對IT界既心聲

真係幾多呢D人, 老既新既都見過.
有D人夠膽講....佢唔行就那那聲RESET佢, 仲等乜......

問題都未必係你強行熄野,
而係你唔理三七廿一, 部機發生咩事你都未了解就夾硬黎.
雖然多數都唔會有大鑊野, 但真係睇唔起呢D手法.
回覆 讚好 不讚 使用道具

booly 發表於 2011-8-10 16:34
我都想搵你呢D工.
不過可能我真係唔夠多沙紙

有沙紙係一社會認同的象徵, 沒有沙紙就要靠老板認同, 只要有能力都一样可以做到管理

ykkenmendd 發表於 2011-8-10 16:54
有沙紙係一社會認同的象徵, 沒有沙紙就要靠老板認同, 只要有能力都一样可以做到管理 ...

100% agreed!  

回應 booly 的帖子

I started from low position

回應 ykkenmendd 的帖子

贊成. 張沙紙是一張入場票, 入到場才有機會俾你發展. 其實, 有一些老闆認為你取得某專業資格, 背後是代表你已付上了若干的努力及能承受一定程度的壓力, 所以才會較看重沙紙. 不過, 社會環境變化很快, 昔日所學到的技能, 未必能應付今天所需的了.  所以不少 IT 人除了不斷考牌之外, 也要不斷看清巿場的需要變化, 適時作出裝備, 以迎接新環境對我們 IT 人的要求. 你迎合到, 做到了, 就能繼續下去, 否則就會被淘汰了了.

所以有好多高材低能既人出現

s玄米煮義s 發表於 2011-8-9 23:14
回應 raywailo 的帖子

你都未見過d聰明人

6,7G既db,咩野db咁厲害行到6,7G,pos能够一天會有幾多transection

我估企講srver side掛

馬後砲 發表於 2011-8-17 08:24
我估企講srver side掛

咁就冇可能用db, db每個table只能256開方的transection

s玄米煮義s 發表於 2011-8-9 23:14
回應 raywailo 的帖子

你都未見過d聰明人

老實講...哩d case 好兩睇
a - deskside 心態.. server side死唔關我事...我kill左先算..kill唔到咪boot機..解決眼前問題先
b - server side 心態.. 你咁樣kill個program搞到db 有consistency出事點執? pos software 有無log住有乜up 左有乜未up? 會唔會自己再試多次?

kill又係死 唔kill又係死 除非一腳踢 如果唔係 通常都你死你事 關我L事..
見慣不怪...自己兩邊都做過...過來人經驗啦.haha

沙紙係入場卷, 有又唔代表識, 識又唔代表肯做, 肯做又唔代表唔錯, 我覺得做IT 一定要有 "heart"!!!

ykkenmendd 發表於 2011-8-16 23:37
6,7G既db,咩野db咁厲害行到6,7G,pos能够一天會有幾多transection

已經整細左...
6,7gb唔係transection多...係貨多 款多 會員多...

傻瓜一號 發表於 2011-8-19 04:17
老實講...哩d case 好兩睇
a - deskside 心態.. server side死唔關我事...我kill左先算..kill唔到咪boot ...

其實我識我明既
其實就算死乜都唔關我事 唔多影響到我
係我整緊佢 佢插隻手埋黎攪住晒果下先頂=   ="
打個比喻 玩緊馬利奧 你行右 佢就係咁禁左 趺死左 果下點都有d火

s玄米煮義s 發表於 2011-8-20 01:10
已經整細左...
6,7gb唔係transection多...係貨多 款多 會員多...

DATA咁大應該要用SQL SERVER滴

ykkenmendd 發表於 2011-8-20 01:13
DATA咁大應該要用SQL SERVER滴

用緊 x__x

s玄米煮義s 發表於 2011-8-20 01:12
其實我識我明既
其實就算死乜都唔關我事 唔多影響到我
係我整緊佢 佢插隻手埋黎攪住晒果下先頂=   ="

即係簡單講 搞屎棍啦~

如果我係deskside撚 我都會好似佢咁做
唔好阻住我收工 and/or 做其他野為大前題

不過你介意得 應該都仲對自己做緊份工有heart...

煩惱 發表於 2011-7-27 20:35
其實我想問...作為一個識少少嘅 home user ... 而又想入行...應該點做?

我見出面有啲機構...攪好 ...

首先呢...IT呢行, 都有唔少類別. 香港常見既有
1) internal IT support (sys admin, IT helpdesk...)
2) onsite engineer (install system/solution, onsite technnical support)
3) sale (sell solution/IT equipment.....bababa)
4) programmer (internal, or face customer)

要睇你想去邊個AREA發展, 先可以定條PATH點行.

做IT呢行, 成日要UPDATE新野, 又可能要自己試下野, 鐘意既就叫好玩, 唔鐘意既, 就叫好辛苦...

BTW, 我個人覺得, 出面既COURSE, 有少少用, 係比你係上堂時間專心消化阿SIR講既野. 其實上網都好多好多INFORMATION可以比你睇, 係咪一定要比錢讀書先拎到D MATERIALS, 又未必. ITIL V3 成SET書都可以上網DOWNLOAD到, D 乜乜CCNX 既書呀, BRAINDUMP, 要既, 比錢買都有.

所以我個人覺得, IT既CERT, 唔係太有用, 因為實戰既EXP仲緊要.

worldwideweb999 發表於 2011-9-4 12:47
BTW, 我個人覺得, 出面既COURSE, 有少少用, 係比你係上堂時間專心消化阿SIR講既野. 其實上網都好多好多INFO ...

而+個現實唔係咁不過係要睇你有冇cert先囉

Typically, you will need a degree to even be considered for a job interview, however, there are managers out there would sort out people that are willing to learn and work hard whether the person has a degree or not, but your entry level salary would be much less.