樓主: king3kkklee

教 育 學 生 難 !!!

社會愈進步, 推行教育改革就愈難, 教導學生就難上加難....
回覆 讚好 不讚 使用道具

king3kkklee 發表於 2011-7-30 08:43
現 今 社 會 學 生 非 常 難 教.  俄 羅 斯 學 生 有 沉 迷 於 酒 精 問 題 ,
英 美 學 生 亂 攪 男 女關 ...

而家香港學生唔打得,又唔鬧得,分分鐘告番家長話瘧待。

師兄形容得很貼切!

呢D學生問題要家庭學校合作,

wing7382 發表於 2011-7-30 09:39
好寫實好正確

c hing.  thanks for reply.  多謝支持  good luck

Granville 發表於 2011-7-30 09:43
Education department is in a complete failure in HK.

c hing.  thanks for reply.  c hing how about the education system ?  Isn't  it a complete failure in HK as well ?

mastertim 發表於 2011-7-30 09:51
十年樹木,百年樹人,要教好下一代,談何容易,只能盡力而為之.

c hing. thanks for reply.  真是好無奈  good luck

seaking112006 發表於 2011-7-30 09:53
物質令人腐化、迷失;人擁有太多便不會珍惜;當沒有時,人便怨不公平 ------ 這就是新一代。 ...

c hing.  thanks for reply.  you are right.  有乜良方解救  good luck

AOSGC 發表於 2011-7-30 09:54
其實細路難教家長係好大責任! 記得細個時成日被老豆老母打, 返到學校被老師打手板, 當時邊有而家d學生咁頑 ...

c hing.  thanks for reply.  大家都知道此是唔 work   good luck

Granville 發表於 2011-7-30 09:43
Education department is in a complete failure in HK.

比番d信心HK啦,其實HK有d地方無你想象中咁差'
就目前來講.比起學校.我覺得家庭教育更加重要.

dngah 發表於 2011-7-30 09:56
難教系因为而加滴细佬仔有太多滴自由空间啦!

c hing.  thanks for reply.   D 細路也不懂珍惜  good luck

iamamannow 發表於 2011-7-30 10:11
時代唔同~~打又唔得, 鬧又唔得, 真係唔知點教

c hing.  thanks for reply.  是社會的責任, 真無奈 !

Doggie 發表於 2011-7-30 10:16
大鑊....小弟有3個小朋友要教....

c  hing.  thanks for reply.  要儲定 $12,000,000  good luck

雞哥哥 發表於 2011-7-30 10:24
問題社會問題兒童

c hing.  thanks for reply.  畸型社會後遺症   good luck

金龍大亨 發表於 2011-7-30 10:43
依家d小孩勝過皇帝,好極手

c hing.  thanks for reply.  尤其是大陸  children.  good luck

pixma2 發表於 2011-7-30 10:56
kids are difficult to teach, but still need kids to create future

c hing. thanks for reply .  But let's find out some solutions first !   good  lluck

cll888 發表於 2011-7-30 11:19
非常贊同!, 香港教育制度十分失敗

c hing.  thanks for reply.   HK 教育局 及教育制度同樣失敗  good luck

樂樂 發表於 2011-7-30 11:24
家  長 頭都大埋

c hing.  thanks for reply.   HK 人個個頭都好大  good luck

banfung 發表於 2011-7-30 11:39
回應 king3kkklee 的帖子

非常贊同!

c hing.  thanks for reply.  多謝支持  good luck