發表於 2011-8-4 09:31

啲課程五係有教既咩,要考試先合格加,考完冇可能五識咖

課程好多時都系教的皮毛
或原則性既野,同實戰有一殷距離

好多人只係背書為左合格....都唔一定要識

回應 raywailo 的帖子

lee 問題, 大陸好嚴重, 仲有人代考,
有ccie都可以唔識